banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl haber Haliliye Sanlıurfa

Haberimize CHP'den Açıklama Geldi

Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Ferhat Karataş bazı basın organlarında yer alan ‘Aralarında Şanlıurfa'nın bulunduğu 13 ilin il sınırları ile büyük şehir olmasına karşı çıkan CHP Büyükşehir Kanunu iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine taşıyor’ şeklindeki ifadelerin gerçeği yansıtmadığını ve çarpıtılarak ele alınmış haberler olduğunu söyledi.

CHP’li Başkan Karataş, “Söz konusu haberlerde büyükşehir yasasının iptali istemi yoktur. Bizler yasada bazı değişiklikler yapılması için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruyoruz. Bunu iyi anlamak gerekir” diye konuştu.

‘BÜYÜKŞEHİR KONUSUNU İLK MECLİSE GETİREN CHP’DİR’

Karataş açıklamasında bazı yayın organlarının olayı tam olarak incelemeden ele aldığını dile getirerek, büyükşehir konusunu ilk olarak kendilerinin Meclis’e getirdiğini belirtti. Karataş açıklamasında, “13 İlde Büyükşehir Belediyesi Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Kasım 2012'de kabul edilmişti. Kanuna göre, Şanlıurfa’nın da aralarında bulunduğu Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon ve Van, büyükşehir belediyesi olmuş, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun büyükşehir belediyelerinin sınırları, il mülki sınırları olmuştu. Büyükşehir konusunun öncülüğünü de Cumhuriyet Halk Partisi ilk olarak TBMM’ye taşımış ve bu konuda atılan tüm olumlu adımlara destek vermiştir” dedi.



CHP, BELDE BELEDİYELERİ İÇİN REFERANDUMA GİDİLMESİNİ ÖNERİYOR

Büyükşehir Belediyesi konusunu ele alan yasada Belde Belediyelerindeki hüküm için değişiklik yapılmasını istediklerini ve bunun için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduklarını söyleyen Karataş “Belde belediyeleri oluşturulurken referandum yapılması gerektiğini söylüyoruz. Çünkü Avrupa yerel yönetimler özerklik şartının 5.maddesi gereğince belde belediyeleri kapatılırken belde referandum yapılması lazımdır. Avrupa yerel yönetimler özerklik şartı Uluslararası Türkiye’nin imza attığı bir sözleşmedir. Anayasanın 90.maddesi gereğince bu uluslararası sözleşmeye uyumlu yasalar çıkarmak zorundayız. Bu nedenle anayasanın çeşitli maddeleri gereğince de bu yasa anayasaya aykırıdır. Başvuru hakkımızı kullanarak belli maddelerinin iptali için gerekli çalışmaları yapıyoruz” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.