banner2
Öne Çıkanlar ABD MHP Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Urfa Balıklıgöl PapeAlioune Ndıaye

Dilşah Öztürkmen; Siyasette biz kadınlarda varız

Öztürkmen yaptığı açıklamada kadınların siyasette aktif yer alması gerektiğini vurguladı. Öztürkmen; “Yerel seçimlere oldukça yaklaştığımız ve aday adaylarının, adaylık ihtimallerinin birbiriyle yarıştırıldığı sıcak seçim gündemi arasında biz kadınlar da gelişmeleri yakından takip ediyoruz ancak farklı bir mercekte! Biz daha çok, erkek egemen siyaset içindeki iktidar paylaşımında kadınlara düşen payı, bu paya biçilen anlamı sorguluyor ve kadınlar olarak hem medyayı hem ...siyasi aktörleri bu mercekle değerlendiriyoruz. Üzülerek söylemeliyiz ki; kadın bakış açısından mahrum, erkek egemen ve empatiye uzak siyasi tartışmaların kadınların özellikle de yereldeki sorunlarının çözümü konusunda katkı sağlayamayacağının farkındayız. Siyasette Kadın aktörler olmaksızın yapılan tartışmaların eksik,yanlış ve isabetsiz olacağını ifade ediyoruz. İşte tam da bu sebeple siyasette kadın adayların “kota “ kelimesinden ya da “yüzde” lerden bağımsız konuşulamadığı toplumsal algının asıl sorun olduğunu vurgulamak istiyoruz. Bu algının değişmesine katkı sunacak somut adımların atılması tüm siyasetçilerden beklentimizdir.

 

PEKİ, NELER YAPILABİLİR?

 

1-Siyasette daha çok kadın temsili istiyoruz. Kadının, siyasetin öznesi değil nesnesi olarak görüldüğü, siyasetteki kadın emeğinin ikinci plana itildiği, menfaat paylaşımına dayalı siyasi anlayışı reddediyor ve kadınlara haklarının teslimini bekliyoruz. Bunun için de siyasette ve özellikle de yerel mekanizmalarda daha çok kadın görmek, bu anlamda hem mevcut adayların hem de çok daha fazlasının tüm seçim süreçlerinde teşvik edilerek, desteklenmesini bekliyoruz.

 

2-Temsilde niteliği önemsiyoruz. Bugün kadının sosyal hayattan ekonomik hayata, sağlıktan eğitime pek çok alanda yaşadığı sıkıntıların, kadının yerel yönetimlerin sundukları hizmetteki paylarının göz ardı edilmesinin dahası kadınların öncelikli ihtiyaç ve beklentilerinin dahi doğru analiz edilememesinin sebeplerinden biri temsildeki yetersizliktir. Fakat yerel mekanizmalardaki kadınının niceliği olduğu kadar niteliği de bizim için önemlidir. Kadınların siyasetteki başarılarının “temsil”den öteye geçemeyeceğini düşünen, niteliği göz ardı eden bir bakış açısı, kadınlar için olduğu kadar siyasetin kendisi için de kayıptır.

 

3-Verilen sözlerin takipçisiyiz. Kadınlar sadece seçim dönemlerinde hatırlanan bir seçmen kitlesi olarak görülmediğinin ispatı bakımından, adayların, gerek kentte yaşayan kadınların ihtiyaçlarına yönelik, gerekse siyasette kadın temsili bakımından vaatlerinin gerçekleştirme noktasında atacakları adımlar için gün bugündür. Zira siyasi aktörlerin yerel seçim sürecinde ve sonrasında somut adımlarla eyleme dönüştürmedikleri “kadın hakları” hassasiyeti söylemleri samimiyet bakımından tartışmaya açık hale gelecektir. Toplumsal hayatta, karar mekanizmalarında, yerel yönetimlerde ve siyasette kadının yeri ve öneminin pratiğe dönüştürülmesi noktasında özellikle siyaset camiasının karnesinin parlak olmayışı biz kadınları henüz karamsarlığa, ümitsizliğe düşürmemişken adaylardan, siyasi aktörlerden, karar alıcılardan beklentimiz çağrımıza somut adımlarla cevap verilmesidir”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.