banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Eyyübiye

Erdoğan'ın talimatı NATO'yu korkuttu

Türkiye'nin uzaya gönderilecek uydular için kendi fırlatma tesisini kurma planı NATO üyesi bazı batılı ülkeleri rahatsız etti.

Türkiye'nin bu girişiminin yakın vadede uzun menzilli füzeler geliştirme girişimine dönüşebileceği ihtimalinin Avrupalı bazı müttefik ülkeleri rahatsız ettiği belirtiliyor.

DIŞA BAĞIMLILIK BİTECEK


Defense News'in Ankara'da görev yapan bir büyükelçiye dayandırarak verdiği habere göre Haziran ayında Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın Roketsan ile imzaladığı fırlatma tesisi anlaşması NATO üyesi bazı ülkelerde ciddi rahatsızlığa sebep oldu. Türkiye bugüne kadar uyduları hep yabancı ülkelerin tesislerinden fırlatıyordu. Ancak Ankara bundan sonra bu bağımlılığı sona erdirmek için Erdoğan'ın talimatıyla bazı adımlar atmaya karar vermişti.

NATO'DAKİ BAZI MÜTTEFİKLER ENDİŞELİ

Roketsan ile imzalanan ve 100 milyon dolara mal olması beklenen fırlatma tesisiyle 500 ile 700 kilometrelik mesafelere uydu gönderilebilecek. Ancak NATO üyesi bazı ülkeler Türkiye'nin bu fırlatma tesisini yakın vadede uzun menzilli füzeler için de kullanabileceği ihtimalinin endişeye sebep olduğunu belirtiyor. Savunma Sanayi ile ilgili haberler veren Defense News sitesinde yer alan makalede Ankara'da görev yapan bir büyükelçinin şu sözleri aktarıldı: "Türkiye'nin NATO'daki bazı müttefikleri, Ankara'nın bu fırlatma tesisini 2500 kilometre menzilli füzeler için de kullanabileceği konusunda şüpheleri var..."

TÜRKİYE'NİN FIRLATMA TESİSİNDEN FAZLASINA İHTİYACI VAR
Ayrıca Ankara'da görev yapan Şanghay İşbirliği Örgütü'nden bir savunma ateşesi ise endişelerin haklı olduğunu ancak Türkiye'nin uzun menzilli füzeler konusunda gerekli ekipmanları üretmede zorluklar yaşayacağı dolayısıyla sadece fırlatma tesisine sahip olmanın uzun menzilli füzeler üretmeye yetmeyeceğini söyledi. Savunma ateşesi şu ifadeleri kullandı:
"Ankara'nın bu tesisleri uzun menzilli füzeler için kullanıp kullanmayacağını şüphe ile takip etmekteyiz. Bizce Türkiye uzun menzilli füzeler üretmek isterse bir fırlatma tesisinden daha büyük problemlerle karşı karşıya kalabilir. Sözgelimi uzun menzilli füze üretmek için gereken ekipmanın üretilmesi veya elde edilmesine büyük sıkıntılar yaşayacaktır. Dolayısıyla sadece fırlatma tesisine sahip olunmasının bir anlamı yok.."

TÜRKİYE 2500 KM MENZİLLİ FÜZE ÜRETMEK İSTİYOR

Haberde ayrıca 2011 yılında Türkiye'nin 2500 kilometre menzilli füzeler üretme niyetini açıkladığı da hatırlatıldı. Ankara hükümetinden bir bakanın 800 kilometre menzilli füze üretme kapasitesine sahip olduğunu açıklaması da haberde endişelere dayanak olarak gösteriliyor.

UZAY HARCAMALARINA 2 MİLYAR DOLAR

Haberde Türkiye'nin 2020'ye kadar 16 adet askeri ve sivil uyduyu uzaya gönderme planı olduğu belirtildi. Bir uzay endüstrisi uzmanının Türkiye'nin gelecek 5 yılda uydu anlaşmalarına 2 milyar dolar harcayacağı tespiti de aktarıldı.

Roketsan'ın uydu fırlatma tesisi için de toplamda 100 milyon dolar bütçe ayırdığı ifade edildi.

Kaynak: Rota Haber, Çeviri: Umut Yavuz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.