banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

Muhalefet 'geri çek' diyor, AK Parti ısrarlı

Komisyon yasama ve yürütme maddeleri üzerinde görüşmeye devam ediyor. Bu görüşmeler devam ederken AK Parti kararı doğrultusunda başkanlık sistemi önerisini komisyona sundu.

Karşılıklı restleşmede başkanlık tartışması adeta bir düğüme döndü. Çözüm için Meclis Başkanı Cemil Çiçek devreye girdi ve uzlaşma komisyonu Çiçek'in başkanlığında toplandı. Muhalefetin tepkisi toplantı öncesinde de devam etti.

"AYNI DİLİ KONUŞMAYACAĞIZ"

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, AK Parti'nin başkanlık sitemine dayalı öneriler verdiği diğer üç partinin ise parlamenter sistemi önerdiğini belirterek, ''Müzakerelerin parametresi değişti, ortak parametre bulunmalı. Bu toplantıda o amaçla yapılıyor. Ne önerirsek önerelim, aynı dili konuşmayacağız'' dedi.

"İKTİDAR BUNDAN VAZGEÇMELİ"

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da siyasi partiler arasında görüş farklılığı bulunmasının normal olduğunu, bu nedenle yeni anayasa çalışmalarında gelinen durum için ''kriz'' yorumu yapmanın doğru olmadığını söyledi.

AK Parti'nin başkanlık sistemi önerdiğini belirten Bal, ''Bundan sonra yasama, yürütme, yargı önerileri de bu sistem arayışına göre belirlenecek. Talepler gündeme getirilecek, uzlaşma olmadığı için de parantezlerin sıklaşması, çoğalması normal. İktidar partisi, Türkiye şartlarına uymayan, Türkiye'yi bir bilinmeze iten bu talepten vazgeçmeli'' görüşünü ifade etti.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ DE KONUŞULABİLİR"

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop ise komisyonda bir kriz, tıkanma olmadığını belirterek, bugünkü toplantının bu amaçla yapılmadığını, iki yazım komisyonu yerine tek yazım komisyonu önerisinin görüşüleceğini söyledi.

''Elbette başkanlık sistemi de konuşulabilir'' diyen Şentop, her partiden yeni anayasa konusundaki önerilerini, görüşünü, diğer partileri hesaba katmadan, onlar bakmadan verdiğini kaydetti.

Bir partinin diğer partileri gözeterek teklif hazırlamasının ''ayıp ve siyasi etiğe aykırı'' olduğunu savunan Şentop, ''Başkanlık sistemi için (AK Parti kabul etmeyeceğimizi bile bile verdi) deniliyor. Bu da komik bir şey. Mesela CHP de bugünkü sistemden farklı olarak klasik parlamenter sistem önerisini AK Parti'nin kabul etmeyeceğini bile bile verdi'' diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.