banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl Suruç Balıklıgöl MHP

Erdoğan, Muaz El Hatib'e ilk mitingi Akçakale'de yaptırdı VİDEO

Başbakan Erdoğan, Akçakale’deki temasları çerçevesinde Süleyman Şah Çadır Kenti'nde kalan Suriyeli sığınmacılara da hitap etti.

Buraya Beraberinde Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve Şanlıurfa Milletvekilleri ve Suriye Ulusal Koalisyon Lideri Muaz el Hatib ile Süleyman Şah ÇAdırkentinde bulunan Suriyeli mültecilere adeta miting yaptı.

Başbakanlık otobüsü üzerinde, Suriye Ulusal Koalisyon Lideri Muaz el Hatib ile sığınmacıları selamlayan Erdoğan, konuşmasına ''İsterdik ki böyle bir zamanda, böyle bir manzara içinde bir arada olmayalım'' sözleriyle başladı.


Türkiye'ye gelen Suriyelilerin gurbette olduğunu belirten Erdoğan, ''Ama burası farklı bir gurbet. Zira burası, sizin ikinci evinizdir. Sizlere evinizdeki lüksü belki burada temin edemiyor olabiliriz. Fakat elimizden gelenin, bu şartlar içerisinde, hep en iyisini yapmaya gayret ettik'' diye konuştu.

Türkiye'deki kamplarda yaklaşık 150 bin Suriyelinin bulunduğuna işaret eden Erdoğan, çeşitli illerdeki evlerde kalanlarla bu sayının 220 bine ulaştığını söyledi.

Erdoğan, şunları kaydetti:

''Şu ana kadar zalim Suriye rejimi, zalim Beşşar, 50 bine yakın Suriyeli kardeşimizi biliyoruz ki şehit etti. Aynı olayı Hama'da, Humus'ta babası yapmıştır. Bu ise babasını geçti. Unutmayın, şunu çok açık net görüyoruz, aslında Allah'ın yardımı yakındır ve unutmayın 'men sabera zafera' (sabreden zafere ulaşır). Siz, çok çile çektiniz. Az önce Akçakale merkezde söyledim, her kutlu doğum sancılıdır. Şu anda Suriye bir kutlu doğuma hazırlanıyor. Bu ise tüm Suriye halkının iradesinin iktidar olmasıdır. Biz Türkler, olarak Arap'ıyla Kürt'üyle Hristiyan’ıyla, tüm Dürzi’siyle, tüm Suriye halkını, hangi inançtan olursa olsun hepsini bugüne kadar sevdik, seviyoruz. Ayırmadık çünkü bizim aramızda 910 kilometre sınır var. Biz, hem kardeşiz hem komşuyuz. İnşallah sonuna kadar yanınızdayız. Eksiklerimiz olursa hatalarımız olursa ilgili başbakan yardımcım bu işleri yakından takip ediyor. Bu kampın oluşumunda emeği geçen AFAD'a, Kızılayımıza, tüm sivil toplum kuruluşlarımıza huzurunuzda teşekkür ediyorum.''

Başbakan Erdoğan konuşmasını, alandakileri Arapça selamlayarak bitirdi. Erdoğan'ın konuşması zaman zaman sığınmacıların Arapça sloganlarıyla kesildi. Suriyeliler, ''Şükran Türkiye, şükran Erdoğan'', ''Zalim Beşşar'' sloganları attı.


SURİYE ULUSAL KOALİSYON LİDERİ HATİB

Suriye Ulusal Koalisyon Lideri Muaz el Hatib de yardımlarından dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.

Türkiye hükümeti ve milletine yardımlarından dolayı teşekkür eden Hatib, ''Türkiye halkı hükümetiyle beraber, tüm Suriye halkının yanında durdu. Her türlü desteğini bizden esirgemediler. Bizlerin üşümemesi için, aç kalmamamız için yardımlarda bulundular. Bundan dolayı şükranlarımızı arz ediyoruz'' dedi. Hatib, konuşmasının sonunda Suriyelilere sabır dileyerek kısa zaman içinde huzura kavuşacaklarını söyledi.

Özgürlükleri için savaşmaya devam edeceklerini belirten El Hatip; "Özgürlük güneşi doğmak üzere. Çok yakında Alevisiyle, Sunisiyle, Dürsiziyle, Kürdüyle yepyeni demokratik bir Suriye olacak" dedi.

El Hatip'in konuşmaları zaman zaman "Vahid Vahid Suriye"

Boyunlarına yeni Suriye bayrağının renklerinde atkı takan Erdoğan ve Hatib, konuşmalarının ardından Başbakanlık otobüsünden inerek sığınmacılarla sohbet etti.

AİLELERE ZİYARET

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Akçakale’de son olarak Suriye'den atılan bombanın isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden 5 kişinin ailelerini ziyaret etti.

Başbakan Erdoğan, Suriye'den atılan bombanın isabet etmesi sonucu eşi ve 3 çocuğunu kaybeden Ömer Timuçin ile akrabası ve aynı zamanda komşusu olan, patlamada da eşini kaybeden İsmail Özer'i evlerinde ziyaret etti.

Ailelere başsağlığı dileyen Başbakan Erdoğan ve beraberindekilere vatandaşlar sevgi gösterisinde bulundu.

Başbakan Erdoğan'a, ziyaretlerinde eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de eşlik etti.

Ömer ASLAN / www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.