banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Gabon Urfa Yumurtalı Köfte Haliliye Belediye Başkan Adayı Mustafa Hekimoğlu

Meclis'e Ergenekon gölgesi

CHP, kanlı kaos senaryolarıyla darbeye teşebbüsle suçlanan tutuklu iki Ergenekon sanığı için yemin törenini boykot etti.

 

TBMM, 24.Dönem Yasama Dönemi çalışmalarına yemin töreni ile başladı. Meclis tarihinde ilk defa 170 milletvekili Meclis’in açılışında yemin etmedi.CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP milletvekilleri Meclis Genel Kurulu salonunda bulunmalarına rağmen adları okunduklarında yemin etmek için kürsüye gelmedi. BDP destekli bağımsız milletvekilleri ise Meclis’te törene katılmadı. Ergenekon, Balyoz ve KCK davasından tutuklu 8 milletvekili de cezaevinde bulunuyor.

 

EKŞİ YÖNETTİ

12 Haziran seçimlerinin ardından Meclis Genel Kurulu yemin töreni için dün saat 15.00’te en yaşlı üye sıfatıyla CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi’nin geçici başkanlığında toplandı. Ekşi kısa açış konuşmasında tutuklu milletvekillerine dikkat çekerek şunları söyledi: “Geçmiş yasama dönemlerinin hiçbirinde ant içme törenleri,milletvekili sıfatını kazanmış adayların tutuklulukları nedeniyle eksik sayıda yapılmadı. Bugün 8 milletvekili,milletin kendilerine verdiği görevi yapmaktan mahrum kalmışlardır. Böyle bir durumun hem TBMM’nin şerefle dolu geçmişine hemde demokrasimizin ulaştığı gelişmişlik düzeyine aykırı düştüğü kanaatimi tarih huzurunda kayda geçiriyorum’’ dedi. Ekşi, bundan 50 yıl önce en genç üye olarak TBMM’nin kutsal çatısı altında görev yaptığını, şimdi ise en yaşlı üye sıfatıyla genel kurulu yönettiğini dile getirdi. Ekşi, “50 yıl sonra bugün toplanan yüce Meclisimiz aynen onun gibi yeni bir anayasa yapma misyonuyla göreve başlıyor’’ dedi. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP milletvekilleri Genel Kurulu salonundaki yerlerini aldı.Meclis’te ilk yemini geçici başkan sıfatıyla Oktay Ekşi yaptı. Ekşi’nin ardından Adana ilinden başlamak üzere sırayla milletvekilleri kürsüye yemin etmeye davet edildi. Ancak CHP milletvekilleri hazır bulunmalarına rağmen yemin etmeye gelmedi.

 

MHP’LİLER YEMİN ETTİ

CHP ve BDP’lilerin aksineMHP LideriDevlet Bahçeli ileMHP milletvekilleri Meclis’e katılarak yeminlerini etti. AKPartimilletvekilleri tamkadro olarak hazır bulundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere tüm vekiller yemin etti.

 

GENEL KURUL’DAN NOTLAR

- Yemin metnini ezbere okuyanların yanında iki kez okuyanlar da oldu. AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel ise 3 kez okumak zorunda kaldı.

 

- Locadaki izleyiciler yakınları ant içtikten sonra alkışlarken, CHP'liKamerGenç, Başkan Ekşi'den seyircileri uyarmasını istedi. Ekşi de locaları uyardı.

 

- Engin Alan'ın adı okunduğunda MHP, Balbay'ın adı okununca da CHP'li vekiller alkışladı.

 

- AKParti Milletvekili Ahmet Kutalmış Türkeş yemin için kürsüye çıktığında Devlet Bahçeli ve ağabeyi MHP Tuğrul Türkeş tarafından alkışlandı.

 

- Miraç Kandili nedeniyle Başbakan Erdoğan kulislerde kandil simidi,Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz de kayısı dağıttırdı

 

YEMİN ETMEDİLER AMA MAAŞLARINI ALACAKLAR

Yemin etmeyen milletvekilleri 12 Haziran’da seçildikleri için üçer aylık maaşlarını peşin olarak aldı. 10’ar bin TL’den 30’ar bin TL hesaplara yatırıldı. Meclis yönetimi, milletvekillerine maaş ödenmesi için yemin etme şartının bulunmadığını açıkladı.

 

GÜVEN OYLAMASINDA KONUŞAMAYACAK

CHP ve BDP destekli bağımsız milletvekilleri yemin etmedikleri için Meclis’teki çalışmalara katılamayacak. Kürsüye çıkarak konuşma yapamayacaklar. Hükümetin güven oylaması ile ilgili görüşmelerde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu eleştiri hakkını kullanamayacak. Bu vekiller Meclis Genel Kurulu’ndaki oylamalarda oy atamayacak.

 

BAŞKANLIK DİVANI OLUŞTURULACAK

CHP’liler TBMM Başkanlık Divanı’nda da görev alamayacak. CHP’ye düşen bir başkan vekili, bir idare amirliği ile iki katip üyelik AK Parti ile MHP arasında bölüşülecek.

 

KOMİSYONLAR ÇALIŞACAK

CHP’liler komisyonlara üye olamamalarına rağmen komisyonlar çalışmalarını yapabilecek. Buralarda AK Parti’li ve MHP’li üyeler görev yapacak. Bu sayede komisyonların çalışması mümkün olacak.

 

CHP AZINLIK BİR HİZBİN ELİNE GEÇTİ

Araştırmacı Tarhan Erdem: Sanıyorum muhalefet partisi bir azınlık hizbin eline geçti. Altı ay önce CHP’nin kapısından geçmeyenler vekil şu anda. Onların etkisiyle -çünkü onlar politika bilmiyorböyle bir karar alındı. Partiye yeni giren bazı arkadaşların etkisinde kaldılar. Bu ciddi bir karar. İlk gün girilmemiş olması CHP’nin tarihinde yok. AK Parti hükümeti kurar, sonra da haydi seçime der. O zaman ben CHP’lilerin ne diyeceklerini merak ediyorum. Üç vekil tutuklu, onları yargılayan mahkeme bir, KCK’lıları yargılayan mahkeme iki, YSK üç. Hangi kanunu çıkarırsanız çıkarın bu kararlar ortadan kalkmaz. Nasıl ki, tahliye edilip edilmemelerine mevcut mahkeme karar verdi, yeni bir durum da olsa eski durumda seçilmiş olanın yeni duruma intibakını yine o yargı organları yapacaktır. Biri şöyle yapalım deyince çözülecek, böyle bir durum yok. 60 senelik demokrasi tecrübesi olan bir ülkede, anamuhalefet partisinin acele kararla yemin etmemesini aklım almıyor.

 

ÖFKEYLE KALKAN...

TBMM eski Başkanı Mehmet Ali Şahin: Tüm sorunlar önümüzdeki süreçte çözülecektir. Demokrasinin en önemli gıdası sabırdır. Öfke ile kalkan zararla oturur. Geleceğe güvenle bakalım. Türkiye’de başka Meclis yoktur. Başka yerde görev yapacak değiller.

 

AMAÇLARI NE?

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış: Yemin etmemek ‘Meclis çalışmasın’ demektir. Bu sorunlar çözülmesin demektir. Buradaki mantığı anlamakta zorlanıyorum. Hukuki değişiklik, anayasa değişikliği gerekiyorsa, bunların konuşulacağı, tartışılacağı ve gerçekleşeceği yer TBMM’dir. Ama Meclis’e katılıp yemin etmeden, Meclis’e ne önerge verebilirler ne bir tasarıya oy verebilirler. Çözümü nasıl gerçekleştireceğiz? Hedeflenen amaç nedir, ben onu anlamakta zorlanıyorum.

 

AÇIKÇA YARGIYA TEHDİT

Ahenk Hukuk Derneği Başkanı Hayati Selamet: CHP’nin bu yaklaşımı yargı organlarını baskı altına alan, bağımsız yargıyı açıkça tehdit eden bir tutumdur. CHP’nin bu tutumu antidemokratik olup, kendisine oy veren seçmen kitlesine de saygısızlıktır. Bu anlayış devlet ciddiyeti ile de bağdaşmamaktadır. Bir taraftan devleti ve toplumu yönetmeye talip olduğunu belirtmek, diğer taraftan ise devleti ve toplumu işlevsizleştirecek sorumsuz hareketlerde bulunmak izahtan varestedir.

Bilal ÇETİN-Ezelhan ÜSTÜNKAYA-Seçkin ERGÜN / Bugün

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.