banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

Habib Arslan; Haliliye'nin istikrarı için aday oldum

 

 

SN. BAŞKANIM, ŞANLIURFA’NIN GEÇMİŞİ İLE BUGÜNÜ ARASINDA BİR KIYASLAMA YAPACAK OLURSAK ÖZET OLARAK NELER YAPILDI NELER DEĞİŞTİ?

Habib Arslan; Sn. Sağır, 10 yıl önce Sn. Dr. Ahmet Eşref FAKIBABA önderliğinde devraldığımız belediyeye bir bakıldığında tamamen bir enkaz aldığımızı söyleyebiliriz. “Yolları kışın çamur, Yazın toz, toprak ve çukur halinde adeta köstebek yuvasını andırıyordu. Ayrıca çöp yığınlarıyla dolu, poşet ve sineklerin istila ettiği bir şehir durumunda idi. Tabiri caiz ise büyük bir şehir değil de büyük bir köy idi. Bir yağmur yağdığında kentin önemli arterleri sular altında kalıyordu. Altyapıda çok ciddi eksikler vardı. Çünkü 10 yıl boyunca altyapı ve üstyapıya çalışmalarına hep baktım. 35 mahallede altyapı yoktu. Kenar semtlerde içme suyu ve kanalizasyon şebekesi yoktu, vardıysa da açıktan akardı. Ama hak yememek lazım bir Arıtma Tesisi inşaatı devam ediyordu. Yeşil yoksunu bir kentti. Sosyal ve kültürel anlamda hiçbir etkinlik yapılmıyordu. Bir tiyatro bile yoktu. 5 yıldızlı bir otel bir yana, alışveriş merkezi bile yoktu. Tam bir köy görünümündeydi. Hâlbuki aynı yıllarda çevre illerde büyük değişimler yaşanmıştı. Geçen 10 yılda neler oldu. Altyapısı ve üstyapı tamamlanan toplam 70 mahallede hiçbir sorunun bulunmadığı bir kent ortaya çıktı. Şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim ki, İsterseniz kura ile gezelim. Hangi sokakta neler yapılmış size 10 dakika anlatabilirim. 35 bulvar, köprülü kavşaklar, vs. vs. açmışız ve bütün bu çalışmaların hepsinde vardım. Sosyal ve kültürel anlamda kentin vizyonu değişmiş olup çok önemli projelere imza attık. Bu projelerden bazılarını hatırlarsak; Kent Bilgi Sistemi, Yeni otogar, AVM ve Kültür Merkezi, Hal Pazarı ve Şira Hali kompleksi, Acil Afet Merkezi, Engelliler Koordinasyon Merkezi, Hayvan Pazarı ve Kompleksi, Katı Atık Tesisi, Atık Su Tesisi Projesi, Halepli Bahçe, Kızılkoyun, Köprülü Kavşaklar, Meydanlar, Çevre yolları ve Şanlıurfa ikinci İçme Suyu ve Arıtma Tesisi gibi projeleri sayabiliriz. Sonuçta yabancı yurttaşlarımızın gıpta ile baktığı ve Şanlıurfa’lı hemşehrilerimizin iftihar ettiği yaşanılabilir bir kent ortaya çıktı. Bunun sonucunda bugün kentimizde 5 yıldızlı oteller AVM’ler Sanayi yatırımları, Turizm yatırımları ve yeni yeni iş kolları hızla gelişmeye gelişmeye başladı. Bizlerde bunun mutluluğunu yaşıyoruz.

 

SN. BAŞKANIM, ESKİ BELEDİYE BAŞKANI SN. AHMET BAHÇIVAN HER DEFASINDA SU ARTIMA TESİSİ İLE ÖVÜNEREK, BU YOLLA SN. FAKIBABA VE EKİBİNİ HER DEFASINDA ELEŞTİRİYOR. BU ANLAMDA ŞANLIURFA BELEDİYESİ NELER YAPTI?

Habib Arslan; Sn. Sağır, demokraside eleştirmek herkesin doğal hakkı ama eleştiri yapılırken art niyet var mıdır? Buna bakılması lazım. Bizler Su arıtma meselesi konusunda emeği geçenlere her daima teşekkür etmişiz. Fakat mevcut arıtma tesisi yeni imar alanlarıyla beraber kentin ihtiyacını zorlayacağının farkındaydık. Bu nedenle 2. İçme suyu Arıtma Tesisi ayrıca bizim için çok önemli idi dolayısıyla DSİ Genel Müdürlüğümüz ile ortaklaşa disiplinli bir şekilde 2012 yılında ihale edildi. 2013’ün Ocak ayında inşaat çalışmaları başladı. Mart 2014 yılında yeni depolarla birlikte devreye girmiş olacak. 2. Arıtma Tesisini yapma amacımız ise mevcut arıtma tesisi Şanlıurfa’nın ihtiyacına yanıt veriyor ancak imara açılan yeni bölgelere 2. etaptan su verilmesi planlanıyor. Buralar neresi derseniz! Dağ Eteği, Sırrın, Sırrın Karşıyaka, Karaköprü, Maşuk ve Yenice Mahalleleri… Mevcut içme suyu arıtma tesisinin kapasitesinin 270.000 m3/gün iken, ikinci etabın tamamlanmasıyla birlikte kapasitenin 600.000 m3/güne çıkarılmış olacak. Bu da Şanlıurfa’nın önümüzdeki 30 yıllık içme suyu ihtiyacının karşılanması anlamına gelmektedir. Şunu söyleyelim biz bu projenin fazla reklamını da yapmadık. Çünkü onlarca böyle büyük projeler yaptık. Dolayısıyla öyle büyük reklamlar yapıp insanlarımızın, hemşehrilerimizin başına her defasında kalkmadık. Ancak eski başkan BAHÇIVAN, sayesinde bunun reklamı belki de iyi yapılmış olacak! Yani bizlerin görevi Urfa’ya hizmet etmektir. Seçilen bir başkanın ve ekibinin görevi mevcut sorunların çözüme kavuşturulmasıdır. Bundan normal bir şey yoktur. Urfalıların parasını yine hemşehrilerimiz için harcıyoruz.

 

SN. ARSLAN, ŞANLIURFA B.ŞEHİR OLMAYI ASLINDA ÇOKTAN HAK EDİYORDU. BU KENTİMİZİN KADERİ MİYDİ? YOKSA URFA’NIN YENİLEN BİR HAKKI MIYDI?

Habib Arslan; Sn. Sağır, Büyükşehir Vizyonunu kentimize AK Parti kazandırmıştır.  2002 yılından önce yani AK Parti hükümetinden önce şehirler nüfuslarına bakılmaksızın büyükşehir yapılıyorlardı. Şanlıurfa yıllardır bu konuda ihmal edildi. Hakkı yenildi. Bizden nüfusları daha az olmasına rağmen birçok il büyükşehir yapıldı. O süreçte Şanlıurfa’ya ne kadar söz verildiyse de bu sözler hep askıda kaldı. 2002 yılından sonra ise AK Parti bu konuda bir sistem getirdi ve bir kural uyguladı. 750 bin nüfus kriterini getirdi. Nüfusu 750 bin’e ulaşan şehir ise büyükşehir sayıldı. Ancak son Büyükşehir Yasası ile bu sisteme bir ekleme daha yapıldı. Türkiye genelinde il genelinde bir büyükşehir statüsüne geçildi. Şanlıurfa her koşulda zaten büyükşehir olmayı hak ediyordu. Bu hususta emeği geçen başta Başbakanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan ve şahsında tüm Bakanlar Kurulu’na teşekkür ediyorum.

 

SN. BAŞKANIM, KENTİMİZ B.ŞEHİR OLUNCA NELER DEĞİŞECEK?

Habib Arslan; Büyükşehir yasasının Şanlıurfa’ya ve ilçelerine kazandıracağı faydaları saymakla bitiremem. Sn. Sağır, Büyükşehir yasasına iki yönden bakmak gerekir. Birinci pencerede büyükşehir yasasının artılarını ele alalım. Büyükşehir bir nevi icrayı çalışmaları merkezi yönetimden alıp yerel yönetime verme imkânıdır. Yani yerinden yönetim anlayışını pekiştirir. Zaten bu Avrupa Yasası’nda da uygulanmaktadır. Ne sağlar bu uygulama derseniz. Etkinlik, verimlilik ve ödenek daha iyi kullanılmış olacak. Kenti merkezi hükümetten değil de, yerinden yönettiğinizde düşünün nasıl bir çalışma ortaya çıkar. Bütçenin tamamı büyükşehir belediyesinin elinde tek elden olacak. İkinci pencereden bakarsak ise özel idareler atanmış kişiler, büyükşehir belediye başkanı ise seçilmiş kişiler. Dolayısıyla seçilmiş kişilerin halka hesap vermesi daha önde olacak ve yarında başarısız olduklarında halk bunları süresi dolduğunda gönderecek. Ancak bu çalışmaları özel idare yoluyla yaptığınızda kamu mantığı öne çıkıyor. Yani burada seçilmişlik çok önemli… Büyükşehir yasası kapsamında belediye başkanı tüm ilden ve ilçelerden sorumlu olmuş olacaktır.

 

PEKİ, SN. BAŞKANIM, NEDEN HALİLİYE’DEN ADAY OLDUNUZ?

Habib Arslan;Sn. Sağır, yukarıda saydığımız onlarca güzel hizmetlerde bizimde katkılarımız oldu. Yeri geldi, bir Belediye Başkanı gibi sorumluluk aldık. Hemşehrilerimizin her türlü problemleriyle ilgilendik ve çözümler üretmeye çalıştık. Herkese eşit ve edil davrandık. Hiç kimseye yalan konuşmadık. Yapamayacağımız işleri vaat etmedik. Şanlıurfa Belediyesini imtiyazlı sınıflara değil, bilakis fakir ve fukaranın Belediyesi haline getirdik. Hemşehrilerimiz günün her saatinde ister yüz yüze isterse telefonla bizlere ulaştılar. Şanlıurfalı hemşehrilerimizin dertleri dertlendik, mutluluklarına ortak olduk. Gelinen süreçte kentimiz Büyükşehir oldu üç tane de merkez İlçe kuruldu. Bu Belediyeler sıfırdan kurulacak hızlı ve doğru kurulmaları ve hizmetin vatandaşlara biran önce sunulması gerekmektedir. Bu nedenle kendim de uzun yıllar ikamet ettiğim yine uzun yıllar ticaret yaptığım ilçe olan Haliliye Belediyesinden aday adayı olmayı bir görev olarak kabul ettim. Aksi durumum vebal olacağı kanaatindeyim. 10 yıllık bilgi ve birikimimi Haliliye için kullanmak istiyorum. Haliliye de istikrarın sürmesi çabuk gelişmesi ve büyümesi gerekmektedir. Bu düşüncemizi dost, akraba, arkadaş STK ve kanaat önderleriyle paylaştım. Aldığım olumlu fikir ve desteklerle Haliliyeden aday adayı oldum.

 

SN. BAŞKANIM KISMET OLDU. HALİLİYE BELEDİYE BAŞKANI OLDUNUZ. HALİLİYE DE NASIL BİR VİZYON ORTAYA KOYACAKSINIZ?

Habib Arslan. Şanlıurfa dünyanın önemli tarım, turizm, sanayi, kültür ve sanat kentidir. Sn. Başbakanımız ülkemiz için 2023 diye bir hedef koymuştur. Bunun anlamı 2023 yılında ekonomik, siyasal ve kültürel anlamda problemlerini çözmüş, bölgesinde lider bir ülke demektir. Sn. Başbakanımızın ortaya koyduğu 2023 vizyonu içerisinde bizlerinde Haliliyemizi ve kentimizi sahip olduğu değerler itibarı ile bir dünya kenti yapmamız şarttır. Yaşanılabilir bir kent ortaya çıkararak Şanlıurfa’yı bölgesinde lider, Türkiye de ilk 5 il içerisine koymamız gerekmektedir. Temel amacımız budur. Sonuçta alt ve üst yapısını tamamlamış, tarihi dokusunu korumuş, temiz, disiplinli, yeşiller içerisinde ulaşım ve kentsel dönüşümünü tamamlamış zengin ve mutlu bir Haliliyeyi ve Şanlıurfa’yı ortaya koymayı düşünüyoruz.

 

BAŞKANIM, HALİLİYEDE NELER YAPMAYI DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Habib Arslan: Öncelikle iyi niyetli ve liyakatli bir ekip kuracağım. Daha sonra Haliliyemizin eksik olan alt yapısını tamamlayacağım. B.Şehir ile birlikte ulaşım ve kentsel dönüşüm de çok ciddi ve acil projeler ortaya koyacağız. Göbekliteyi dünya ölçeğinde tanıtmaya çalışacağız. Yine gençlerimize, bayanlarımız ve çocuklarımıza sosyal ve kültürel projeler üreteceğiz. Özellikle madde bağımlılarıyla ilgili çalışmalarımız olacak. İlçemizde tarım, turizm ve sanayi yatırımlarını teşvik ederek, ilçemizde istihdamı çözmeye ve ekonomiyi büyütmeye gayret edeceğiz. Tüm bunları yaparken insan odaklı, açık ve şeffaf bir yönetim anlayışı izleyeceğiz. Herkese eşit ve adil olacağız. Her ay Haliliye Belediyesinin gelir ve giderini BASIN’la paylaşacağım. Yine ilçemizi ilgilendiren önemli karar ve projelerde katılımcı ve yerinden bir yönetim anlayışı sergileyeceğim. Her yıl ilçe halkına bir yıllık çalışma ile ilgili hesap vereceğim. Her şeyimiz açık, herşeyimiz şeffaf olacak! Hemşehrilerime şu sözü veriyorum. Haliliye Belediyesinde yanlış bir iş olmayacaktır. Yanlışa bulaşanları asla barındırmayacağım. Tüyü bitmemiş yetimlerin hakkını bedeli ne olursa olsun koruyacağıma şerefim üzerine söz veriyorum. Tek amacımız orada Allah’ın rızası ve hemşehrilerimizin duası olacaktır. Sonuçta temel amacımız hemşehrilerimizin günübirlik, orta ve uzun vadede problemlerini çözerek mutlu olmalarını sağlamaktır.

 

SN. BAŞKANIM, ESKİ ŞANLIURFASPOR KULÜP BAŞKANLIĞI OLARAK ŞANLIURFASPOR İLE İLGİLİ NELER DEMEK İSTERSİNİZ?

Habib Arslan; Şanlıurfaspor, kentimiz için tarım, turizm ve sanayi kadar önemlidir.  Bugünkü dünya da spor önemli bir endüstri haline gelmiştir. Ayrıca gençler için bir sosyal projedir. Kentimiz tarım, turizm ve sanayi kadar, aynı zamanda bir futbol kentidir. Bu kentte bu potansiyel mevcuttur. Birçok kentte olmayan 30 bin kişilik bir stat ve çok geniş futbol ve spor camiası mevcuttur. Bu yüzden kentimiz adına bu potansiyeli iyi kullanmalı Şanlıurfaspor’a her kesimin destek vermesi gerekmektedir. Şanlıurfa artık sahip olduğu değerler itibariyle süper ligde olmalıdır. Bu çaba ve gayret içerisinde olan herkese şükranlarımı arz ediyorum. Bizler de nasip olur Belediye Başkanı olursak, gerek Şanlıurfa sporumuza ve gerekse kentimizdeki tüm spor branşlarına gerekli destekleri vereceğimize söz veriyoruz.

 

SN. BAKANIMIZ FARUK ÇELİK BİR KONUŞMASINDA “AŞİRET DEMEK, OY VE SİYASET DEMEK DEĞİLDİR. AŞİRET DEMEK, MİLLETİN DERDİ İLE DERTLENMEK, GARİBE VE YALNIZ İNSANA SAHİP ÇIKMAKTIR.” İFADESİNİ KULLANMIŞTI. SİZDE MERSAVİ AŞİRETİNİN BİR MENSUBU OLARAK BU KONUDA NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Habib Arslan; Sn. Bakanıma yürekten katılıyorum. Aşiret eğer bir STK gibi bu milletin dertleri ile dertleniyor, problemleri çözüyor, yanlışları bertaraf ediyorsa, o aşiret ve mensupları bizim başımızın tacıdır. Yok, eğer aşiret gücünü kullanarak haksızlık yapılıyor, menfaat temin ediliyorsa o aşirette ve mensupları da yerin dibine batsın! Böyle bir aşiret yapısının mafya, çete ve Ergenekon’dan hiçbir farkı yoktur. Burada Siyasi Parti Genel Merkezlerine büyük iş düşmektedir. Aday belirlemelerinde bu görüş hakim olmalıdır. Önce kendi yakınlarının sonra da o kentte yaşayanların başına bela olacak, derebeyleri seçmemeleri gerekir. Bizim inancımız ve hayat felsefemiz bütün insanların kardeş olduğu, Müslümanların ise iki kez kardeş olduğudur. Allah bizleri daha kolay tanışmamız için kabile kabile yaratmıştır. Biri birimize zulüm etmek için değil, biri birimize hizmet etmek için yaratmıştır. İnsanların en üstünü takvaca en üstün olanlar ve insanlara faydalı olanlardır. Aşiretimiz yerine Hz. İbrahim’in hemşehrisi olmakla iftihar etmeliyiz.

 

SN. BAŞKANIM SON OLARAK ŞANLIURFALI HEMŞEHRİLERİMİZE MESAJINIZI ALABİLİR MİYİZ?

Habib Arslan; 30 Mart 2014 yerel seçimlerinin huzur ve barış içerisinde geçmesi en büyük temennimizdir. Bu görevlere Allah rızası için talip olanlara nimet değil, külfettir. Ancak nimeti millet içindir. Bu nedenle her şeyin hayırlısını istemek gerekir. Sonuçlar Haliliyemize, kentimize ve ülkemize hayırlı olur inşallah. Sonuçta kararı millet, teşkilatlar ve Genel Merkez verecektir. Bizim dileğimiz bu görevlerin dürüst, bilgili, çalışkan, geniş ufuk ve vizyona sahip liyakatli kişilerde kalmasıdır.  Bu durumdan hem Haliliyemiz hem kentimiz, hem ülkemiz ve hem de Ak partimiz kazançlı çıkacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle tüm Şanlıurfalı hemşehrilerime sevgi ve sağılarımı sunuyor. Mutluluklar diliyorum. İSTİKRAR SÜRSÜN, HALİLİYE BÜYÜSÜN!..

Röportaj; Mustafa Umut Deli / Sembol

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.