banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Cumhurbaşkanlığı anketinde kıyasıya çekişme!

Konsensus'un Habertürk için yaptığı anketin ikinci bölümü...

"Cumhurbaşkanlığı"nda Gül ile Erdoğan arasında soluk soluğa bir yarış var. Konsensus 1500 kişiye sordu: "Cumhurbaşkanı kim olmalı?" Ankete katılanların yüzde 32.3’ü "Recep Tayyip Erdoğan " derken, yüzde 31.8’i "Abdullah Gül " cevabını verdi.

Türkiye’nin çözüm bekleyen sorunu: Terör

"Sizce Türkiye’nin çözülmesi gereken en önemli üç sorunu hangisidir?" sorusunda Haziran ayında listenin ikinci sırasında bulunan "Terör" büyük bir artış göstererek yüzde 83.5 ile birinci sıraya yerleşti. İkinci sırada yüzde 20.7 ile "Enflasyon/Hayat Pahalılığı" bulunuyor. Bir önceki araştırmada zirvede bulunan "İşsizlik" ise yüzde 20.2’ye geriledi ve üçüncü sırada yer aldı.

Türkiye, Suriye’ye askeri müdahale yapmasın: % 80

"Sizce Türkiye, Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle Suriye’ye askeri müdahalede bulunmalı mıdır?" sorusuna cevap verenlerin yüzde 79.9’u "Hayır, bulunmamalıdır" dedi. "Evet, müdahalede bulunmalıdır" diyenlerin oranıysa haziran ayı araştırmasına göre yüzde 2.9 puan azalarak yüzde 20.1’e geriledi.

Çankaya yolunda Gül ile Erdoğan soluk soluğa

"Yapılacak bir cumhurbaşkanlığı seçiminde kimin cumhurbaşkanı olmasını istersiniz?" sorusunda Haziran ayı sonuçlarına göre oyları 9.5 puan azalmasına rağmen Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı yarışında yüzde 32.3 ile zirvedeki yerini korudu. Abdullah Gül’ün bir kez daha cumhurbaşkanı olabileceğinin açıklanması ise Gül’ün oylarını bir önceki araştırmaya göre 11 puan artırdı ve Gül, yüzde 31.8 ile ikinci sırada yer aldı. Listenin üçüncü sırasında ise yüzde 18.7 oy oranıyla Kemal Kılıçdaroğlu bulunuyor. Onu ise Devlet Bahçeli ve Deniz Baykal izliyor.

Gaziantep'teki saldırı en önemli olay oldu

Ankete katılanlara, "Son bir ay içerisinde Türkiye’de gündemi belirleyen en önemli üç olayın hangileri olduğunu düşünüyorsunuz?" sorusu yöneltildi. Araştırmaya göre gündemin ilk sırasına yüzde 59 ile "Gaziantep’teki bombalı saldırı" oturdu. İkinci sırada yüzde 28.3 ile "PKK’nın Foça’da düzenlediği saldırı" yer aldı. Ankete katılanlar üçüncü gündem maddesi olaraksa yüzde 23.4 ile Suriye’de yaşanan iç savaşı gösterdi. Onu, Hakkâri-Şemdinli’de yaşanan olaylarla Dağlıca sınır karakoluna PKK’nın gerçekleştirdiği saldırı izledi.

Terörün sorumlusu olarak BDP görülüyor

PEKİ hangi sorunun çözümüne hangi parti engel? Ankete katılanlar PKK teröründen BDP’yi sorumlu tutarken; enflasyon/hayat pahalılığı, işsizlik, rüşvet ve yolsuzluk, gelir dağılımındaki eşitsizlik, etnik köken ayrımı, laikliğin korunması, eğitim, demokrasi/fikir özgürlüğü, asayiş/güvenlik, sosyal güvenlik/sağlık, dinin korunması, belediye hizmetleri sorunlarının çözümünde en büyük engel olarak AK Parti’yi gösterdi.

Hükümetin Suriye dış politikası onaylanmıyor

"Suriye’de yaşanan iç savaşla ilgili hükümetin bugüne kadar uyguladığı dış politikayı onaylıyor musunuz?" sorusuna ankete katılanların yüzde 61.5’i "Hayır, onaylamıyorum" cevabını verdi.

"Uçağımızı düşüren Suriye’ye tatmin edici cevap verilmedi"

TÜRK Hava Kuvvetleri’ne ait F-4 savaş uçağının 22 Haziran’da Akdeniz’de düşürülmesine yönelik değerlendirme de ankete katılanlara soruldu. Konsensus, "Sizce Türkiye; savaş uçağının Suriye’de Esad güçleri tarafından düşürülüp 2 pilotunun şehit olması olayında, sizi tatmin eden karşılığı verdi mi?" diye sordu. Ankete katılanların yüzde 76.5’i, "Hayır, beni tatmin eden karşılığı vermedi" cevabını verdi.

Kaynak: Habertürk

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.