banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Siverek Haliliye Viranşehir Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi

Milletvekillere trafik uyarısı!
Bakanlık milletvekillerinin özel araçlarına yazılan cezaların tescil adreslerine değil TBMM Başkanlığı'na gönderilmesi için 81 İl Valisi'ne talimat verdi. 80 il'de uygulanan MOBESE ve KGYS gibi elektronik denetleme sistemlerine aktif görevdeki 541 vekilin özel araçlarının plakaları yüklendi.

Şehir içi ve şehirlerarası yollarda yapılan trafik denetimlerinde kırmızı ışık, hatalı sollama, aşırı hız gibi ihlaller nedeniyle durdurulan vekillerin "yüzüne" ceza yazılamıyordu. Yeni düzenleme gibi elektronik denetim sistemlerinde trafik ihlali yaptığı anlaşılan vekillerin evlerine ceza tutanakları gönderilmeyecek. Kameralara yansıyan ihlallere ilişkin "trafik kural ihlali tespit tutanağı" düzenlenerek Meclis'e gönderilecek.

MECLİS'TEN PLAKALAR İSTENDİ

İçişleri Bakanlığı'nın milletvekillerinin "yüzüne karşı" ceza yazılmamasının ardından  elektronik denetim sistemlerine yansıyan trafik ihlalleri konusunda düzenlemeye gitmesi "vekillere trafik dokunulmazlığı" yorumlarına neden oldu.

Yeni düzenlemeye gidilmesinde bazı milletvekillerinin evlerine yaptıkları trafik ihlallerine ilişkin MOBESE ve KGYS'den gelen ceza makbuzlarının etkili olduğu iddia edildi. Vekillerin şikayeti üzerine İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin 81 İl Valisi'ne, "milletvekillerinin trafik ihlalleri hakkında yapılacak işlemler" konusunda özel bir genelge gönderdi. Emniyet Genel Müdürlüğü, bu amaçla TBMM Başkanlığı'na bir yazı yazarak 541 vekilin adlarına kayıtlı özel araçlarının plakalarını istedi.

MAHKEME KARARLARINA İŞARET ETTİ

İçişleri Bakanlığı İdris Naim Şahin, en son 2005 yılında yayınlanan genelgeyi revize etti. TBMM üyeleri hakkında düzenlenen trafik idari para cezası karar tutanaklarına adli mercilerde yapılan itirazlar üzerine ilgili mahkemelerce verilen kararların incelendiğini belirten Şahin şöyle dedi:

"2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 'Yasama dokunulmazlığı' başlıklı 83'üncü maddesinin ikinci fıkrası gereğince milletvekilleri hakkında işlem yapılamayacağı, düzenlenen tutanakların hukuka aykırı olduğu, bu nedenle de 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 28/8-b maddesi gereğince kaldırılmalarına şeklinde hüküm verildiği görülmektedir.

TÜM PERSONELE TEBLİĞ EDİN

Bu nedenle, trafik kural ihlali nedeniyle durdurulan araç sürücüsünün milletvekili olduğunun anlaşılması, elektronik denetim sistemlerinden kural ihlali tespit edilen ve ya 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 116'ıncı maddesi kapsamında işlem yapılması gereken aracın bilgisayar kayıtlarında milletvekili tarafından kullanıldığının anlaşılması halinde, trafik kural ihlali tespit tutanağı düzenlenerek Valiliklerimiz aracılığıyla TBMM Başkanlığı'na gönderilecektir."

Genelgenin TBMM üyelerine ilişkin paragrafının yürürlükten kaldırıldığını vurgulayan Şahin, talimatlarının tüm trafik personeline tebliğ edilmesini ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini istedi. (Bugün)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.