banner2
Öne Çıkanlar ABD MHP Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Urfa Balıklıgöl PapeAlioune Ndıaye

Kürt açılımında son nokta; Milli ailesi geri döndü VİDEO ve FOTOĞRAFLI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde bir ilke imza attı. Yaklaşık 32 yıl önce yaşanan iç karışıklık ve siyasi olaylardan dolayı  yaşadıkları köyü ve ülkesini terk ederek  önce Suriye ardından İsveç'e sığınan Milli ailesi'nin  memleket hasreti sona erdi.

1980 yıllında Şanlıurfa'da PKK'nın  siyasi oluşumunda yer alan  Mehmet Milli, yaşadığı toprakları siyasi olaylardan dolayı terk etmek zorunda kaldı.

AK Parti Hükümetinin demokratik açılım projesini açıklamasından sonra Kürt Yazar Kemal Burkay'dan sonra Kürt aydın Mehmet Milli ve yaklaşık 500 kişilik ailesi tam 32 yıl sonra doğdukları Tutumlu köye geri dönmenin heyecanını yaşadılar.

 

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ!...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın yakından takip ettikleri Tutumlu köyündeki arazi işgali düzenlenen barış ortamı ile sona erdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Milletvekilleri Mehmet Kasım Gülpınar, Mehmet Akyürek , Vali Celalettin Güvenç, İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Yavuz, İl Genel Sekreteri  Başkanı Uğur Büyükhatipoğlu  Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu, Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık, AK Parti İl Başkan Vekili İsa Kızıldemir, İl Başkan Yardımcıları İbrahim Toru, Nusret Urmak, Nihat Kılıç, İl Yönetiminden Metin Çadırcı, Mehmet Eriten'nin yanı sıra bir çok bürokratla birlikte Siverek ilçesine bağlı Tutumlu köyüne geçerek, Özeyranlı ve Milli aileleri arasında 1980 yılından bu yana devam eden anlaşmazlığın sona erdirilmesi dolayısıyla düzenlenen barış yemeğine katıldı.

 

GÜLPINAR; SİVEREK’TE ZULME YER YOK

Milli ailesinin   topraklarına ve köylerine geri dönmeleri için tarafların barışması için yoğun çaba içersinde olan AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar, düzenlenen törende yaptığı konuşmada' Siverek ilçesinde artık zulme yer olmadığını' söyledi. Gülpınar; “Yaşanan sulh olayından dolayı her iki aileyi kutluyorum, Bizler bu toprakların evlatlarıyız, çok zulümler yapıldı.Zalimler mazlumları yıllarca ezdi,fakat dünün zalimi ve yok artık, bu topraklar kan ve göz yaşı dökenleri kınıyorum,  bu toprakların barış ve sulha ihtiyacı var, artık zulmün yeri yoktur” diye konuştu.

 

GÜVENÇ; SİLAH DEVRİ DEĞİL, KARDEŞLİK DEVRİ

Gülpınar'ın ardından Vali  Celaletin Güvenç'te yaşanan barış ortamına değinerek'  Allah kin ve nefret, intikam duygusu ile dolu olanları ıslah etsin, Kaürt anaları, kardeşleri, bacıları, Arap Anaları bacıları ağlatanları ıslah etsin, Barış ve Güzellik  için olmalıyız, bugün 40 yıllık sorun çözülüyor, Siverek Bana da, sana da  öbür kardeşe de yeter, oturacağız anlaşacağız, asla öldürmeyeceğiz, Artık barış, Eğitim, Kardeşlik, gelsin, silah devri bitsin” dedi.

 

AYIRIM YAPMIYORUZ...

Milli ve Karakaya ile Özeyran ailelerinin barışmasını sağlayanların başında yer alan AK Parti Şanlıurfa Milletvekili, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Tutumlu köyünde yaşanan böyle bir organizasyonda yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bakan Çelik, İslam dinin temel özellikleri arasında barış kavramının bulunduğunu, herkesin mensup olduğu dinin gereklerini yerine getirmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:' Şanlıurfa'ya dostluk ve barışın yakışıyor, Ben iki yıldır buradayım, iyiki Urfa Milletvekiliyim, Buranın çok güzel adetleri var, güzellikleri var, 8 peygamber yaşamış, kutsal birkent  ancak bazı olumsuzluklarımızda var, artık bu olumsuzluklardan kurtulmalıyız' dedi.

Türk milletinin de farklılıkları içine sindiren bir millet olduğunu dile getiren Bakan Çelik "Türk müsün- Kürt müsün- Arap mısın- Alevi misin- Bizim milletimiz bu ayrılıklardan dolayı birbirine düşman olmamıştır, olmaz. Çünkü farklılığı insan merkezli olarak değerlendiriyoruz, bütün sorunları barış ve kardeşlik içerisinde çözmek istiyoruz' dedi.

Hak aramanın yolunun terör olamayacağına değinen Bakan Çelik; "Hak aramanın yolu, en temel hak olan insanın yaşam hakkını elden alarak olamaz. Kesinlikle yol terör yolu değildir, tek yol, dostluk, kardeşlik ve barış yoludur. Ülkemiz demokratik bir ülke, siyaset var, bu milletin tercihleri var. Bu tercihler çerçevesinde siyasette bir çözümdür. Gidip konuşacaksınız, koklaşacaksınız, anlaşacaksınız, dertleşeceksiniz, çözüm üreteceksiniz. İçinizden çıkmış bir milletvekiliniz ve kardeşiniz olarak istirham ediyorum, enerjimizi yanlış yerlerde kullanmayalım, kalkınmada, dostlukta ve barışta kullanalım. Aksi takdirde yanlış yollarda kullanınca silah tüccarları sevinmektedir. Onların kasaları dolmakta, mazlumun ahı ise gökleri inletmektedir.

 

Etrafımızdaki komşu devletlerde ve dünyanın hiçbir yerinde huzur yok. Ama Türkiye'de hizmet ve huzur var. Ama huzuru bozmak isteyenlere karşı yek vücut durmamız gerekiyor. Neden biliyor musunuz- Bayrağımızda herkesin kanı var, herkesin kanı bu bayrakta temsil ediliyor. Bu vatanı ve bayrağı birlikte şekillendirdik."

Konuşmaların ardından Milli ve Özeyranlı ailelerini temsilen  Mehmet Milli ve Necmettin Karakaya , Bakan Çelik'in yanında tokalaşarak, aralarındaki husumete son verdiklerini ilan etti.

Ömer ASLAN / www.balikligol.com

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.