banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl haber Sanlıurfa Nicolò Zaniolo

Erdoğan, neden 'Hulusi Akar'ı tercih etti?

Erdoğan, bugüne kadar komuta kademesi içinde en çok Org. Necdet Özel ve Org. Hulusi Akar'la çalıştı. Org. Akar, Erdoğan'ın ABD gezilerine eşlik ederken, BM 66 Genel Kurul görüşmelerinde de eşi Şule Akar ile birlikte yanında yer almıştı. Bir Türk jetinin Suriye tarafından düşürülmesinin ardından Başbakan Erdoğan'ın siyasi parti liderlerine tek tek verdiği brifinglerde de Genelkurmay'ı temsilen yanında Org. Akar bulunuyordu.

ORG. AKAR, GÜL'ÜN HEMŞEHRİSİ

Org. Akar'ın dikkat çekici bir özelliği de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile hemşehri olması. 1952 yılında Kayseri'de doğan Org. Akar, en genç Kara Kuvvetleri Komutanlarından biri oldu.

PİYADECİ KOMUTAN

1972'de Kara Harp Okulu, 1973'te Piyade Okulu'ndan mezun olan Org. Akar, 1982'de de Kara Harp Akademisi'ni bitirdi. Çeşitli birliklerde görev aldıktan sonra Genelkurmay Genel Sekreterliği'nde "Plan Subaylığı" yapan, Kara Harp Akademisi'nde Öğretim Üyeliğinde bulunan Org. Akar, Napoli'deki Güney Avrupa Müttefik Kuvvetleri Karargahı'nda da görev üstlendi. Kara Kuvvetleri İstihbarat Başkanlığı'nda "İstihbarat Şube Müdürlüğü" ve Genelkurmay'da Özel Kalem Müdürlüğü de yapan Org. Akar, Bosna'daki Türk Görev Kuvveti Komutanlığı'nı da üstlendi. 1998'de "tuğgeneral", 2002'de "tümgeneral" olan Akar, Kara Harp Okulu ve Kara Harp Akademisi Komutanlıklarını yürüttü. 2007'de Korgeneral olan Akar, Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı ve 3'üncü Kolordu Komutanlığı yaptı.

İKİ YILDIR ORG. ÖZEL'İN SAĞ KOLU

2011'de Orgeneral olduktan sonra da Genelkurmay İkinci Başkanlığı yapan Akar, ordu komutanlığı yapmadan, bu yıl itibariyle Kara Kuvvetleri'ne gelmiş oldu. Org. Akar, evli ve iki çocuk babası.

ORG. AKIN ÖZTÜRK, İSRAİL'DE ATAŞELİK DE YAPTI

Orgeneralliğe terfi ederek Hava Kuvvetleri Komutanı olan Akın Öztürk de, 1952 Gümüşhane doğumlu. 1973'te Hava Harp Okulu, 1975'te Uçuş Okulu'ndan mezun olan Öztürk, Hava Kuvvetleri'ne bağlı çeşitli filolarda görev aldı. İsrail Askeri Ataşeliği görevi de yapan Öztürk, 2000 yılında Tuğgeneralliğe terfi ederek Hava Kuvvetleri Eğitim Daire Başkanlığı ve 9'uncu Ana Jet Üs Komutanlığı görevlerini yaptı. 2004'te Tümgeneral olan öztürk, 2'nci Hava İkmal Bakım Merkezi, 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri İstihbarat Başkanlığı yaptı. 2009'da Korgeneral olarak 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığı ve Hava Eğitim Komutanlığı göreverini de yapan Öztürk, YAŞ kararıyla Orgeneralliğe terfi ederek, Hava Kuvvetleri Komutanı oldu. Evli olan Korg. Öztürk'ün iki çocuğu var.

ORA. BOSTANOĞLU, BAŞBAKAN'IN ADAŞI, "EGE" UZMANI

Koramiral rütbesiyle Donanma Komutanlığı'na vekalet ederken YAŞ'a giren ilk isim olan Bülent Bostanoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile adaş. Bostanoğlu'nun ön adı "Recep". 1953 yılında Zonguldak'ta doğan Ora. Bostanoğlu, 1973'te Deniz Harp Okulu, 1974'te Güverte Sınıf Okulu'ndan mezun oldu. 1982'de Deniz Harp Akademisi'ni bitiren Bostanoğlu'nun görev aldığı yerler arasında TCG Savaştepe ve TCG Muavenet Komutanlıkları bulunuyor. Donanma Komutanlığı'nda Plan ve Teşkilat Şube Müdürlüğü yapan Bostanoğlu, "Atina Deniz Ataşesi" olarak Yunanistan'da bulundu. Donanma Komutanlığı'nda "Harekat Başkanlığı" yapan Bostanoğlu, 2000 yılında Tuğamiralliğe terfi ettikten sonra da Genelkurmay'ın "Yunanistan-Kıbrıs Daire Başkanlığı"nı yaptı. 2004 yılında Tümamiral olarak Deniz Harp Akademisi Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Harekat Başkanlığı, Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanlığı da yapan Bostanoğlu, 2009'da Koramiral olarak Genelkurmay MEBS Başkanlığı yaptı. Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı ile Kuzey Deniz Saha Komutanlığı da yapan Bostanoğlu, Nusret Güner'in emekliliğini istemesiyle vekaleten Donanma Komutanlığı'nı yürüttü. Evli ve 1 çocuklu Bostanoğlu artık Deniz Kuvvetleri Komutanı.

JANDARMA'YA "BORDO BERELİ" KOMUTAN

Jandarma Genel Komutanlığı'na atanan Org. Servet Yörük, 1950 Samsun doğumlu. 1970'te Kara Harp Okulu, 1971'de Topçu ve Füze Okulu'ndan mezun olan Org. Yörük, 1980 darbesinin olduğu yıl Kara Harp Akademisi'ni bitirdi. Çeşitli birimlerde çalışan Org. Yörük'ün üstlendiği görevlerden biri de Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alay Komutanlığı oldu. 1997'de Tuğgeneral, 2001 yılında Tümgeneral olan Yörük, Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı yaptı. Özel Kuvvetler'de görev üstelen Yörük, 2005'te Korgeneral olduktan sonra Genelkurmay Personel Başkanlığı'na getirildi. Bu rütbeyle "Bordo Berelilerin" bulunduğu Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görevlendirilen Yörük, 2010'da Orgeneral olarak, terörle mücadelenin en yoğun olduğu bölgede 2'nci Ordu Komutanlığı yaptı. Geçen yıl Kara Kuvvetleri EDOK'un başına getirilen Org. Yörük, bu yıl da Jandarma Genel Komutanı oldu. Org. Yörük'ün iki çocuğu bulunuyor.

ÇOLAK, ÇÖZÜM SÜRECİ BAŞLADIĞINDA DİYARBAKIR'DAYDI

Bu yıl ilk sıradan Orgeneralliğe terfi ederek Kara Kuvvetleri EDOK'un başına geçen Korg. Salih Zeki Çolak, 1954 Trabzon doğumlu. Gelecek dönemin muhtemel Genelkurmay Başkanı adaylarından biri olarak gösterilen Çolak, 1974'te Kara Harp Okulu, 1975'te Topçu ve Füze Okulu'nu bitirdi. TSK'da çeşitli görevler üstlendikten sonra 2001'de Tuğgeneral, 2005'te Tümgeneral olan Çolak, Kara Kuvvetleri Personel Başkanlığı, Genelkurmay Genel Sekreterliği ve Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı görevlerini yürüttü. 2009'da Korgeneral olarak 7'nci Kolordu Komutanlığı yapan Çolak, böylece çözüm sürecinin başladığı dönemde Diyarbakır'da görev almıştı. Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı olan Çolak, YAŞ'ta Orgeneralliğe terfi ettirildi ve EDOK Komutanı oldu. Çolak, evle ve iki çocuklu.

"İSTİHBARATÇI" GÜLER, KARARGAH'A YABANCI DEĞİL

YAŞ'ta Orgeneralliğe terfi ettirilerek, Hulusi Akar'ın yerine Genelkurmay İkinci Başkanlığı'na getirilen Yaşar Güler, 1954 Ardahan doğumlu. 1974'te Kara Harp Okulu, 1975'de Muhabere Okulu'ndan mezun olan Güler, çeşitli birliklerde görev aldıktan sonra 2001'de Tuğgeneral olarak Genelkurmay MEBS'te Plan ve Koordinasyon Daire Başkanlığı yaptı. 2005'te Tümgeneral olan Güler, Genelkurmay'da Eğitim Daire Başkanlığı da yaptı. 2009'da Korgeneral olan Güler, MSB Harita Genel Komutanlığı ve Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı da yaptı. Önceki İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin'in tutuklanmasından sonra bu görevi üstlenen Güler'in iki yıl Org. Necdet Özel'in yanında 2. Başkan olarak görev alması kararlaştırıldı. Evli Güler'in, bir çocuğu bulunuyor.

3. ORDU'YA "İSTİHKAM"CI DÜNDAR

YAŞ'ta Orgeneralliğe terfi ettirilerek 3. Ordu Komutanlığı'na atanan Ümit Dündar, 1955 Manisa doğumlu. 1975'te Kara Harp Okulu, 1976'da İstihkam Okulu'nu bitiren Dündar, aralarında Iğdır'da bulunan 5. Hudut Alay Komutanlığı'nın da olduğu çeşitli birliklerde görev aldıktan sonra 2001'de Tuğgeneral oldu. Bu rütbeyle MSB İnşaat Emlak Daire Başkanlığı'nın yanı sıra, yurt dışına askerlerin gönderildiği 28'inci Barış Gücü Tugay Komutanlığı'nı da yapan Dündar, 2005'te Tümgeneral olarak Genelkurmay İstihkam Daire Başkanlığı ve İstihkam Okulu Komutanlığı görevlerini yürüttü. 2009'da Korgeneral olan Dündar, 5'inci Kolordu Komutanlığı ve MSB Müsteşarlığı yaptı. Evli ve iki çocuklu olan Dündar, artık 3'üncü Ordu Komutanı.

Kaynak: Hakkı Kurban / AKŞAM

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.