banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Ürdün Teknik Direktör Cihat Arslan Ziylan Enver Sedat Yahlizade

Mahmut Kırıkçı; Dini hassasiyet dikkate alınmalı

TYB Şanlıurfa Şubesi cuma sohbetlerinin bu haftaki konukları İl Müftüsü İhsan Açık ve Belediye Başkan Yardımcısı ve Haliliye İlçesi Belediye Başkan Aday Adayı Mahmut Kırıkçı oldu.

 

Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesinin bu haftaki konukları İl Müftüsü İhsan Açık ve Belediye Başkan Yardımcısı ve Haliliye İlçesi Belediye Başkan Aday Adayı Mahmut Kırıkçı oldu.
Bu haftaki Cuma Sohbetlerinin konukları ile gündemdeki konulardan Rızvaniye Külliyesinin durumu, Halilürrahman Gölü, manevi makam çevresindeki konuk evlerinden çevreyi rahatsız eden yüksek sesleri ile çevreye verdikleri rahatsızlıklar, mukaddes makamda disko açılmasının yanlış olacağı, Şanlıurfa'nın imar planında şehrin maneviyatına uygun düzenlemelerin yapılmadığı, bazı İmam Hatip Okullarının yakınlarında camii olmayışının sıkıntıları ve vakıf mallarının yanlış kullanımları konuşuldu.
İçinde TYB Şubesini de barındıran Rızvaniye Külliyesinin bazı çevrelerce adeta işgal altında olduğu, külliyenin giriş kapısı tarafındaki duvarın toprakla kapatılmasının tarihi binaya zarar verdiği, sızan sularla odaların yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı tartışıldı. 
Halilürrahman Gölü isminin Balıklıgöl diye lanse edilmesinin doğru olmadığı, Hz. İbrahim adı ile anılmasının devam ettirilmesinin doğru olacağı katılımcıların ortak derdi olduğu ortaya çıktı. Manevi makam çevresindeki konuk evlerinde yapılan sıra gecelerinde çalınan yüksek sesli müziğin, bu bölgeye yakışmadığı ve çevreyi rahatsız ettiği fikri ortaya kondu. 
Vakıf mallarının doğru kullanımı ve korunması konusu, yeni yapılan okulların yakınlarında mutlaka Camii bulunması gerektiği, yeni imara açılan alanlarda şehrimizin maneviyatına uygun olarak cami, okul ve hastane yerlerinin bırakılmadığı konuları dile getirildi.


Halilürrahman'daki uhrevi hava gürültü kirliliğine kurban ediliyor
TYB Şanlıurfa İl Başkanı Cuma Ağaç, Rızvaniye Külliyesinin belediyenin yaptığı anfi tiyatro yüzünden su çektiğini belirterek, tarih külliyenin yıkılma tehditi ile karşı karşıya olduğunu belirterek yetkililerin bir an önce gerekli müdahalede bulunmasını istedi. 
Cuma Ağaç; "Maalesef Halilürrahman'daki uhrevi hava gürültü kirliliğine kurban ediliyor. Devletin yasa çıkararak gürültü kirliliğinin önüne geçilmesi noktasında hassas davranmasına rağmen, maalesef bu çevrede ne bu yasaya uyan var, nede bu yasayı denetleyip uygulayan var. Son üç Valimizle bu konuları paylaşmamıza rağmen bugüne kadar hiçbir şeyin yapılmaması herkes gibi bizleri de üzüyor. Urfa'da gördüğümüz bir problemi çözmeyi bırakın eforumuzu kim yapacak kim çözecek kim bunlara ceza uygulayacak gibi basit şeyleri tartışarak harcıyoruz. Aldığımız duyuma göre anfi tiyatro denilen bölgede kurulacak olan otel işletmesine ait disko açılması hem bu bölgeye yakışmayacak hem de herkesi daha da rahatsız edecektir" dedi.

Yeni yerleşim alanlarında cami ve cami yeri yok
İl Müftüsü İhsan Açık ta; "9 aydır bu şehirde görev yapıyorum. İlk defa TYB Şanlıurfa Şubesi toplantısına katılıyorum. Burada aydın ve kalbi memleket için atan arkadaşlarımızla bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadım. Şanlıurfa'da memleketin sorunlarının tespit edilerek çözüm yollarının masaya yatırıldığı bir platformu görmek ve böyle bir toplantıya katılmak ayıca güzel bir duygu" dedi.  
Müftü Açık, yeni yerleşim alanlarında cami sayısının yetersizliğine dikkat çekerek, "Maalesef yeni yerleşim alanlarında cami sayısı çok az. Şehirlerin imar düzenlenmesinde insanların inançlarını yaşayacakları alanların gözetilmesi gerekir. Geçen ziyaret ettiğimiz bir İmam- Hatip okulumuzda, yakınlarda cami olmadığı için Cuma namazına gidemediklerine çok üzüldüm. Hâlbuki Okul yakınlarında hiç olmazsa Cuma namazı kılacak bir cami veya mescit olmalı. Öğrenciler, derslerinden geri kalmamalı ve namazları tatbiki olarak görmeli. Hutbe okumalı, dua yapmalı ve mezun olmadan yapacağı işi en iyi şekilde öğrenmeli" diye konuştu.

Vakıf malları peşkeş çekilmemeli, korunmalı
Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Kırıkçı ise İmar planı konusunda da fikrini beyan ederek, "Geçmişte camiler işgal edildi, satıldı, başka amaçlarla kullanıldı diyorduk. Şimdi de aynı mantıkla imar planı yapılırken her türlü modern alanlara, AVM'lere yer veriliyor, camiye, mescide, okula yer kalmıyor deniliyorsa; işte önümüzde yerel seçimler var. Adaylarımızı çok iyi seçmemiz lazım" dedi. 
Vakıf mallarının peşkeş çekilmek sureti ile sorunların çözülemediğini belirten Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Kırıkçı, "Öncelikle toplumun ıslahı yönünde çaba göstermeliyiz. Vakıf malları adeta peşkeş çekilmek istendiği sürece siz vakıf malları ile ilgili sorunlarını da çözemezsiniz. Rızvaniye Külliyesinin duvarı önündeki topraklar kaldırılıp uygun bir peyzaj ile mevcut merdivenlerin devamı olarak düzenlenebilir. Sazlı-sözlü törenler bundan böyle yeni yapılmakta olan ve kısa süre sonra tamamlanacak Haleplibahçe'deki alana kaydırarak manevi makamda çirkin sesler de ortadan kalkmış olur. Özellikle İmam Hatip Okulları yakınına mutlaka cami bulunmasına dikkat edilmeli veya yaptırılmalı. Bazı büyük şehirlerdeki gibi okul bünyesinde halka da açık camiler olabilir. Namaz vakitleri haricinde öğrencilerin eğitiminde kullanılabilir" diye konuştu.

AK Parti döneminde ülke kalkınırken Urfa kaybetti 
Yaklaşan yerel seçimleri ve büyükşehir yasasını değerlendiren Veysel Polat ise yaptığı konuşmada şunları söyledi; "Urfa'mız özellikle son 10 yılda manevi havasını, dinamizmini, medeniyetini kaybetti. AK Parti iktidarında ülkemiz süratle kalkınırken Şanlıurfa'mız kaybetti. AK Parti'nin oylarıyla şehrin başına getirilen Fakıbaba ile şehrin kimliğinde yeni bir döneme şahit olduk. Siyaset, teşkilat ve AK Parti'ye yabancı olan ve seleflerinin aksine kimlik ve felsefe konusunda da şahsi bir iddiası olmayan Fakıbaba, Urfa'daki geleneği hedef alan laik ve ulusalcı akımın temsilciliğini yaptı. Temizlediği belediye katlarını bu kadrolara tahsis ederek bir kısım örtülü - yarı açık organizasyonların şehre yönelik çalışmalarını belediyeye taşıdı. İkinci döneminde de Erdoğan'a rağmen Urfa'da 'Bizans zaferi' kazanarak temsil ettiği güç odaklarının şehirdeki etkinlik ve organizasyonlarının gücünü bütün Türkiye'ye gösterdi. Türkiye'de demokratikleşme paketleri, anayasa değişiklikleri ve yeni anayasa çalışması ile yerel yönetimler çok büyük önem kazanıyor. Yerel yönetimler adeta bir 'Şehir Devleti' haline geldi. Önümüzdeki yerel seçimlerde çok titiz ve dikkatli davranmamız gerektiğini ve kimin aday adayı olduğundan çok, şehri hangi fikrin inşa edeceğine dikkat etmek lazım. Şehrin toprağına, güneşine, suyuna, tarihine ve insanına bütünüyle hizmet edecek,  Urfayı Büyük Türkiye'nin yeniden bir MEDİNE' sini oluşturacak zihniyette olması gerekir. Coğrafyamıza barış, kardeşlik, diriliş ve gelişmişliğin örneği olarak sunabilecek bir fikrin temsilcisi ve kadroların arayışına girmesi lazım" diyerek her Urfalının üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

İmam Hatiplilere önem verilsin
Şanlıurfa İmam Hatip Mezunları Derneği (ŞANİMDER) Başkanı Abdurrahman Kırıkçı, İmam hatipler gündeme geldiğinde kendisini tutamadığını belirterek, İmam Hatip okullarına ve öğrencilerine gereken önemin verilmesi gerektiğini belirtti."Şanlıurfa İmam Hatip Mezunları Derneği olarak özellikle eğitim ve insan merkezli faaliyet gösteren bir derneğiniz. Bu bağlamda çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetler çeşitli konferanslar ve panellerle beraber yine eğitim kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmalarına dernek olarak katkı sunuyoruz" dedi.

Otele, Konferans salonu olarak yerilen yer, diskotek yapılamaz
Bir soru üzerine görüşünü belirten TYB kurucu üyesi ve Kültür Turizm Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Selami Yıldız, mukaddes makamda disco yapılmasının mümkün olamayacağını belirterek şöyle dedi;
"Bildiğim kadarıyla bahsedilen Rızvaniye Külliyesi yanında Anfi tiyatrodaki kapalı mekan, bir otele Konferans Salonu olarak verilmişti. Ancak daha sonra ŞURKAV tarafından otele yakın yukarı kısımda başka bir yerle takas edildi. Başka bir yerin Konferans salonu olarak otele verilmiş olmasına rağmen işletmeyi devralan otelin, bu kapalı alanı kullanmak istemesi doğru değildir. Zaten Konferans salonu dışında herhangi bir amaçla kullanılması anlaşmaya aykırıdır."

Din adına yanlış yapanlar, insanları dinden soğutuyor
Ali Karakeçili, birilerinin din adına ortaya çıkıp, yanlış şeyler yapmasının insanları dinden soğuttuğunu belirterek, "İnsanları dinden soğutuyorlar. Mevcut kanunlar bile uygulansa sorunlar hallolur. Batı ülkeleri gibi günü kurtarmak için değil, 50 yıllık imar planları yapmalıyız" dedi.
M.Faruk Deveci, yıllardır başta bulunanların görevlerini tam yapmadıkları için işi bilen-ileri görüşlü kimselerin aday gösterilmediğini söyledi.
Tahir Coşandal, Dergâh platosundaki Anfi Tiyatronun mukaddes makamdan biraz uzak yere taşınmasının doğru olacağını, basamaklarına vatandaşların rahatça oturabilecekleri, rahatsız olmayacakları tahta döşeme veya oturaklar konulmasının uygun olacağını belirtti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.