banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Diyarbakır

Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu görüşmesi sona erdi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni anayasa, Meclis İçtüzüğü, reformlar ve bütçe ile ilgili görüş teatisi için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi. Kılıçdaroğlu'nun Meclis'teki makamında gerçekleşen görüşme 2,5 saat sürdü.

Kılıçdaroğlu, Davutoğlu ve beraberindeki heyeti makam odası çıkışına kadar uğurladı.

Görüşmeye Davutoğlu ile birlikte Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı katıldı.

Kılıçdaroğlu'na ise CHP genel başkan yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke ve Bülent Tezcan ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay eşlik etti.

Görüşmenin ardından açıklama yapan AK Parti sözcüsü Ömer Çelik, CHP’ye teşekkür etti. Çelik, “Hiç soluk almadan bir beyin fırtınası oldu, bir yandan siyasi meselelerin görüşüldüğü toplantı oldu. Mevcut anayasanın değişmesi konusu ifade edildi. Bu konuda tam bir mutabakat var. Bizim anayasa hakkındaki görüşümüz son derece nettir. Biz bu anayasa ile 2023'e yön verileceğine inanmıyoruz. Türkiye 1876'dan beri anayasayı tartışıyor. Bir siyasi yazılım tartışılıyor. 2007'deki hazırlıklarımız ve 2011'de başlayan temaslarımızla Türkiye'nin net bir şekilde yeni anayasaya kavuşmasını arzu ediyoruz.” dedi.

Darbe hukukunu oluşturan anayasanın değişmesi konusunda CHP’nin de hemfikir olduğunu söyleyen Çelik, “Sayın Kılıçdaroğlu 12 Eylül izlerinin silinmesi konusunu dile getirdi. Biz de bütün izlerin mevzuattan arındırılması konusunda çalışmalarımız var. Grup başkanvekilleri kendi aralarında görüşüp neler yapılması gerektiğini bildirecekler.” İfadelerini kullandı.

Çelik, Başkanlık sistemi hakkında ise şöyle konuştu: “Başkanlık sistemi Sayın Başbakanımız tarafından gündeme getirildi. Bizim başkanlık sistemi önerimizle CHP'nin önerisinin tartışılması gerektiği öne çıktı. Kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı, denge ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi, halkın devlet yönetiminde etkin olması hakkında biz başkanlık sistemle olacağını, onlar da parlamenter sistemle olacağını söylediler. Biz bunları karşılıklı tartışalım istiyoruz. Başkanlık sisteminin olumsuz örnekleri olduğu gibi, parlamenter sistemin de olumsuz örnekleri var.”

AB meselesinin  de gündeme geldiğini ifade eden Çelik, “AB meselesi AK Parti döneminde devlet meselesi haline gelmiştir. Bu konudaki vizyonumuz ve kararlılığımızın devam edeceği dile getirilmiştir. Fasıllar açılmadan CHP'nin mükellefiyetlerini yerine getirecek maddelere destek vereceğini açıkladılar. CHP, AB reformları konusunda destek verecek.” diye konuştu.

Görüşmede Meclis İçtüzüğü'nün değişmesi konusunun da  konuşulduğunu belirten Çelik,  “Hükümet hızlı çalışmak, muhalefetin denetleme konusu görevidir. Bu türde çalışma konusunda görüşler ifade edilmiştir. Bu içtüzüğün değişmesi konusunda ortak iradenin ortaya çıkması konusunda birliktelik oldu. Kendileri Türkiye'nin AB'ye uyum çerçevesindeki genel yaklaşımları konusunda değerlendirmelerde bulunacaklar.” şeklinde konuştu.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.