banner2
Öne Çıkanlar ABD MHP PapeAlioune Ndıaye Kırgızistan milli takımı Kökünü Kurutma Operasyonu

Erdoğan: Kamuda başörtüsü yasağı çözülecek

"Her şeyin yeri zamanı var" diyen Erdoğan, anayasal bir değişiklik olmadan zaman ve zemine göre kamuda başörtüsünün takılabileceğini söyledi. Erdoğan'ın konuyla ilgili gözleri şöyle: 

"Başörtülü kardeşlerimiz şu an mesela Ziraat Bankası'nda çalışabiliyorlar. Türk Hava Yolları'nda çalışabiliyorlar. Bu arkadaşlara bir heyecan ve umut verdik, devamı da gelecektir. Bu, her işyerine göre değişir. Viyana'da bir şey anlattım. Her şeyin yeri, zamanı var. Kutlu doğum sancılı olur. 10 yıl oldu biz iktidara geleli ve 10 yıl içerisinde 28 Şubat'tan kalma bazı yasaklar kaldırıldı. Bizim iktidarımıza kadar olan bazı mağduriyetler giderildi. Diplomalarını filan aldılar. Ancak iş noktasında sorunlar var. Onlar da yavaş yavaş düzelecek. Özel sektörde vs. çalışmaya başladılar. Burada fiili olarak somutlaştırmakta fayda var. Bu konunun çözümünün anayasal bir değişikliği gerektirdiğini sanmıyorum. Oraya gelmeden hallolabilir. Burada zaman ve zemin çok önemli"

MAĞDURİYETLER GİDERİLDİ

(Başörtüsünün kamuda serbest olması ve anayasa düzenlemesi) Her iş yerine göre değişir. 10 yıl içinde 28 Şubat'tan kalma bazı yasaklar kaldırıldı. Bizim iktidarımıza kadar olan bazı mağduriyetler giderildi. Diplomalarını aldılar. Ancak iş noktasında sorunlar oldu. Onlar da yavaş yavaş düzelecek. Anayasal bir değişikliği gerektireceğine inanmıyorum. Oraya gelmeden hallolabilir. Burada zaman ve zemin çok önemli.

ANAYASADA YASAK YOK

(Başörtülü belediye başkanı ve milletvekili olur mu?) Buna mani bir durum yok. Milletvekili adayı olmalarına da mani bir durum yok. Geçmişte spekülatif bazı şeylerden dolayı sıkıntı oldu. Merve Kavakçı'ya yapılan yasal değildi. Yasal olmayan durumdan fiili durum meydana getirdiler. Anayasamızda başörtüsünü yasaklayan bir düzenleme yok. Anayasayla gelmeyen yasak anayasayla korunmaz. Yanılmıyorsam 82'de bir yönetmelik var. O yönetmelikle böyle bir atıfta bulunuyorlar. Mevzuatla ilgili düzenleme yapılabilir, mesele böyle aşılabilir.

HSYK'YA ŞİKAYET OLABİLİR

(Danıştay'ın avukatlarla ilgili kararı) Avukatlarla ilgili bir süreç de başladı. Gerekçeli karar açıklansın, o zaman belki o kendilerine engel çıkartılan avukatlar, belki HSYK'ya kendilerine engel çıkartan hakimlerle ilgili şikayet yoluna gidecekler. O gerekçeli karar çıktığı andan itibaren bu yollar açılır. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru haklarını kullanarak da böyle bir süreci başlatabilirler. Bakalım Mevlam neyler, neylerse güzel eyler. Sebepler aleminde biz gereğini yaparız. Ama ben ülkemin huzuru için bütün bu adımların hayırlı olacağına inanıyorum.

İBADETE YASA TEMİNATI OLMAZ

Bir defa yasal düzenlemeyi doğru bulmuyorum. İnançlarla, özgürlüklerle ilgili genel düzenleme olabilir; ancak namaz kılmayı, oruç tutmayı, Allah'ın emrettiği ibadetleri kalkıp da kanunla mı teminat altına alacağız? Herkes inancında özgürdür. Her inanç devletin teminat ve güvencesi altındadır. Devletin yaklaşımı budur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.