banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Onur Bilgen

Faruk Çelik Tarım Bakanı-mı?

Radikal Gazetesinin haberine göre Devlet Bakanı ve Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik’in Tarım Bakanı olacağı iddia edildi...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den yeni hükümeti kurma görevini almasının ardından gözler kimlerin bakan olacağına çevrildi. Siyasi kulislerde kabine-toto başladı. Başbakan Erdoğan’ın kapsamlı bir kabine değişikliği yapması beklenmiyor. Mevcut hükümetten 12 bakanın yerini koruması bekleniyor. Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu görevlerine devam edecek. Bazı bakanların görev yerleri değişecek. Kabinede en az 2 kadın bakan olacak. Seçim öncesi zorunlu olarak görevlerinden ayrılan Binali Yıldırım ile Sadullah Ergin yeniden hükümete dönüyor.

Başbakan Erdoğan’ın ‘ustalık dönemi’nde görev yapacağını söylediği yeni kabine Başbakan’la birlikte 4’ü Başbakan Yardımcısı 20’si icracı bakan olmak üzere toplam 25 isimden oluşacak. Yetki Kanunu ile Devlet Bakanlıkları kaldırılmış, yerine yeni bakanlıklar kurulmuş, bazı bakanlıklar da birleşmiş
veya isimleri değişmişti. Başbakan Erdoğan’ın yeni kabineyi en geç cuma günü açıklaması bekleniyor.

İki yeni ‘yardımcı’
Başbakan Erdoğan’ın yeni kabinede sınırlı
bir değişimle yetineceği, kapsamlı değişikliği 2012 yılına bırakacağı söyleniyor. Yeni kabinede Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan’ın yerlerini koruması kesin gibi. İki yeni Başbakan Yardımcılığı için Vecdi Gönül, Binali Yıldırım, Ömer Dinçer, Mehmet Ali Şahin, Beşir Atalay ve Hüseyin Çelik’in isimleri geçiyor.

6 bakan ‘mecburen’ yok
Hükümette bazı zorunlu boşalmalar da olacak. TBMM başkanı seçilmesi durumunda Cemil Çiçek kabinede olmayacak. Siyaseti bırakan Devlet Bakanı Mehmet Aydın, aday gösterilmeyen Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ile seçim nedeniyle geçici bakanlık yapan İçişleri Bakanı Osman Güneş, Ulaştırma Bakanı Habib Soluk ve Adalet Bakanı Ahmet Kahraman yeni hükümette olmayacak.

Yeni bakan adayları
Yeni bakan adayı olarak öne çıkan isimler ise
genel başkan yardımcıları Haluk İpek, Hüseyin Çelik, Ömer Çelik, Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, kadın kolları başkanı Fatma Şahin, Denizli Milletvekili Nihat Zeybekçi, Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar, Grup Başkanvekilleri Suat Kılıç ve Nurettin Canikli.

Kabine dışı kalacaklar
Kabine dışı kalması beklenen isimlerin başında Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ile Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir geliyor.

‘Aynen devam’ edecekler
Ertuğrul Günay’ın Kültür ve Turizm, Egemen Bağış’ın Avrupa Birliği, Zafer Çağlayan’ın Ekonomi, Taner Yıldız’ın
Enerji ve Tabii Kaynaklar, Mehmet Şimşek’in de Maliye Bakanlığı’nda devam edeceği tahmin ediliyor.

Görevi değişecekler
Sanayi Bakanı Nihat Ergün veya eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in İçişleri Bakanlığı’na, Devlet Bakanı Faruk Çelik’in Tarım Bakanlığı’na, Beşir Atalay’ın Milli Eğitim, Nimet Çubukçu’nun da Adalet Bakanlığı’na kaydırılması gündemde.

Gözde bakanlar dönüyor
Seçim döneminde görevlerinden ayrılmak zorunda kalan ve Başbakan Erdoğan’ın gözde bakanları olarak bilinen Binali Yıldırım ile Sadullah Ergin yeni dönemde de hükümette yer alacak. Milli Eğitim Bakanı olmak istediği bilinen Beşir Atalay’ın adı Başbakan Yardımcılığı için de geçiyor. Önceki hükümetlerde ismi Milli Eğitim Bakanı olarak kararnameye yazılan Atalay eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.