banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Sanlıurfa Sanlıurfa Haberleri Gaziantep

Engellilik engellensin

 

Şanlıurfa Omurilik Felçlileri İstihdam Derneğinde Karaköprüde yaşayan engelliler ve ailelerine yönelik Harran Üniversitesi Engelli Birimi ile ortaklaşa eğitim semineri verildi. Sağlık Yüksek Okulu Öğretim Görevlileri ve Harran Üniversitesi Engelli Birimi Başkanı Doç. Dr. Fügen Gözün Engelliliğin Engellenmesi konu başlığıyla verdikleri seminer, Dernek Başkanı Habip Polat, dernek üyeleri, engelli vatandaşlar ve Ak Parti Karaköprü Kadın Kolları Teşkilatının katılımıyla gerçekleştirildi. Katılımın yoğun olduğu seminerde şu konulara değinildi: Engellilik engellenebilir bir durumdur, çünkü bu durumun oluş sebepleri vardır. Kalıtımsal, gebeliğin sağlıklı sürdürülememesi, beslenmeyle ilgili koşullar, dikkatsizlikle ilgili sonuçlar, kazalar nedeniyle engelli olma ihtimali yükselir. Engelliliğin Engellenmesinde Kadın önemli bir faktördür.Evlilikler (akraba evlilikleri,erken yaş evlilikleri), gebelikler (35 yaş sonrası gebe kalınması), genç yaşta gebe kalınması, 4 ve üzeri doğum, iki gebelik arasındaki süre ve 50 yaş üzeri erkeklerin baba olması engelli çocuk sahibi olma olasılığını yükseltir.Nedenleri de var tabiki; İstemsiz kullanılan ilaçlar, gebeliğin ilk 3 ayı içinde geçirilen enfeksiyonlar, 6 besin öğesinin hepsinden yararlanmak, kilo fazlası, sigara kullanımı,alkol tüketimi,babanın sigara veya alkol kullanması,sağlıksız yerlerde yapılan doğumlar gibi..Peki neler yapılmalı; gebelik tanısı alındıktan sonra,ayda bir düzenli doktor kontrolü, besin değeri yüksek ve kaliteli beslenme, sigara kullanımını bırakma,ilk 3 ay testlerinin yaptırılması engelli gebeliğin oluşmaması açısından önemlidir.

Öğretim Görevlisi Hasan Hüseyin Çam ise Kaza sonucu engelli olma konusunda ; ölüm nedenleri içinde kazalar ilk sıralarda yer alıyor. Özellikle ev kazaları da azımsanamayacak orandadır. Özellikle düşmeler, yanıklar, elektrik çarpmaları baş sırada yer almakta. Ev içerisinde kazalara sebebiyet olan elektrikli araçlar (matkap...) ısıtıcılar, vantilatörler, elektrik kabloları, ütüler, pencereler, ateşli silahlar, yanıcı aletler, ocak gibi tehlikelerden korunmalı, korunma içinde tedbirler alınmalı dedi.

Seminere katılan engelli ve yakınlarıyla karşılıklı olarak konuşuldu, sıkıntıları, beklentileri paylaşıldı.

Ak Parti Karaköprü Kadın Kolları Teşkilat Başkanı Bahar Gül Yılmaz Karaköprüde böylesi aktif ve çok yönlü bir istihdam derneğinin oluşu bizler için büyük bir kazanç, kendileri için büyük bir başarı. Onlara yaşamlarında imkan verildiğinde neler yapabildiklerini görüyoruz her seferinde. Engelliler ama sadece fiziksel olarak; onların yürekleri, fikirleri, düşünceleri, içlerindeki azim engel tanımıyor. AK Parti Karaköprü Kadın Kolları olarak çalışmalarını destekliyor ve her zaman yanlarında olduğumuzu belirtmek istiyoruz açıklamasını yaptı.

 www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.