banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Eyyübiye

Demirtaş: 1 Ekim'den itibaren Meclis'e dönüyoruz

BDP lideri Selahattin Demirtaş, partilerinin TBMM’ye dönüş kararını açıkladı.

Demirtaş’ın konuşmasından satırbaşları şöyle;

- Eğer siyaset olararak demokratik kanalları açmak için çaba sarfedilmiyorsa kimse barıştan bahsedemez.

- Ölümleri durdurabilmenin tek yolu görüşme kanallarını açmaktır.

- Kolunu kanadını kırdığınız, cezaevlerine tıktığınız siyasetle mi müzakere yürüteceksiniz.

- En az bizim kadar siz de risk almaya hazır olmalısınız. Biz bu riski almaya hazırız.

- Hükümetin pratiği gösterdi ki, AKP, Kürt sorununda tarafları birbirine karşı kullanmaya çalıştı.

- Gidip ABD savaş malzemesi dileneceğinize gelin Türkiye’de barış için konuşun. MÖuhataplarla oturup bu meseleyi konuşacaksınız. Sorunun nasıl çözüleceği belli. Nasıl hayata geçirileceği belli. Artık pratik yapma ve hayata geçirme zamanıdır.

- Başbakan bu perspektifi benimsiyorsa hemen yarın sabah AKP ile görüşmelere başlarız.

- Başbakana çağrı yapıyoruz. Bu bakışla tüm sorunları müzakere etmeye hazırız. Eğer bebeklerin ölümünü durdurmak istiyorsak bu en onurlu iştir. Başka türlü demokratik siyasetin sürdürülmesi mümkün değildir..

- Biz müzakereye hazırız. Kimse BDP’yi sorumluluktan kaçmakla suçlamasın. Biz topu başka yere atmıyoruz. Kürt tarafında muhataplık sorunu yoktur.

- Ölümleri durdurmak istiyorsanız en onurlu iş müzakeredir.

- Akil adamlar komisyonu kurulsun. İlk adım oluşturulacak akil adamlar komisyonuyla atılabilir. Yazarlar, yargıçlar, cuma-cumartesi anaları yani herkes temsil edecek akil adamlar komisyonu tıkanmışlığın önünü açabilir.

- Sivil bağımsız bir insiyatif kurulsun. Bizler bu komisyonun çalışmalarını takdir edeceğini iki taraf da belirtsin.

- AKP’nin oyu yükselsin diye, MHP’ye CHP’ye kaset, BDP’ye tutuklama operasyonları yapıldı.

- AKP’nin şahin politikalara dönmesinin nedeni diyet borcudur. Bunu hükümet açıklasın. Biz barış istiyoruz ama gücümüz yetmiyor deyin. Biz size o desteği veririz. Çözüm ABD’de ya da başka merkezlerde değildir.

- Bizler barış için uzatılan eli samimiyetle tutmanızı bekliyoruz. Politikalarınızla, duruşunuzla barışın önünde engel olmayın.

- Etnik ayrıştırma ve karşı karşıya getirme politikalarına herkes dikkat etmelidir. Her savaş durdurulabilir ancak etnik savaşlar durdurulamaz. Bu nedenle böyle bir tezgaha hiçkimse düşmemelidir. Herkes duyarlı olmalıdır.

-12 Haziran seçimlerinden sonra yeni anayasa ve çözüm arayışları yükseldiği bir dönemde Hatip Dicle’nin vekilliğini engellediler tutuklu vekillerin tahliyelerini reddettiler. 

-Seçim sonrası oluşan olumlu hava yerini tam tersi bir havaya dönüştü.

-O günlerde yaşananlardan dolayı Meclis’e gitmeme kararımız son derece onurlu ve toplum tarafından takdirle karşılandı.

-Bizim boykot karamızla amacımız savaşın önüne geçmekti. AKP heyetine düşüncemizi açıkça söyledik. Başbakan  önce yemin etmeliler diyerek şantaj yapmayı tercih etti.

-AKP’den adım atılmayacağını görünce kendi kararlarımızı kendimiz almaya karar verdik ve boykota başladık. AKP ile uzlaşmaya varsaydık belki de bugüne yaşanan ölümler de olmayacaktı. Biz hiçbir zaman AKP’den izin istemedik. Meclis halkındır dedik ve biz de Meclis’e gitmek için zaten halkın yetkisini aldık.

-Bütün yetmezliklere rağmen boykot tavrımızın arkasında durarak bizi destekleyenlere teşekkür ediyoruz.  Bugünden itibaren yeniden bir duruş belirlemeye gerek duyduk.

-Meclis’e dönmemiz için yapılan baskılar ve meclise dönememiz için yapılan  çağrıları da saygı ile karşılıyoruz. Bize güvenen herkese ezilen bütün kesimlere daha iyi mücadele vermek, halkın iradesi ile alay edenlerin ikiyüzlülüğün teşhir etmek için 1 ekimden itibaren Meclis çalışmalarına katılma kararı aldık.

ROTAHABER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.