banner2
Öne Çıkanlar Diyarbakır URFASPOR İstanbul Mardin Faruk Çelik

Mehmet Ekinci; Eyyübiye, Urfa'nın güzel yüzüdür

Olay Gazetesi Fikir Kulübü gecesine katılan ve soruları cesur bir şekilde cevaplandıran AK Parti Eyyübiye Belediye Başkan Aday Adayı Mehmet Ekinci ile, ilçe'ye kentsel dönüşümden tutunda, İnanç Turizmine, Köy sorunlarına kadar her şeyi konuştuk.

 

İşte o söyleyişi…

 

Şerif Kurtuluş: Sayın Ekinci hoş geldiniz. Kendinizi tanıtır mısınız?

 

Mehmet Ekinci: Burada bulunmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. 1970 yılında Eyyübiye İlçesi'nin Turluk Köyü'nde doğdum. İlkokulu Yediyol Köyü İlkokulu'nda okudum. Gazi Ortaokulu ve Gazi Lisesi'nden mezun oldum. Kader beni yine Eyyübiye dışına çıkarmadı. 1992 yılında Eyyübiye'de Ziraat Fakültesi'nden mezun oldum. 1993 den itibaren çeşitli kurumlarda çalıştım. Son 6 yıldır ise Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü görevindeydim. Evli,4 çocuk babasıyım. İngilizce, Arapça ve Kürtçe olmak üzere dört dil biliyorum. Kendimizi geliştirmek adına aldığımız eğitimler ile duymaya başladığımız sorumluluk bilincine istinaden gönül bağı ile bağlı olduğumuz Eyyübiye ilçemiz için belediye başkanlığına aday adayı oldum. Tarımın.Turizmin, Tarihin ve Ticaretin merkezi olan bir ilçeye Ak Parti'den aday adayı oldum. 2023 Vizyonuna sahip bir belediyecilik için bizde varız dedik. İnanç noktasında Hz İbrahim'in Hz Eyyüp'ün, Abdurrahman Dede'nin, Şıh Maksut'un, Cabir El Ensar'ın, tarihi açıdan Urfa Kalesi'nin, Halilürahman Gölü'nün, Amazon Mozaiklerinin, Geleneksel misafirperverliğimizin sergilendiği konuk evleri Samsat Kapı, Harran Kapı, Bey Kapısı kısacası, tarih atlasının ilk sayfasının yazıldığı bir ilçeye AK Parti'den aday adayı olmak benim için şereftir.

 

EYYÜBİYE İLÇESİ ŞU AN BEMBEYAZ BİR SAYFA
Halit Acar: Eyyübiye yeni kurulan bir yer. Eğer başkan seçilirseniz yapacağınız ilk iş nedir?
Mehmet Ekinci: Eyyübiye Belediyesi şu an sadece resmi gazetede ilan edilmesi dışında belediyecilik adına hiçbir şeyi olmayan bir yer. Şu an bir başkanı, çöpsüsü, aracı, binası vs. yok. Eyyübiye Belediyesi sıfırdan kurulacak bir yer. Kurucu müdürlüğünü yaptığım son görev yerimde sıfırdan kurduğum bir yer oldu. Bu kurumla birlikte devlet kurumlarında elde ettiğim idarecilik tecrübemi ve birikimlerimi Eyyübiye ilçemizde kullanacağız. Eyyübiye ilçesi şu an bembeyaz bir sayfa. Burayı ele alacak ekip kalemi kağıdı ele alıp orayı şekillendirecek. Bu anlamda bu büyük bir şans. Ama aynı zamanda büyük bir sorumluluk. En büyük amacım iyi bir ekiple iyi bir sistem getirmek. İyi bir sistem yerleştirmek. Başarılı olmuş diğer Ak Belediyeler'in kabul görmüş sistemlerini buraya getirmek istiyorum. İyi bir sistem getirmek amacımız.

 

BAŞARI OLMAK İÇİN İŞİ SEVMELİSİNİZ
Guli Aslan: a)Sizi daha önceki çalışmalarınızdan tanıyoruz. Başarılı bir insansınız. Belediyecilik karmaşık konuları olan bir kurum. Siz bu başarınızı Eyyübiye Belediyesi gibi zor bir yerde de sürdürebileceğinize inanıyor musunuz? Eyyübiye Belediyesi için ne tür projeler geliştirdiniz.
b) Eyyübiye Belediyesi ve diğer belediyeler için oldukça fazla aday profili mevcut. Sizin kendinizi diğer adaylardan ayırdığınız, onlardan farklı kıldığına inandığınız yönleriniz nelerdir? Diğerlerinden daha farklı projeleriniz nelerdir?

 

Mehmet Ekinci: Evet biz sıfırdan bir kurum kurduk ve çok şükür başarılı olduk. Bir işte başarılı olmak için en başta bu işi çok sevmelisiniz. Bu bütün işler için geçerli. Hayatın size biçtiği rolü siz çok iyi oynarsanız emin olun önünüzde hiçbir engel kalmaz. Bugüne kadar çalıştığım ortamlarda ben her zaman kendimi işime adadım. Bazı şeylerin farkına vardım. Bazı şeylerin farkında olan kişi başkalarının dertleriyle de dertlenebilmeli. Bu yönüyle baktığımda Eyyübiye'nin zorlukları gözümü korkutmuyor. O bölgeyi her yapısı ile tanıyoruz. Oranın tüm sorunları hakkında etnik yapısı hakkında bilgim var. Öncelikle yapılması gerekenleri biliyoruz. Hiçbir zaman Eyyübiye ile olan ilgimizi kesmediğimiz için oraya büyük bir aşinalığımız vardır. Projelerimizin bile sıraları bellidir. İmardan tutun da sosyal projelere kadar bütün projelerimiz hazırdır. Eyyübiye'nin en zor denilen kısmı gecekondulardır. Hükümetimiz “Kentsel Dönüşüm” ile ilgili yasa çıkardı. Fakat Eyyübiye gibi bir yerde Kentsel Dönüşüm diyerek ortaya çıkmak o kadar da kolay bir şey değil. İmar konusunda bu işi bilen bir ekiple çalıştığınız vakit ve ortak aklın gerektirdiği hususları uygularsanız başarılı olursunuz. Bir düzenlemeye gidileceği vakit oradaki insanların rızasını almalısınız. Rıza alınmadan hiçbir iş olmaz.

 

Halil Koçakoğlu: Kentsel dönüşüm ile ilgili planlarınızı biraz açıklar mısınız? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

 

Mehmet Ekinci: Kentsel dönümde en önemli sorun mülkiyet sorunudur. İmar sorununu çözdükten sonra kişinin belli bir arsa üzerine oturttuğu tek kat evi yerine iki ev bile verebilirsiniz. Mülkiyet sorununu çözdükten sonra iş kolaylaşır. Önemli olan şey gönül rızasıdır. Gönüllü bir mahalle veya kısım olursa onlarla anlaşılıp örnek bir çalışma yapılabilir. Gönül rızası olan bir kısım insanımıza sosyal donatıları ile yeni bir ev verdiğiniz zaman daha olumlu sonuçlar alınabilir. Bu işte her yönüyle bilgi birikimine sahip yetenekli bir kadroya sahibiz.

 

URFA'NIN ÇEKİM MERKEZİ EYYÜBİYE İLÇESİDİR
Ömer Taş: Hayatınızın büyük bir kısmını geçirdiğiniz Eyyübiye'ye şimdi hizmet etmek için adaysınız. Dünyanın Mekke, Medine, Kudüs'ten sonra inanç alanında en önemli yerlerden biri Eyyübiye. Bu inanç merkezi ile ilgili yapmak istediğiniz bir proje var mı?
Mehmet Ekincİ: Eyyübiye denilince insanların aklına kenarda köşede geri kalmış bir yer geliyor. Oysa ki Eyyübiye ,Urfa'nın dışarıya yansıyan güzel yüzüdür. Eyyübiye Urfa'nın özetidir. Oraya o gözle baktığınız vakit her şey kolaylaşır. Burada inanç turizmi açısından oldukça büyük bir zenginlik var. Fakat bu zenginlik yeteri kadar değerlendirilemiyor. Urfa; Mekke ,Medine ve Kudüs'ten sonra dördüncü büyük kutsal bir mekandır. Urfa'nın çekim merkezi olan yeri Eyyübiye ilçesidir. Eyyübiye'yi konuşurken sadece gecekondularını ve geri kalmışlığını konuşursanız burada olan tarihi zenginliği göremezsiniz. Bizim bu yerler ile ilgili de projelerimiz var. Bacasız sanayi denilen turizmi canlandırmak adına güzel projeler planlamışız.

 


 

ŞANLIURFA'YI UÇURACAK PROJELER TURİZM PROJELERDİR
Bilal Bebe: a) Neden AK Parti'yi seçtiniz? Neden başka bir parti değil?
b) Eğer olursa tarihi bir kentin belediye başkanı olarak kentsel dönüşümde bu tarihsel yapıyı korumak adına neler yapacaksınız?

 

Mehmet Ekinci: Ak Parti dışında hiçbir partiyi düşünmedim. Gerek hayatımızın şekillenmesinde çevremde olan insanlar gerekse bu düşünceye duyduğumuz aidiyetten dolayı Ak Parti diyoruz. 2002 öncesi ve sonrası ülkemizin gösterdiği değişime şahit olduk. Bu yüzden Ak Parti dedik. Genel Başkanımız, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşlerine,insan odaklı hizmet aşkına, inancına büyük bir saygı duyuyorum. Sayın Başbakanımızın yaptıklarının ışığında ben de içinden çıktığım halkıa hizmetkarlık yapmak istiyorum. Herkesin içinde “keşkeleri” vardır. Keşkelerimi aşabileceğim en önemli yer olduğuna inandığım için Ak Parti'yi seçtim. Kentsel dönüşümden kastımız tarihi yerler değildir. Tarihi yerler dışında kalan yerler için geçerlidir bu kavram. Kaldı ki burada da gönüllük esası önemli bizim için. Sosyal donatıları olan güzel yerlerde herkes ister. Alan buna müsait. İnsanlarımız istediği takdirde projeler yapılacak. Tarihi dokuya dokunulmayacak. Bizim asıl zenginliğimiz tarihi mirasımızdır. Şanlıurfa'yı uçuracak projeler turizm projelerdir.

 

Abdullah Aslan: a)Düşündüğünüz kentsel dönüşüm projesi bağlı olduğunuz hükümetin düşüncesiyle uygun değil. Burada bir çelişki yok mu?

 

Mehmet Ekinci: İnsanları huzursuz ederek bir şeyler yapamazsınız. Ortak aklın gerektirdiği bir şey yapılacak. İnsanlarla, çeşitli kurumlarla bir araya gelerek kararlar vereceğiz. Burada mülkiyet sorunu çözüp; Gel kardeşim senin evin yerine daha güzel bir ev vereceğim dediğinizde ilk kazmayı o kişi vuracaktır.

 

EYYÜBİYE İLÇESİNDEKİ HERKESE HİTAP EDİYORUZ
Salih Demir: 2009 seçimlerinde Ak Parti büyük hatalar yaptı ve kaybetti. Bir vatandaş olarak size niçin oy vereyim?

 

Mehmet Ekinci: 2009 seçimi bir yol kazasıdır. Bu seçimde Urfa aslında çok güzel mesajlar verdi. Fayda maliyet analizi yaptığınızda bu kayıp aynı zamanda büyük bir kazanç olmuştur. Niçin Mehmet Ekinci derseniz birincisi O bölgeden çıkmış bir insanım. İkincisi şu ana kadar çalıştığım yerlerde belli bir tecrübe edindim. Üçüncüsü Eyyübiye ilçesindeki herkese hitap ediyoruz. Belli bir guruba değil herkese hitap ediyoruz. Dördüncüsü: Bu yerel seçimdir. Bu yüzden yerel birinin olması gerekir. Kaldı ki ben bu ilçenin çocuğuyum. Gerek yurtiçi gerekse yurt dışında edindiğim tüm bilgi ve birikimimi ilçeme harcamak istiyorum. Hayatım orada geçti ve inşallah bundan sonrası da orada geçecek. Bu yüzden doğru bir başlangıç için Mehmet EKİNCİ diyorum.

 

Hüseyin Güzel: Çalışmalarınızı, kariyerinizi izlediğimizde başarıdan başarıya koştuğunuzu görüyoruz. Adım adım ben Urfalıyım diyorsunuz. Neden Eyyübiye ile yetiniyorsunuz? Neden meseleyi kökten çözme adına büyükşehir başkanlığına aday olmuyorsunuz?

 

Mehmet Ekinci:. Bizim derdimiz bir koltuğa oturmak değil. Başkan olup bir yerlere gelmek değil. Ben hakikaten bu ilçeye hizmet etmek istiyorum. Başka arkadaşlar var. Talep ediyorlar. Haklarıdır. Ekip ruhuna sahip herkes başkanlık yapabilir. Ama bu aynı zamanda siyasi bir tecrübe de gerektiriyor. Eyyübiye'ye olan aidiyet duygumdan dolayı buradan başlıyorum. Hizmet noktasında duyduğum heyecanı burada aktaracağıma inandığım için Eyyübiye dedim.

 

BİZ EYYÜBİYE'Yİ CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Abdülkadir İkbal: Ben daha çok fikir jimnastiği yapmak istiyorum. Eyyübiye zor bir yer. Urfa'nın problemlerinin yığıldığı bir yer oldu.
a)Bir çok dağlık alana sahip olmasına rağmen neden hiç ağaçlandırma yok?
b)Buralardaki verimli topraklarda hep fabrikalar açılmış durumda. Bu durum için ne düşünüyorsunuz?
c) Stadın yeri çok kötü. Buraya gelenler gecekondudan başka bir şey görünmüyorlar. O mahallenin hemen ıslah edilmesi gerekiyor.
d) Hayvan pazarı orada ama hayvan yok.
e) Dünyanın en önemli kalelerinden Urfa Kalesi i için ne düşünüyorsunuz? Çünkü bu tarihi yerler hep size bağlı olacak.
f) Hayvan mağaraları var size bağlı olan. Neler yapacaksınız?
g) Eyyübiye'de hiç otel yok. Turizm bölgesi fakat hiç otel yok. Kaleye muhteşem bir otel yapılabilir, büyük bir cami yapılabilir.

 


 

Mehmet Ekinci: Katkılarınız için teşekkür ederim. Biz çok değişik alanlarda turizm, eğitim, kültür, tarım, sanayi, sağlık ile ilgili bölümlerimiz olacak. Toplumun her kesiminden ortak aklı oluşturacak insanlarımız bir araya getirilecek. Bu yapılmadığı zaman konuşmalarımız burada kayıtlı bize hatırlatın. Bakın o mağaralar için ben eski görevimde iken önemli çalışmalar yaptım. Buralarda hayvancılık bitecek. Bu mağaralar turizme kazandırılacak. Otel sadece Eyyübiye'nin değil Urfa'nın problemidir. Bunu yanında Kent Ormanı denilen bir projemiz var. Madde bağımlıları için “Rehabilitasyon Köyü” projemiz var. Çok sayıda gencimiz var. Onlar için Gençlik Merkezleri,kadınlarımız için işsizliği sonlandırma adına meslek edindirme kurslarımız düzenlenecek. Yani sosyal anlamda da projeler yapılacak. Bakın Eyyübiye şu an bir cazibe merkezi değildir. Burada bir “Nöbetçi Yoksulluk” durumu var. Kırsaldan gelen gariban buralarda bir gecekondu yapıp barınıyor. Durumu biraz daha iyi oldu mu ya Haliliye ya da Karaköprü tarafına gidiyor. Biz Eyyübiye'yi cazibe merkezi haline getirmek için çalışıyoruz. Ve öyle bir an gelecek ki herkes Eyyübiye'ye geri dönecek.

 

Halit Açar
Artık köylerde sizin sorumluluğunuzda olacak. Kırsaldan kente göçün geçiş noktasıdır Siz köyden kente göçü engelleme yönünde neler düşünüyorsunuz. Köylerin altyapısı düzeltme konusunda neler yapacaksınız?

 

Mehmet Ekinci:. Evet Eyyübiye bir geçiş noktasıdır. Göç eden insanların belli bir plan dahilinde yerleşmelerini sağlayacağız. Köylerde de gerekli altyapıyı sağlayacağız. Oradaki gençlerimize sportif alanlar oluşturacağız.

 

Guli Aslan: Siz başkan olursanız ailenize nasıl zaman ayırmayı düşünüyorsunuz?

 

Mehmet Ekinci: Evet zor bir soru. Fakat daha önce ki işlerimde de zamanım çok yoğundu. Ama yine de zaman ayırabiliyordum. Bu anlamda Eşim büyük bir sorumluluk yüklenmiş durumda. Çocuklarımın bu konuda haklarını yememek adına onlarla kaliteli zaman geçirmek için fırsatlar oluşturuyorum.

 

Bilal Bebe: Sürekli göç alan bir yer ve etnik farkındalığın en yoğun olduğu yer. Toplumsal barış adına neler yapacaksınız?

 

Mehmet Ekinci: Eyyübiye sürekli göç alan bir yer . Şu an 362 bin nüfuslu bir yer. Varoşların olduğu bir yer. Biz mevcut kardeşlik, komşuluk yapısını devam ettirme adına,Eyyübiye Ruhu'nu canlandıracak çalışmalarımız olacak. Bu çalışmalarımızı Kanaat Önderleri ile,STK larla, sağduyulu halkımızla yapacağız. Suriye'de ki olaylarla birlikte daha farklı insanlar da buraya geldi. Biz halkı bilinçlendireceğiz. Tabi bu sadece belediye başkanının görevi değil. Herkesin katkıda bulunması gereken bir konu.

 

Halil Koçakoğlu: Partinizin sizi aday gösterme ihtimalini yüzde kaç olarak görüyorsunuz?
Mehmet Ekinci: 23 aday adayı var. Partimiz objektif kriterleri gözetiyor.Partimizin yetkili organları çok detaylı bir çalışma içerisindeler.Biz bu yola girerken inanarak girdik.Aday gösterileceğime inancım çok yüksek. Makam ve mevkileri insanlarımızın hizmetine sunan bir anlayışa sahip biri olarak şansımı çok yüksek görüyorum. Nasipte varsa eğer aday oluruz. Bizim yaptığımız sebeplere sıkıca sarılmak.

 

AK PARTİ'DEN KÜSÜP GİTMEK YOK
Ömer Taş: a)Daha önce de önemli görevlerdeydiniz. Referans olması amacıyla daha önceden başardığınız bir projeden bahsedebilir misiniz?
b) Genel merkez sizin yerinize bir başkasını uygun görürse tepkiniz ne olur?

 


Mehmet Ekinci: Çalıştığım yerlerle ilgili sadece bir projeden bahsedemem. Ama bahsetmem gerekirse Pınar Grubunun ilimize gelmesinde ciddi katkılarımız oldu.Bitirdiğimiz proje Güllüoğlu Baklavaları'nın Süt Ürünleri Üretimi Projesi'dir. Bu projenin üretim unsurlarının başında Urfa Sade Yağı gelmektedir.Bu güzide firmamız ürülerinde Urfa Sade Yağı kullandığı halde tesisleri başka yerlerde. Biz onlarla görüştük. Burada üretim yapmalarını istedik. Bir marka değerimiz olsun istedik. Şu an bir tesisleri burada. Yüzden fazla bir istihdam var. Urfa'nın ürettiği yoğurdu, sütü alıp işleyecek bir tesis var artık Urfa'da. Bu bizim başarılı çalışmalarımızdan sadece birisidir.Şu an İlimize yapılacak yatırımlarla ilgili çalışmalarımıza ara vermedik. Önümüzdeki günlerde istihdama çok ciddi katkılarda bulunacak büyük bir tesisi hatta tesisleri ilimize kazandıracağız.
Hocam,çözüm birikim ister. Benim bir birikimim var. Bu birikimi aktarabileceğim en önemli yer belediye başkanlığıdır. Ak Parti başka birini tercih ederse sonrası için daha güçlü bir uğraş veririz. Küsüp gitmek yok. Bu bir yolculuk ise nefes aldığımız sürece bu yol devam edecek.

 

Abdullah Aslan: Sizin tüm bu projeleriniz için bir kaynak projeniz var mı?
Mehmet Ekinci: Yeni kurulacak bir belediye olduğu için buraya üç yıl boyunca gelecek kaynaklar iki ile çarpılacak. Yani ödenek iki kat gelecek. Bununla birlikte henüz hiçbir borcu olmayan bir belediyedir Eyyübiye. Diğer belediyeleri gelirlerinin yüzde kırkı borçlarına gider. Bizim böyle bir kaygımız en azından şimdilik yok. Merkezi bütçeden bir yerine iki gelecek ve herhangi bir borç sıkıntısının olmaması bizim en büyük kaynağımızdır

 

Salih Demir: Başkan seçildiğinizde projelerin uygulanması aşamasında milletvekillerine mi danışacaksınız yoksa sizi oraya getiren halka mı soracaksınız? Örneğin bir milletvekilinin yakınının orada bir arazide menfaati var. Siz bu yaklaşımlara karşı ne tepki vereceksiniz?

 

Mehmet Ekinci: Burada en önemli şey ortak akıldır. Milletvekili mi, halk mı ikilemi olmamalıdır. Proje için danışılacak yeri geldiğinde halka yeri geldiğinde milletvekiline danışılacak. Her faaliyet için fayda maliyet analiz yapılacak halka uygun olan ne ise o yapılacaktır. Halkın menfaatine olan husus Milletvekilininde arzusudur. Bize bir emanet verilecek. Bizim içinde Siyasilerimiz içinde halkın talebi, genelin faydası, genelin çıkarı önemlidir.

 

Hüseyin Güzel: Elinizde bir altın kutu var. Karaali ve eski havaalanı. Karaali'yi neden Ak Ali yapmayalım?

 

Mehmet Ekinci:. Karaali konusunda bizim sağlık turizmine yönelik projelerimiz var. Projemiz de hazırdır. Orada donanımlı bir jeotermal sağlık tesisi yapılabilir.Tarımcı olmam hasebiyle iyi bir jeotermal kaynağa sahip Karaali'de Organize Sera Bölgesi Projesi bizim öncelikli projelerimizden olacaktır.

 

Abdülkadir İkbal: Fuar konusunda gerçekten büyük bir fuar yapılmalı. İzmir gibi büyük bir fuar yapılmalı. Hz İbrahim ile ilgili çalışmaların İslami anlayışa uygun yapılması gerekiyor. Bunlar için neler düşünüyorsunuz?

 

Mehmet Ekinci: Fuarlar bir şehrin gelişmesinde, tanıtılmasındaki önemi yadsınamaz. İlimize bu anlamda ciddi katkıları olacak bir fuar çalışmasına her türlü desteği vereceğiz. Hz İbrahim Etkinliklerinin geldiği nokta çok önemli. Daha da ileri götürülmesi konusunda katkılar sunacağız. Bunu yanı sıra Hz Eyyüp Sabır etkinlikleri yapmakta planlarımız arasında.

 

Bilal Bebe: a) Eyyübiye'de bir havaalanı düşünüyor musunuz?
c)Urfa Kalesi'ne teleferik düşünüyor musunuz?

 

Mehmet Ekinci: Hali hazırda büyük bir havaalanı var. Büyük bir yatırım var orada. O yüzden böyle bir şey düşünmüyoruz. Urfa Kalesi'nde tarihi dokuyu bozacak her türlü projelerden uzak duracağız.
Son olarak daha ferah bir Eyyübiye için, kalkınan ve mevcut potansiyelini etkin kullanan bir Eyyübiye için donanımlı bir ekiple yola çıktık. Geleceğin Eyyübiye'sini oluşturmak için ''Kendimizi Kentimize Adadık''…

 



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.