banner2
Öne Çıkanlar Urfa Haber Urfa Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri

MHP'li Durmuş, hiç durmamış

Türkiye, MHP'li Osman Durmuş'u tartışıyor. Müslüman bir ülkede peygamber üzerinden politika üretip, başörtü problemini alaya alan ifadelerle küçümseyip, yasakçı zihniyete sahip çıkan MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, sadece kavgalarla değil, Sağlık Bakanı iken tepki çeken uygulamaları ve hakkında çıkan yolsuzluk iddialarıyla da anılıyor.

1999 seçimlerinden sonra iş başına gelen Anasol-M Hükümeti'nin Sağlık Bakanı olan Osman Durmuş'un adı o günlerde Fenerbahçe'nin eski başkanlarından işadamı Ali Şen'in ambulans helikopter ihalesine girmesi için, ihale sürecini üç ay ertelemesi ve Maliye Bakanlığı'nın itirazına rağmen bu ihaleyi onaylaması ile uzun süre gündemden düşmemişti.  

Sağlık Bakanlığı'nın Hudutlar ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü (HSSGM) adına açtığı helikopter ihalesinin baştan sona usulsüz olduğu belgeleriyle ortaya çıkmıştı.

Radikal Gazetesi'nden Deniz Zeyrek yaptığı araştırmada ihalede yapılan yolsuzlukların belgesini yayınlarken gazete bu haberleri iki gün üst üste manşetten vermişti.

Radikal'in 17 Şubat 2001'de "Şenlik'li ihale" ve  18 Şubat 2001'de "Usulsüzlüğün sonu yok" başlıklarıyla verdiği haber ve belgeler şöyle:

kullan
ÖNCE İHALE SONRA ŞİRKET KURUMU


Sağlık Bakanı Osman Durmuş yetkisi olmamasına karşın biten ihaleyi erteleyip Yargıtay'ın "Kamu alım ve satımlarında aracı kullanılmaz" kararına rağmen Ali Şen'e bakanlığı adına helikopter alıp bakanlığın göstereceği yerde helikopter fabrikası kurma yetkisi verdi. 23 Ekim 2000'de teklif zarflarının açıldığı ihaleyi kazanan Salurbey Savunma Sistemleri Limited Şirketi'nin de 6 Kasım 2000'de kurulduğu ortaya çıktı.

Belge 1
Şirket sonra kuruldu
Son başvuru tarihi 23 Ekim 2000 olan ihaleye 9 Kasım 1999'da kurulan Salurbey Enerji Ltd. Şti. teklif verdi. Şartnameye Salurbey Enerji Ltd. mühürü basıldı. Bu şirket Rus Ulen Ude'nin MI 171 model helikopterleri için teklif verdi. Ancak ihale komisyonunun ikinci toplantısından itibaren ihaleye 6 Kasım 2000'de kurulan Salurbey Savunma Sistemleri Ltd. Şt. devam etti. Bakan Durmuş, bu şirkete yazı yazarak "İhaleyi kazandınız" bilgisini verdi.

Belge 2
Her şey değişti

kullan

Osman Durmuş'la ilgili ilginç bir iddia ise yakın arkadaşı olan Sağlık Bakanlığı Müşaviri Prof Haluk Tokuçoğlu'ndan gelmişti. Hürriyet Gazetesi'nin 19 Nisan 2001'de sür manşetten verdiği haberde, "İhbar mektubu gibi istifa gerekçesi" başlığını kullanmıştı. Haberin ayrıntısı şöyle:

 Sağlık Bakanı olduğundan bu yana uygulamalarıyla şaşkınlık yaratan ve çoğu zaman tepki çeken MHP'li Osman Durmuş'a, 25 yıllık arkadaşı Müsteşar Prof. Dr. Haluk Tokuçoğlu da dayanamadı. Tokuçoğlu, yardımcıları Semih Yalçın, Harun Doğru ve Hukuk Başmüşaviri Hasan Tunç'la birlikte dün istifa ederken, zehir zemberek bir açıklama yaptı.

Tokuçoğlu, Durmuş'un 25 yıllık arkadaşı olduğunu ve arkadaşlığın ötesinde aralarında ‘kader birliği' bulunduğunu belirtirken, şunları söyledi: ‘‘Üslup ve yönetim anlayışı farklılığı bakanlık işlerini olumsuz yönde etkilemeye başlamıştı. Bu nedenle bakanlıktaki işlerin daha rahat yürüyebileceğini düşünerek ve değer verdiğim bir dostu kaybetmemek için görevimden ayrılmayı doğru buldum.''

Müsteşar yardımcıları ve hukuk müşavirinin de aynı şikayet nedeniyle görevlerinden ayrıldıklarını kaydeden Tokuçoğlu, çalışma arkadaşlarına yaptığı veda konuşmasında ise şunları söyledi:

‘‘Köklü ve sarsılmaz sandığım dostlukların koltuk uğruna kağıt kuleler gibi yıkıldığını içim burkularak bu sürede gördüm. Dedikodunun, yalan ve iftiranın en iğrenç örneklerini yaşadım. Çıkar için makam ve mevki için insancıkların nasıl küçüldüklerine, nasıl iğrenç oyunlara kalkıştıklarına şahit oldum. Yakınlıkların ranta dönüştürülme çabalarını gördüm ve herşeyin bir sonu olduğu gibi bu görevlerin de bir sonu olduğunu hiçbir zaman aklımdan çıkarmadım. Artık Sağlık Bakanlığı'nda benim açımdan sağlıklı görev yapma imkanının kalmadığını gördüğüm için görevimden ayrılıyorum.''

Tokuçoğlu, 3.5 ay önce de istifa dilekçesini Durmuş'a sunmuş, ancak istifası kabul edilmemişti. MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin isteğiyle müsteşarlık görevine getirilen Tokuçoğlu, dün Bahçeli'den istifa için onay almasının ardından, dilekçesini Durmuş'a iletti. Durmuş ise istifaları şöyle yorumladı: ‘‘Bir koşunun içindeyiz. Yorulanlar dinlenecek, dinlenenler kafileye katılacak ve Türkiye hak ettiği yere gelecek. Bunların tamamı geçici krizlerdir. Sanal sermaye üzerine oturan bankalar, ülkeyi bu duruma getirmiştir. Şimdi o yükten Türkiye kurtulmaktadır. Türkiye'yi sevenler, Atatürk yolunda olanlar hep bu çabanın içinde olmalı. Duracağımız yer, kalbimizin teklediği yer.''


11 Aralık'taki ikinci ihale komisyonu toplantısında Salurbey'in sunduğu Ulen Ude'nin MI 171 helikopterinin teknik açıdan yetersiz olduğu açıklandı. Salurbey ihaleye teklif zarfları açılırken adı bile geçmeyen Kamov'un Ka62-2 helikopteri ile devam etmek istediğini belirtti ve komisyon bu helikopteri değerlendirmeye değer buldu. Salurbey ihaleye başvururken Kamov'u alternatif teklif olarak verdiğini ileri sürerken Kamov, Salurbey'e temsil hakkını 22 Aralık 2000'de gönderdiği vekaletnameyle verdi.

Belge 3
Onayladı
Sağlık Bakanı Osman Durmuş 14 Aralık 2000'de Salurbey'in ihaleyi kazandığını belirten
ihale komisyon kararını imzaladı. Bakan Durmuş 20 Aralık 2000 tarihinde de Salurbey adlı Rus şirketine "14 Aralık 2000 tarihinde yapılan 5 adet ambulans helikopter ihalesini 31.5 milyon dolarlık teklifinizle firmanız kazanmıştır" yazısını da gönderdi.

Belge 4
Skandal yetki
Ali Şen ve Sağlık Bakanı Osman Durmuş, önce Fenerbahçe maçında, ardından da Durmuş'un makamında bir araya geldi. Şen, Bakan Durmuş'a "Ben aynı helikopterleri aynı firmadan, bir kısmını da Türkiye'nin Eximbank alacağına mahsuben 20 milyon dolara alırım" teklifinde bulundu. Bu konuda Ali Şen'den yazılı taahhüt alan Sağlık Bakanı Osman Durmuş, 13 Ocak 2000'de Şen'e 'Sağlık Bakanlığı Özel' antetli kâğıda yazılmış ve kendi imzasını taşıyan şu belgeyi verdi:

"Bakanlığımızın ihtiyacı olan 10 adet orta tip ambulans helikopterinin idari ve teknik şartnamemize ve sözleşme şartlarına bağlı kalmak şartıyla karşılanması ve Türkiye'de lisanslı teknoloji transferi yoluyla ortak üretim şeklinde tedariki yönünden sayın Ali Şen 2 Mayıs 2001 yılına kadar yetkili kılınmıştır.
Türkiye'de diğer kamu kurum ve kuruluşlarının aynı tip helikopter ihtiyacının 55 olabileceği tahmin edilmekte olup, gelecekteki talepler de dikkate alınarak helikopter fabrikasının bakanlığımızın göstereceği uygun bir yerde kurulması arzu edilmektedir."
Oysa Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin 1.7.1957 Esas:2359 Karar:4203 no'lu emsal kararında "Kamuya ait alım ve satım işlemlerinde aracı kullanılmaz" deniliyor.

Dur emri
Durmuş, Şen'e verdiği yetki belgesinin altına el yazısıyla '30 Nisan 2001 tarihine kadar, yapılan iha-lenin sözleşmesi ikinci bir emre kadar durdurulmuştur" diye yazdı. Aynı belgenin ekine ise, 'Emniyet: 30, Sahil Güvenlik: 15, Sağlık Bakanlığı: 10, Sahil Koruma: 5, Orman: ?, toplam: 60 +' diye yazan Bakan Durmuş Türkiye'deki çeşitli kurum ve kuruluşların ihtiyaç duyduğu helikopter sayısını artırarak 55'ten 60'ın üzerine çıkardı.

Belge 5
Fiyat maliyetin altında
Bakan Durmuş, Ali Şen'e yetki verirken Şen'in almayı vaat ettiği helikopterlerin üreticisi Kamov'un başkanı S. Miheyev 15 Ocak 2001'de Şen'e yetki vermediklerini açıkladı. Başkan Miheyev, Ali Şen'in helikopter için teklif ettiği fiyatın kendi maliyetlerinin bile altında olduğunu bildirdi.

Belge 6
Maliye geçit vermedi
İhale Devlet Planlama Teşkilatı'ndan (DPT) alınan 'şartlı' onayla DPT'nin şartı yerine getirilmeden yapıldığı için Maliye Bakanlığı şubatta Sağlık Bakanlığı'na yazı göndererek gerekli şartlar yerine getirilmediği için ihaleye vize vermediğini bildirdi.
7 Şubat 2001'de Salurbey'e Osman Durmuş adına yazı yazan Hudutlar ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Latif Atasever, "İhale Maliye Bakanlığı tarafından vize edilmediği için iptal edilmiştir" bilgisini verdi.

Yetkisi bulunmuyor
Sağlık Bakanlığı'nın kurulmasını sağlayan kanun hükmündeki kararnameye göre bu bakanlığın görevleri arasında arama ve kurtarma faaliyetleri gerçekleştirmek yok. Genel Hıfzıssıha Kanunu bu görevi belediyelere veriyor. Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurum olarak ihaleye çıkan HSSGM'nin ise bizzat kendisi kuruluş kanunu çıkmadığından ihaleyi açabilme niteliği taşımıyor. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı'nın ve bağlı HSSGM'nin böyle bir ihaleye çıkmasının bile usulsüz olduğu belirtiliyor.

kullan

Haber 7.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.