banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Urfa İsot Çömleği Beştepe Millet Camii

GAP İdaresi bütçesi görüşüldü

Şanlıurfa Milletvekili Sayın Mehmet Ali CEVHERİ
Kalkınma Bakanlığına bağlı GAP İdaresi ile TUİK Başkanlığı bütçesi üzerinde
AK Parti Grubu adına söz alarak konuşma yaptı.

Söz alan Cevheri Şunları söyledi: Kalkınma Bakanlığına bağlı GAP İdaresi ile TUİK Başkanlığı bütçesi üzerinde konuşmak üzere Grubum adına söz almış bulunmaktayım. 
Sözlerime GAP İdaresi bütçesi ile başlamak istiyorum.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin sahip olduğu toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesine dayalı bir proje olarak planlanan GAP, bugün çok sektörlü, sürdürülebilir insani gelişmeye dayalı, bölgenin rekabet gücünü artırmayı hedefleyen ülkemizin ve milletimizin büyük bir eseridir.
Merkezinin Şanlıurfa’da olması nedeni ile biz Şanlıurfa’lılar için de GAP ayrı bir onur ve gurur kaynağıdır. Bu güne kadar yapılan yatırımlar la GAP’ın temel yatırımları bir bir tamamlanmış, sadece sulama ve enerjide değil, eğitim, kültür, turizm, sağlık, kentleşme, ulaştırma, toplu konut ve tarımda, tüm bölge illerinde ekonomik olarak büyük aşamalar kat edilmiş, bölgenin çehresi değişmiştir.
GAP bölgesi alan olarak Türkiye coğrafyasının %9.7’sini ve nüfus olarak da Türkiye nüfusunun %10.6’sını teşkil etmektedir. Kısacası GAP bölgesi nüfus ve yüzölçümü olarak Türkiye’nin %10’na tekabül etmektedir.
GAP’ı değerlendirirken ülkemizin en temel ihtiyaçlarından biri olan enerji GAP’ın ana projelerinden biridir.
GAP Bölgesinin enerji üretim değeri, tüketim değerinden daha büyüktür.
Türkiye genelinde üretilen elektrik enerjisi yılda 23.1 Milyar kWh (kilovatsaat) iken, sadece GAP bölgesinde 11.4 Milyar kWh elektrik enerjisi üretilmektedir. Yani, GAP bölgesinde üretilen elektrik enerjisi Türkiye’de üretilen elektrik enerjisinin %49.3’ne tekabül etmektedir. Bölgede üretilen elektrik enerjisinin ülke ekonomisine olan getirisine baktığımızda 2015 Kasım sonu itibarı ile toplamda 412.1 Milyar kWh enerji üretilmiş ve bunu parasal değeri 24.7 Milyar Dolardır.
Projeyi Sulama açısından ele aldığımızda GAP bölgesinde bulunan Fırat ve Dicle’nin su potansiyeli Türkiye’nin %28’ini oluşturmaktadır. Yine, Türkiye’de sulanabilir arazilerin %20’si GAP Bölgesinde bulunmaktadır. Bu haliyle GAP Bölgesi, muazzam bir potansiyeli içermektedir.
GAP, bugün 22 baraj, 19 hidroelektrik santrali ve 1.8 Milyon ha (hektar) sulanabilecek alanı ile bir çok sektörü içine alan beşeri ve tabii kaynaklara dayalı entegre bir bölgesel kalkınma projesidir.
Bugün GAP kapsamındaki hidroelektrik santrallerinin 13’ü tamamlanmış olup, %74’ü gerçekleşmiştir. Bitirilen büyük barajlarda 1 Milyon hektar alanı sulayabilecek kadar su depolanmıştır. Bu suyu alana taşıyacak olan sulama kanallarının yapımına öncelik verilmiş ve büyük bir bölümü tamamlanmıştır.
GAP Bölgesinde 474 bin 528 hektar arazinin sulamaya açılmış olması takdire şayan olup, bunun önemli bir miktarı AK Parti hükümetleri döneminde gerçekleşmiştir. Bölgede sulanabilecek araziler noktasında Şanlıurfa ilimiz muazzam bir potansiyele sahiptir.
Sadece Ceylanpınar ilçemizde ki TİGEM’de 1.7 Milyon (dekar) arazi bulunmaktadır.
Suruç ilçemizde dünyanın sayılı uzunluktaki sulama tünelinin devreye girmesi hükümetimiz döneminde gerçekleşmiştir. Şu anda sulanan arazilerin yanında bölgedeki diğer ovalarında tamamının sulamaya başlanması halinde bölge de muazzam bir tarımsal potansiyel oluşacak ve bölge önemli bir tarımsal ihracat merkezi olacaktır.
GAP, bu devasa potansiyeli ile bölgenin içtimai, iktisadi ve siyasi sigortası olup, sadece bölgenin değil, Türkiye’nin milli bir projesidir.
Konuşmama TUİK Başkanlığı bütçesi ile devam etmek istiyorum.
Cumhuriyet kurulurken ülkenin içinde bulunduğu durumu resmetmek ihtiyacı elzem olduğundan, kurumsal bir yapı ihtiyacı doğmuş ve 25 Nisan 1926 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan kararname ile Başvekalete bağlı “Merkezi İstatistik Dairesi kurulmuştur.
Bu kurum 1927 yılında yaptığı nüfus sayımının akabinde ziraat ve sanayi sayımlarını da yapmış, evlenme ve fiyat istatistiklerini düzenlenmeye başlamıştır.
Takdir edilir ki, günümüzde gerçekleşen olaylar hakkında doğru kararlar alabilmek ve geleceğe ilişkin plan ve programlar yapabilmek için doğru-güvenilir ve zamanlı istatistiki bilgiler son derece önemlidir.
Ekonomik ve sosyal sorunların çözümü güvenilir istatistiki bilgilerin ışığında alınan kararlar neticesinde mümkün olabilir.
Günümüzde istatistik evrensel bir konuşma dili haline gelmiştir.
Ülkemizin en köklü kuruluşlarından biri olan TUİK "Uluslararası standartlarda, kullanıcı odaklı ve sürdürülebilir bir istatistik sistemi kurmak" vizyonu ile, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üstlendiği görevlerini, ulusal ve uluslararası saygın bir kurum olarak en iyi şekilde yerine getirmeye devam edecektir.
Bu inanç ve kanaatle,
Bu Kurumlara emeği geçmiş başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza ve hükümetimize, GAP ve TUİK çalışanlarına şükranlarımı arz ediyor.
Kalkınma Bakanlığının 2016 yılı bütçesinin hayırlı ve bereketli olmasını diliyor, Yüce Meclisi Saygıyla selamlıyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.