banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Erdoğan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan PTT 1. Lig

İşte Şanlıurfa Belediyesinin borçları
AK Partili belediye meclis üyelerinin Torba Yasadan faydalanmak için niçin başvurulmadığına ilişkin açıklama yapan Fakıbaba yönetimi, 'Torba yasanın borçları daha fazla yükselttiğini' iddia etti. Tüm Türkiye'nin aklı ile çelişen bu ifade "Özrü, kabahatinden büyük" atasözünü hatırlattı.
Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı mali yapılandırılmasını düzenleyen Torba Yasasına bütün belediyeler başvururken, SGK'ya 85 milyon TL civarında prim aslı borcu bulunan Şanlurfa Belediyesi başvurmamıştı. Gecikme zammı ile iki katına çıkan bu borcun, Torba Yasadan faydalanılarak yeniden yapılandırılması durumunda gecikme zamlarının bir kısmı silinip, kalan miktarı için taksitli uygun ödeme koşulları belirleniyordu.
Yasadan Kamu - özel yüzbinlerce kurum ve kişi faydalanırken, Fakıbaba yönetimi günü kurtarmak pahasına 40 - 50 milyon TL'lik indirim için başvurmadı..
Belediye meclis üyelerinin "Torba yasaya niçin başvurulmadığı" soru önergesine cevap vererek yapılandırmaya neden başvurmadıklarını da şöyle açıkladı.
"Yapılan hesaplamada tefe/tüfe oranı ve katsayı ile bulunan rakamlar, uzun vadede ödemeden daha fazla bir orana denk gelmekte olup İller Bankası hisselerinin %40 oranın içerisinde kesilmeye devam edildiğinde Belediyemize ek yük getirmeyeceğinden aylık giderlerimizden güçlük çekme durumuyla karşı karşıya kalmadan yapacağımızdan dolayı yapılandırmaya gidilmemiştir" denildi.
SGK 2011 yılında internet sitesinde yayınlamış olduğu en çok borcu bulunan 4 bin mükellef arasında 2010/Eylül ve öncesi aylara ilişkin borçları dikkate alınırken, yayınlanan listenin ilk sırasında 48 milyon 744 bin 450 TL'lik sigorta prim aslı borcu ile Şanlıurfa Belediye Başkanlığı yer almıştı. Şanlıurfa Belediyesi bu borçla en yakın rakibini 2'ye katlamıştı. Şanlıurfa Belediyesi ise o günlerde de konu hakkında bir açıklama yapmayarak sessizliğini korumuştu.
Konu ile ilgili olarak 25 Haziran 2011 tarihinde Şanlıurfa SGK İl Müdürü Nurettin Nacar gazetemize yapmış olduğu açıklaması şu şekilde;
Şanlıurfa SGK İl Müdürü Nurettin Nacar'dan edindiğimiz bilgilere göre; "Şanlıurfa Belediyesi SGK prim borçları için başvuruda bulunmadığını, 48 milyon 744 bin 450 TL'lik sigorta prim aslı borcun tamamının şu an görevde bulunan Belediye Başkanı Ahmet Fakıbaba'nın dönemine ait olduğunu" söyledi.
Nacar; "SGK İl Müdürlüğü olarak üstümüze düşen bütün kanuni işlemlerimizi yaptık, İller bankasından Şanlıurfa Belediyesi'ne gelen paradan bir kısım kesinti yaparak ancak bize olan prim borçlarını tahsil edebiliyoruz. Yasal olarak vatandaşa hizmet veren bir kuruma icra koyamıyoruz" dedi.
Nacar; "Şanlıurfa Belediyesi dışında hemen tüm belediyelerin kendilerine başvuruda bulunduğunu" söyledi.
Ayrıca Şanlıurfa Belediyesi Torba yasasından yararlanmak için başvuruda bulunsaydı SGK'nın internet sitesinde yayınlanan listede bulunan 3 bin 996 işverenin içerisinde yer almayacaktı. Şanlıurfa Belediyesi'nin 48 milyon 744 bin 450 TL'lik sigorta prim aslı borcunun gecikme zammı ile hesaplanması durumunda borç iki katını geçeceği belirtiliyor.
Şanlıurfa Belediye Meclis üyelerinin Meclise sunmuş olduğu soru önergesi ve cevabını tam metni ve Şanlıurfa Belediyesinin toplam borcu; 
Belediye Meclis üyelerinin 06.02.2012 tarihinde meclise sunmuş olduğu soru önergesi
İlgi önergede Meclis üyelerimizin imzasıyla (6111 sayılı ) kanununa istinaden yapılandırma yapılıp yapılmadığı ve İller Bankası, DEDAŞ, SGK, Maliye'ye olan borçların anapara ve faiziyle ne olduğu sorulmaktadır.
SGK (Memur) ile ilgili borçlarına karşılık borç yapılandırılmış olup, SGK (işçi), Şehitlik Vergi Dairesi ve DEDAŞ ile yapılandırmaya gidilmemiştir.
SGK (işçi), Şehitlik Vergi Dairesi ve DEDAŞ ile yapılacak olan yapılandırma carilerde düşünüldüğünde belediyemize aylık 4.500.000.00 TL yakın ek yük getirmektedir.
Nedeni yapılan hesaplamada tefe/tüfe oranı ve katsayı ile bulunan rakamlar uzun vade de ödemeden daha fazla bir orana denk gelmekte olup İller Bankası hisselerinin %40 oranın içerisinde kesilmeye devam edildiğinde Belediyemize ek yük getirmeyeceğinden aylık giderlerimizi den güçlük çekme durumuyla karşı karşıya kalmadan yapacağımızdan dolayı yapılandırmaya gidilmemiştir.
Belediyemizin 24.02.2012 tarihi itibariyle;
İller Bankası     55.079.093.00
Dedaş Uzlaşma    55.385.106.00
Dedaş Cari Borç    14.393.834.00
SGK işçi uzlaşma    18.927.934.00
SGK işçi Cari     66.333.052.00
Şehitlik Vergi Dairesi Uzlaşma      18.556.00
Şehitlik Vergi Dairesi Uzlaşma Cari  24.994.942.00
SGK Memur      1.433.060.00 TL 
olmak üzere 236.565.577.00 TL borcu bulunmaktadır.
Belediye Meclis üyelerinin bilgilerine arz olunur.
Murat Çiftçi / GAP Gündemi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.