banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

Kaplan; Meclis Kürsüsünde Kürtçe şiir okudu

TBMM Genel Kurulunda Hakimler ve Savcılar (HSYK) Kanunu Tasarısının görüşmelerinde BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplanın Kürtçe şiir okuduğu sırada Meclis Televizyonunun ses yayını kesildi.

 

 

Başkanvekili Meral Akşener, yayının teknik arıza nedeniyle kesildiğini bildirdi.

Kaplan, HSYK Kanunu Tasarısının görüşmeleri sırasında, önergesi üzerinde söz aldı.

Bugünün Dünya İnsan Hakları Günü olduğunu anımsatan Kaplan, dün yaptığı Kürtçe konuşmanın tutanaklara, Bu bölümde hatip tarafından Türkçe olmayan bir dille birtakım kelimeler ifade edildi yazıldığını belirterek, Meclis tutanağını Genel Kurula gösterdi. Kaplan, şöyle devam etti:

 

Bu ayıptır. İnsan haklarının en büyük ayıbıdır. Bundan daha büyük bir ayıp olabilir mi? Milyonlarca insanın gözünün içine baka baka hem inkar edeceksin hem asimile edeceksin, hem ırkçılık yapacaksın hem türküsünü söylediği için üstüne gideceksin, müziğini folklorunu yaptığı için, örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt üyeliğinden binlerce üyesine ceza vereceksin... Sonra Dünya İnsan Hakları Gününüz kutlu olsun diyeceksiniz. Beraber yaşıyorsak gerçekliğimize de alışacağız.

 

Şair Ciğerhunun Robson adlı Kürtçe şiirinin yalnız siyahlar baskı altında kalmadı, biz beyazız, biz de baskı altındayız dizelerini Kürtçe, sonra Türkçe olarak okuyan Kaplan, Siyahlar 1947de medeni haklarını aldığı zaman Amerika Devlet Başkan Yardımcısı bir beyaz ve siyah öğrenciyi ellerinden tutup birlikte üniversiteye getirmişti. Ve Amerikada siyahlarla beyazlar arasındaki ırk ayrımı devletin öncülüğünde kaldırılmıştı dedi.

Kaplan, şiiri Kürtçe okuduğu sırada Meclis Televizyonunun ses yayını kesildi.

 

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Kaplanın Kürtçe konuşması sırasında ses yayınının kesildiğini belirterek, Devlet TRT 6dan Kürtçe yayın yapıyor, TRT 3ün ne farkı var diye sordu.

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, konuyla ilgili Başkanlığın genel kurulu bilgilendirmesini talep etti.

 

TBMM Başkanvekili Meral Akşener, bunun üzerine birleşime ara verdi.

Akşenerin daveti üzerine Kaplan, Sakık, BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman ve Suat Kılıç, başkanlık divanı odasına geçti.

 

Aradan sonra Akşener, Kaplanın konuşmasının bir bölümünün teknik arıza nedeniyle yayınlanamadığı bilgisinin ulaştığını belirterek, Kaplana bu nedenle yerinden söz verdi.

Kaplan, Bunun teknik arıza olmasını umuyorum dedi. Şiirin söz konusu dizilerini Kürtçe olarak tekrarlayan Kaplan, Türkçe anlamını da dile getirdi.

Kaplan, Kürtçe sözlerle Dünya İnsan Hakları Gününü de kutladı.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.