banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Diyarbakır

HÜDA PAR heyetinden MÜSİAD'a ziyaret

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Şeyhmus Tanrıkulu başkanlığında bir heyet MÜSİAD Diyarbakır şubesini ziyaret etti. HÜDA PAR heyetini MÜSİAD Diyarbakır Şube Başkanı İsmail Özşanlı karşıladı.

Bölgede yaşanan çatışmaların bölge ekonomisi üzerinde oluşturduğu olumsuz gidişatın konuşulduğu ziyarette, çözüm noktasında görüş alışverişinde bulunuldu.

Çatışmalarla bölgenin adeta Suriyeleştiğini belirten HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Şeyhmus Tanrıkulu, çatışmaların bu şekilde devam etmesi durumunda bölgenin giderek daha kötü bir mecraya sürükleneceğini ve belki de bir ay sonra bu günlerin mumla aranacağına dikkat çekti.

“Hükümet Kürt meselesinde adım atarsa PKK’nin elindeki silah etkisiz hale gelir”

Hükümetin Kürt meselesi konusunda adım atması halinde PKK’nin elindeki silahın etkisini kaybedeceğini belirten Tanrıkulu, hükümetin ana dilde eğitimi kabul etmesi gerektiğini ve yeni yazılacak anayasada hiçbir etnik kimliğe vurgu yapılmaması gerektiğini belirtti.

Tanrıkulu, “Bu ülkenin asıl kurucu unsuru Türkler ve Kürtlerdir. Dolayısıyla eğer etnik bir kimliğe vurgu yapılacak ise o zaman biri alınıp diğeri dışlanmamalıdır. Bu yapıldığı zaman toplum rahatlayacak ve PKK’nin elindeki silah da etkisiz hale getirilecektir. Ama maalesef devlet bunu yapmıyor. Biz parti olarak 7 Haziran’dan bu yana bu gerçeği mütemadiyen dile getiriyoruz. Fakat şu ana kadar bu konuda bir türlü adım atılmıyor. Sayın başbakan ilk bir yıllık eylem planını açıkladı. Ama üzülerek ifade etmeliyim ki bölgeyle, Kürtlerle ilgili, bölgede ihlal edilen insan haklarıyla ilgili, hükümet tarafında da kabul edilen meşru taleplerle ilgili hiç bir şey yok.  Bu kadar önemli bir konunun güvenlik politikalarıyla halledilmeyeceğini bilmeliler.” dedi.

“Esnaf için kolaylıklar sağlanmalıdır”

Yaşanan çatışmalar sonrası bölge ekonomisinin büyük bir çıkmaza girdiğini ve içine düştüğü sıkıntıdan esnafın kurtarılması gerektiğine vurgu yapan Tanrıkulu, destek sağlanması konusunda devletin kararlılık göstermesi gerektiğini belirtti.

Tanrıkulu sözlerine şöyle devam etti: “Diyarbakır merkez Sur ilçesi başta olmak üzere çatışma ortamından etkilenen bölgelerdeki tüm esnafa devlet tarafından imkânlar oluşturulmalı, bu konuda acil önlemler alınmalıdır. Çatışmanın yaşandığı bölgelerde devlet, esnafın kiralarını, faturalarını, çeklerini ve kredi borçlarını ödemeleri hususunda onlara yeni bir imkân oluşturmalıdır. Aksi takdirde esnafımız iflas eder ve bölge ekonomisi bir daha ayakları üzerinde duramaz hale gelir.”

“Bu gidişatın bölgenin faydasına olmayacağı aşikârdır”

Çözüm süreci denilen ve PKK ile devlet arasında sıkışan sürecin her zaman dile getirdikleri gibi ellerinde patladığını ve sürecin işleyiş bakımından yanlışlıklar yapıldığını belirten Tanrıkulu,  parti olarak çözüm sürecinde defalarca uyarılarda bulunduklarını ve bu gidişatın bölgenin faydasına olmayacağının aşikâr olduğunu söyledi.

Tanrıkulu, “PKK’nin bölgeyi mühimmat deposuna çevirdiğini, bölgeye ağır silahlar taşıdığını, herkese silah dağıttığını, dağdaki militanların şehir içlerine indiğini, Cizre’de üyelerimizin saatlerce kuşatılması ve 6-8 Ekim katliamlarının ileride yapılabilecek bir savaşın provası olduğunu söyledik. HDP/PKK’nin tek muhatap seçilmesinin ileride doğuracağı yanlışları dile getirdik fakat ne yazık ki sesimizi ya duyuramadık ya da duyulmak istenmedik. Bugün artık geçmişte yapılan yanlışların acı sonuçlarını görüyoruz. Temennimiz yapılan yanlışların göz önünde bulundurularak daha isabetli çözümlerin üretilmesi ve Kürt Meselesi konusunda ciddi adımlar atılmasıdır.” ifadelerini kullandı.

“Çatışmalar yatırımcıların bölgeye gelmesine engel”

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren MÜSİAD Diyarbakır Şube Başkanı İsmail Özşanlı, çatışma ortamından dolayı dile getirilen esnaf mağduriyetlerinin yerinde tespitler olduğunu ve bölge esnafının yaşanan bu çatışmalarından dolayı ciddi anlamda mağduriyetler yaşadığını ve yatırımcıların bölgeye gelmesinin engellendiğini belirtti.

Özşanlı, “Çatışma bölgesinde haklı olarak kimse yatırım yapmak istemiyor ve yatırım da yapmıyor. Böyle giderse bölgemiz ekonomik anlamda iflas eder. Şu anda esnaf iflasın eşiğinde ve ne yapacağını bilmiyor. Sur esnafı zaten çökmüş durumda. Bununla birlikte Sur’daki çatışmalar diğer ilçelerimize de etki ediyor ve diğer esnaf kardeşlerimizi de mağdur ediyor.” şeklinde konuştu. 

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.