banner2
Öne Çıkanlar ABD Emir Preldzic 4 Urfa Milot Rashica Milot Rashica Galatasaray

HSYK maddesi için 336 kabul

üye sayısını 7'den 22'ye çıkaran Anayasa değişikliği teklifinin 23. maddesi 336 oyla kabul edildi.

Meclis Genel Kurulu, Anayasa'nın Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun Teklifi'nin 23. maddesinin görüşmelerini tamamladı. Görüşmelerin ardından yapılan gizli oylamaya 409 milletvekili katıldı. Oylamada 336 kabul oyu çıkarken, 72 milletvekili de ret oyu kullandı. Oylamada 1 boş oy çıktı.

 


Teklifin 23. maddesi ile Anayasa'nın, HSYK'nın yapısını düzenleyen 159. maddesinde değişiklik yapılıyor. Buna göre HSYK'nın 7 olan üye sayısı 22'ye, 5 olan yedek üye sayısı ise 12'ye çıkarılıyor. HSYK, 3 daire halinde çalışacak. Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın HSYK üyeliği devam edecek, Adalet Bakanı HSYK'nın başkanı olacak. Kurulun 4 asıl üyesi yüksek öğretim kurumlarının hukuk, iktisat ve siyasal bilimler dallarında görev yapan öğretim üyeleri, üst kademe yöneticileri ile avukatlar arasından Cumhurbaşkanı'nca, 3 asıl ve 3 yedek üyesi Yargıtay üyeleri arasından Yargıtay Genel Kurulu'nca, 2 asıl ve 2 yedek üyesi Danıştay üyeleri arasından Danıştay Genel Kurulu'nca, 1 asıl ve 1 yedek üyesi Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulu'nca kendi üyeleri arasından, 7 asıl ve 4 yedek üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adli yargı hakim ve savcıları arasından adli yargı hakim ve savcılarınca, 3 asıl ve 2 yedek üyesi idari yargı hakim ve savcıları
arasından idari yargı hakim ve savcılarınca dört yıl için seçilecek. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilecek. Kurul üyeliği seçimi, üyelerin görev süresinin dolmasından önceki 60 gün içinde yapılacak. Kurulun 'meslekten çıkarma' cezasına ilişkin kararlarına itiraz yolu getirilecek. Kurulun diğer kararlarına karşı yargı mercilerine başvurulamayacak.

İHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.