banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Harran Üniversitesi Urfa Haber haber

Karataş: Hükumet, dolu vuran çiftçiyi görsün

‘14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü buruk geçiren çiftçimizin sıkıntılarını biliyor ve onlara geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum’ cümlesiyle açıklamasına başlayan Başkan Ferhat Karataş, bölgedeki dolu yağışının doğal afet statüsüne alınarak, devletin bir an önce zarar tespit çalışması yapması gerektiğini söyledi.

Başkan Karataş, “Urfa, uzun yıllar görmediği yağışlı bir mayıs ayı geçiriyor. Yağış rahmettir fakat bölgedeki şiddetli dolu yağışı Urfa ile ve ilçelerindeki lokal bölgelerde olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Dolu yağışının olduğu bazı yerlerde zarar yüzde yüz oranlara dahi ulaşmıştır. Beklenti içerisindeki çiftçinin bir yıl boyunca sarf ettiği emek, bu dolu yağışı ile hayal kırıklığına dönüşmüştür. ‘Ürünümü kaldırıp borcumu ödeyeyim’ diyen çiftçi adeta yıkılmıştır. Sonuç olarak faizi yeni borçlarla kapatmak zorunda kalacak çiftçinin sorununu yetkililer görmeli ve bu yaralar sarılmalıdır. Bu nedenle köylerde zarar tespitinin yapılması ve devlet desteğinin bir an önce sağlanması gerekmektedir” dedi.

 

‘ÇİFTÇİNİN BORCU FAİZSİZ OLARAK ERTELENSİN’

Bölge çiftçisinin sorunlarını katıldığı her platformda dile getiren ve Urfa’nın tarım ile sanayisel gelişme ile büyük kalkınma atağına geçebileceğini dile getiren Başkan Karataş, dolu yağışı ile birlikte çiftçi borçlarına da vurgu yaptı. Çiftçinin Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifi ve devlet kurumlarına olan borcunun faizsiz olarak ertelenmesi gerektiğini belirten Karataş, “Tüm bunlarla birlikte hatta çiftçinin özel bankalara olan borçları da yeniden yapılandırılmalı. Bunun için devlet girişimlerde bulunmalıdır” diye konuştu.

 

‘ÇİFTÇİYE SİGORTA ŞARTI ESNETİLMELİ’

Son günlerde Tarım İl Müdürlüğü’ne yapılan müracaatlarda çiftçilere ‘Sigorta yaptırmadınız, bu yüzden bir faydamız olamaz’ şeklinde cevap verildiğini de hatırlatan Başkan Karataş, “Çiftçinin bu şekilde geri çevrildiğini öğrendik. Bu dolu bir afet sayılmalı ve sigorta yaptırmayanlarında destekten faydalanması sağlanmalıdır. Hatta dolu vuran çiftçinin ürünü satamayıp ürün desteklemelerinden yararlanamayacağı da göz önüne alınarak sosyal devletin gereği olan vatandaşın yarasını sarma girişimi bir an önce yapılmalıdır” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.