banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Yetim Der Onur Bilgen Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası

Harran ovası kapalı drenaj projesinin açılışı yapıldı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Devlet Bakanı Faruk Çelik ve Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, çeşitli açılış ve temaslarda bulunmak üzere geldikleri Şanlıurfa'da, Suruç ilçesindeki temaslarının ardından, ''Harran Ovası kapalı drenaj projeleri'' açılış törenine katılmak üzere Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan ile birlikte Akçakale ilçesine geçti.

 

Akçakale’de yapılan törene Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Devlet Bakanı Faruk Çelik ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Millevekilleri Emin Önen ve Kutbettin Arzu, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Akçakale Kaymakamı Şefik Aygöl, Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

 

Törende Harran Drenaj Programı ile ilgili sunumun ardından bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Harran ve Akçakale'nin tarihte ilk tarımın yapıldığı yer olduğunu ve içerisinde bulunduğu toplumlara katkılar sunduğunu ifade etti. Vali Okutan, GAP Eylem Planının tamamlanmasıyla birlikte 900 bin hektar alan sulanabilir alan haline geldiğini belirterek, “Şu anda ürün sayısı itibariyle Şanlıurfa, Türkiye’de sıralamada 4. sıraya sahip bir il. Şanlıurfa tarihte bir kez daha üstlendiği bu rolü yapılan çalışmalarla birlikte tekrar üstlenerek, Türkiye’nin yeni vizyonuna omuz verecek bir ildir” dedi.

 

Öncün köyünde yapılan açılış programında konuşan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı Türkiye olarak nitelendirilen bu coğrafyanın herkesin olduğunu ve hiç kimsenin inancı, etnik yapısı ve mezhebi itibariyle herhangi bir ayrımın söz konusu olmadığını belirterek,''Bizim kardeşliğimiz çok derindir çok güçlüdür. Türkiye'de bugüne kadar konuşulamayan konular konuşuluyor, tartışılamayan konular tartışılıyor. Ama esas olan bunları doğru zeminlerde tartışmak doğru ölçülerle bu kanunlara ilişkin değer hükmü ortaya koymaktır'' dedi.

 

Konuşmasında Bakanlığına bağlı Akçakale Gümrük Kapısına da değinen Yazıcı 2009 yılında burada incelemelerde bulunduğunu ve o tarihten bu yana kapının modernize edilmesinin gündemlerinde olduğunu söyledi. Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, 1-2 ay içerisinde mayınlı sahanın temizlenmesi işi tamamlanmasıyla birlikte yap, işlet, devret modeliyle Akçakale Gümrük Kapısı'nın modern bir kapı olarak temelini atıp kısa zamanda da bunu bitireceklerini söyledi.

 

Devlet Bakanı Faruk Çelik ise, Şanlıurfa'nın Türkiye coğrafyası açısından son derece önemli bir yer teşkil ettiğini ve bir yönüyle de tarım ambarı olduğunu bildirdi.

 

Türkiye'de ve Şanlıurfa’da güzel şeyler olduğunu belirten Faruk Çelik, bundan sonra da tahıl anbarı olarak nitelendirdiği Şanlıurfa’da güzel çalışmaların yapılacağını söyledi.

 

Son olarak Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker de temelini 11 ay önce attıkları “Harran Ovası kapalı drenaj projeleri”nin açılışını yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, insanların yeryüzünde tarıma başladığı bu topraklardan çiftçilik ve tarımsal faaliyetlerin buradan yayıldığını söyledi.

 

Binlerce yıl bu bereketli topraklarda yağmur suyuyla tarım yapıldığını belirten Eker, “Burada 1 dekardan 450 kilo - 500 kilo pamuk alınması gerekirken, bazı yerlerde 50 bazı yerlerde 100 kilograma düştü, bazı yerlerdeyse tuzlanma olduğundan hiç ürün alınamaz hale geldi. Bu bölgenin 65 bin hektar alanı problemli hale geldi tuzlandı, çoraklaştı ürün veremez hale geldi” dedi.

 

''GAP Eylem Planı'' çerçevesinde Şanlıurfa'nın kullanılamaz haldeki topraklarının yeniden ürün verebilir hale getirmek için çalışmalar yaptıklarını anlatan Eker şunları kaydetti: ''Biz burada 41 bin hektarda drenaj çalışması yapıyoruz bunun bugün burada 16 bin hektarı tamamlandı. 25 bin hektarı devam ediyor, bu yılın sonuna kadar 4 bin hektar daha tamamlanacak, yani 20 bin hektarı bitiyor geri kalan kısmı da 2012 yılında Allahın izniyle tamamlanmış olacak. 102 milyon lira para harcıyoruz, 146 tane köyümüz bundan istifade ediyor bu bölgede yaşayan Akçakale ve Harran'da 150 bin nüfus bundan istifade ediyor. Bu çalışmada 745 kilometre tarla içi yol yapıyoruz, 230 kilometre köy içi yol yapıyoruz. Normalde 500 kilogram verim alınabilen pamuk üretimi ürün verilemez hale getirildiği için topraklar ve malesef ürün veremez hale geldi. Ve biz bu drenaj çalışmasını yaptığımızın üzerinden, 1 yıl geçincede o tarla tekrar ekilebiliyor drenaj problemi çözüldüğü içinde tuzlanma problemi çözülüyor ve tekrar tarla ürün verebilir hale geliyor.'',

 

Drenaj çalışmalarının yanı sıra toplulaştırma çalışmaları yaptıklarını ifade eden Mehdi Eker, bu çalışmaların 2013 yılına kadar tamamlamayı hedeflediklerini ve Şanlıurfa'da 520 köyde 822 bin hektarda bu çalışmaların yürütüldüğünü kaydetti.

 

Konuşmaların ardından Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Devlet Bakanı Faruk Çelik ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Milletvekilleri Emin Önen ve Kutbettin Arzu 16 bin hektarı tamamlanan drenaj çalışmalarının açılışını yaptı.

 

BAKAN YAZICI VE ÇELİK AKÇAKALE SINIR KAPISINDA İNCELEMELERDE BULUNDU

Yapılan açılış töreninin ardından Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker Ceylanpınar'da incelemelerde bulunmak üzere ayrılırken, Devlet Bakanları Hayati Yazıcı ve Faruk Çelik Akçakale Gümrük Kapısı'na geçerek burada incelemelerde bulunarak, ihracat yapan firma yetkililerin sıkıntılarını dinledi.

 

BAKAN YAZICI VALİLİĞİ ZİYARET ETTİ

Akçakale’deki törenin ardından Devlet Bakanı Hayati Yazıcı Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan’ı makamında ziyaret ederek, Vali Okutan’dan yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

 

Ziyaretin sonunda Vali Okutan Bakan Yazıcı’ya Şanlıurfa’ya özgü çeşitli hediyeler verdi.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.