banner2
Öne Çıkanlar Diyarbakır URFASPOR İstanbul Mardin Faruk Çelik

Erdoğan'ın idam çıkışının 3 şifresi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın idamla ilgili sözleri geniş yankı uyandırdı. BBC Türçe’nin haberine göre, İngiliz gazetesi Times’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’de idam cezasının yeniden gündeme getirilmesiyle ilgili sözlerine geniş yer ayrılıyor.
 
Roger Royes imzalı analizde, “Erdoğan idamı hatırlatarak birincisi popülist bir hamle, ikincisi Avrupa Birliği’ne nanik işareti yapıyor ve en önemlisi Kürtleri Suriye’deki çatışmadan istifade etmekten caydırması gerekiyor.” ifadelerine yer veriliyor.
 
Times yazarlarından Alexander Christe Miller, Erdoğan’ın çıkışının, Türkiye’nin Avrupa’yla gergin ilişkilerini daha da gerebileceğini belirtiyor. Yazar, Erdoğan’ın idam konusundaki açıklamasının, PKK saldırılarının arttığı bir dönemde geldiğine dikkat çekiyor.
 
Miller ayrıca 628 mahkûmun 63’üncü gününe giren açlık grevleriyle hükümet üzerindeki ‘Kürt sorununu’ çözme baskısının daha da arttığını vurguluyor. Kamuoyu yoklamalarına göre Türklerin çoğunluğunun idam cezasını desteklediğini aktaran Miller, uzmanların Erdoğan’ı 2014’te cumhurbaşkanı olmak için, sertlik yanlısı popülist bir söylem kullanmakla suçladığını belirtiyor.
 
ERDOĞAN NEDEN İDAMI GERİ GETİRME ÇAĞRISI YAPTI?
 
Roger Boyes imzalı bir analizde de şu ifadelere yer veriliyor; ‘Türkiye Orta Doğu’da önemli bir oyuncu olarak belirdi. Özgür Suriye Ordusu’na ev sahipliği yaparak Esad rejimini devirme mücadelesinde önemli bir cephe oldu. Ancak ülke, imkânlarının ötesinde işler yapıyor. Çok sayıda Türk, Erdoğan’ın kendilerini kaosa sürüklediğine inanıyor. Suriye’deki patlama büyük olasılıkla bağımsız Kürdistan kurma hamlelerini, Türkiye’de istikrarsızlığı hatta ülkenin parçalanmasını teşvik edecek. Erdoğan güçlü bir lider gibi görünme baskısı altında. İdam cezasını geri getirmeyi tartışma çağrısında bulunmak, bunu yapmanın kolay yolu.
 
ERDOĞAN’IN İDAM SÖZÜNÜN 3 AMACI VAR
 
Erdoğan’ın, idam gibi eski bir imgeyi yeniden canlandırmasının üç amacı var. Birincisi popülist bir hamle, ikincisi Avrupa Birliği’ne nanik işareti yapıyor ve en önemlisi Kürtleri Suriye’deki çatışmadan istifade etmekten caydırması gerekiyor. Kürt isyancılara terörist gibi davranarak ve idam cezasında ısrar ederek, aslında hırslı Kürtlerle Türkiye ve kendisi arasında siyasi bir çözüm olmayacağını deklare ediyor.’

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.