banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sağlık alanında alımlar yapacağız

Mabeyn Köşkü'nde gerçekleştirilen ve “Başkan Erdoğan ile Gündem Özel” başlığıyla ekrana gelen programda kendisine yöneltilen soruları cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“TÜRKİYE’NİN ULUSAL GÜVENLİĞİ NEYİ GEREKTİRİYORSA ONU YAPACAĞIZ”

Soçi'deki Suriye Zirvesi'yle ilgili soruya verdiği cevapta zirvenin 5. toplantısını İstanbul’da yapacaklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerçekleştirdikleri zirvelerin çok verimli ve faydalı olduğunu, artık herkesin Türkiye'nin gücünü ve samimiyetini anladığını,  zirve kapsamında İran ve Rusya ile birlikte ortak arayışı sürdüreceklerini, Türkiye’nin ulusal güvenliği neyi gerektiriyorsa onu yapacaklarını söyledi. 

“ABD’NİN ÇEKİLME KARARINI YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ”

ABD Başkanı Donald Trump'ın 24 saat içerisinde Suriye'ye dair çok önemli bir açıklama yapacağına ilişkin duyurunun hatırlatılarak, “Trump'ın ne açıklamasını bekleyebiliriz?” sorusunun yöneltilmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan,  ABD Başkanı Trump'ın Kongre’den bir para talebinin olduğuna işaret etti Trump’ın Demokratların desteğini alabilmek için ‘DEAŞ'a karşı zaferi kazandık’ şeklinde bir açıklama yapabileceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yani bir zafer ilanı olabilir. Bu ilanı yaparken de burada tabii DEAŞ'ın coğrafi hâkimiyetini sonlandırmak gibi bir dert yok. DEAŞ'ı tamamen bitirmek ve DEAŞ'a kaynaklık eden özellikle ortamı sonlandırmak olabilir. Başka bir şey de olmaz diye düşünüyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump'ın göreve geldiğinden bu yana yanındaki generallerin sürekli değiştiğini yönetimin Suriye'den çekilme konusunda kendi içinde uzlaşıdan uzak bir görünüm sergilediğine dikkat çekerek ABD’nin çekilme kararını yakından takip ettiklerini, kendi planlarını hayata geçirme noktasında bunu kullanmakta da kararlı olduklarını kaydetti.

Kobani döneminde eski ABD Başkanı Barack Obama'nın kendisini arayarak ‘Kobani'de bize yardımcı olun, oradaki Kürtleri kurtaralım. Aksi takdirde 24 saatte bu insanlar yok edilecek’ dediğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra ABD’nin silah desteği vererek orada âdeta bir terör örgütü oluşturduğunu vurguladı. Kobani’den o dönemde 300 bine yakın Kürt kökenli Suriyelinin geldiğini ve hâlâ büyük bir kısmının Türkiye’de devlet güvencesi altında yaşadığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir de kalkıyorlar utanmadan, sıkılmadan, 'Türkiye Kürtlere düşmanlık ediyor.' Bu nasıl düşmanlıktır, Kobani'den gelenler şu anda Türkiye'de yaşıyor. Türkiye onlara her türlü güvenceyi vermiş, her türlü korumayı yapıyor. Bize 'Böyle böyle Kürtlere olumsuz yaklaşımlarınız varmış.' Elinize, dilinize dursun, bilmeden bunları nasıl söylüyorsunuz, nasıl konuşuyorsunuz” ifadelerini kullandı.

“FETÖ ELEBAŞININ İADESİNE İLİŞKİN ABD’NİN HÂLÂ SAMİMİ DAVRANMIYOR”

FETÖ elebaşının iadesine ilişkin de ABD’nin hâlâ samimi davranmadığını, Türk yargısının kendisiyle ilgili onca kararı varken ve Türkiye tarafından onunla ilgili 85 klasör dosya gönderilmesine rağmen örgüt elebaşının gönderilmediğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, başka ülkelerden FETÖ mensuplarının iadesine ilişkin “Biz iade sürecinin şu anda takipçisiyiz. Bir kısmını paketledik, yeni paketler de gelecek" dedi.

Soru üzerine gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bizim bu işi uluslararası mahkemeye taşıma noktasında kararlılığımız var” diyerek, konuyla ilgili gerek Adalet ve Dışişleri Bakanlıkları ile Millî İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) çalışmaları olduğunu, cinayetin nasıl, nerede, kimler tarafından işlendiğine ilişkin bilgileri bu yargıyı yapacak olan mercilere teslim edeceklerini açıkladı.

“BİZİM TARİHİMİZDE SOYKIRIM YOKTUR”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 24 Nisan'ı sözde Ermeni soykırımını anma günü ilan etmesine ilişkin soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, birileri rahatsız olacak diye gerçekleri dile getirmekten geri durmayacaklarını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa’nın tarihinde ‘modern tarihin ilk soykırımı’ olarak adlandırılan 600 bin Katolik'in hayatını kaybettiği Vendee soykırımının olduğunu, 1839’da Gabon’u bir köle ticaret merkezi hâline getirdiklerini, 1872-1954 yılları arasında Vietnam’da 500 binden fazla Vietnamlının, 132 yıl Fransız işgali altında kalan Cezayir'de 1,5 milyon Cezayirlinin Fransızlar tarafından katledildiğini ve Fransa’nın Burkina Faso, Moritanya, Çad, Kamerun’daki benzer katliamlarını hatırlattı. 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a “Sen daha siyasette yenisin, önce bunun tarihini bir öğren” dediğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Macron, sen önce bir defa bu işi hallet. Bizim tarihimizde soykırım yoktur. ‘Ermeni soykırımı’ diye sözde bu ifadeyi dikkatli kullan. Önce bu işin bir tarihini öğren. Ermeniler, bizim ülkemizde hiçbir zaman soykırıma tabi tutulmadığı gibi şu anda ülkemizde 100 bin civarında vatandaş, vatandaş olmayan Ermeni var. Bunlar bizim ülkemizde yaşıyorlar. Yaşamaya da devam edecekler. Biz bunların mesela vatandaş olmayanları Ermenistan'a gönderebilirdik ama göndermedik. Çünkü kendi ülkelerinde bunların huzuru yoktu ama şu anda nereden çıktıysa bayram değil, seyran değil eniştem beni niye öptü, Macron çıktı Ermenileri öptü. Hayırlı olsun.”

“AVRUPA BİRLİĞİ YETKİLİLERİ DÜRÜST DEĞİL”

“Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinde kapıda bekletilmesi konusunda ne düşünüyorsunuz? AB sürecinde neredeyiz?” sorusuna verdiği cevapta AB’nin tavrına ilişkin, “Ben buna ikiyüzlülük demiyorum, çok yüzlülük diyorum, bunu iktidara geldiğimizden bu yana bize karşı hep uyguladı” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB yetkililerinin dürüst olmadığını ve yalan söylediklerini ifade etti. AB’nin Türkiye ile yaptığı vize serbestisi ve geri kabul anlaşmasında sözlerini tutmadığına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye'yi almamalarını artık açıklıyorum, ifşa ediyorum; tek sebebi var, biz Müslümanız, bizi Müslüman olduğumuz için almıyorlar. Çıkın açıklayın bunu, bunu da açıklayamıyorlar. 'Nereden biliyorsun bunu?' Bunu yine bu ülkelerin içinde görev yapmış Dışişleri Bakanlarından öğrendim. İtirafları... Vakti saati geldiğinde ismini de açıklarım. Bunlar bu kadar açık, net ortada” sözlerine yer verdi.

ASKERLİK SÜRESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, askerlik süresine ilişkin sorulan soruya cevaben nihai noktayı henüz koymadıklarını belirtti ve milletin askerlikten bağını koparmadan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ihtiyacının karşılandığı, yükümlü her vatandaşın askerlik eğitimi aldığı, kamuoyunda olumlu algılanacak bir sistem oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Bedelli askerlik ile dövizli askerlik uygulamalarında ödenecek tutarın aynı olacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, TSK’nın personel kaynağı noktasında herhangi bir sıkıntıya girmeyeceği ve ihtiyaçlarının gözetileceği yeni bir sistem üzerinde çalışıldığını belirtti.

Kartal'da çöken Yeşilyurt Apartmanı'yla ilgili olarak iki dönemdir görev yapan CHP’li Kartal Belediye Başkanı’nın beş gün sonra olay yerine gittiğine ve ana muhalefet partisi liderinin bundan dahi haberi olmadığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında şunları ekledi: “Peki Bay Kemal 21 kişinin şehit olduğu böyle bir vakada, sen neredesin? Sen de oraya bir uğrayamaz mıydın? Ne olurdu, yuhalanırdın diye mi korktun? Dokuz şehidimizin cenazesini kaldırdık. İstifa eden Akif Hamzaçebi o gün oradaydı ama Bay Kemal gene yoktu. Niye yoktun Bay Kemal? Sen nerede varsın?”

“SAĞLIK ALANINDA DOKTOR, SAĞLIK MEMURU VE HEMŞİRE SAYISINI ARTIRACAĞIZ”

AK Parti iktidarları döneminde sağlık alanında yaşanan dönüşüme de değinilen programda Cumhurbaşkanı Erdoğan, ana muhalefet liderinin SSK genel müdürü olduğu dönemde hastanelerde ölenlerin rehin alındığını, SSK'lıların eczanelerden ilaç alamadığını hatırlattı. Şimdi artık daha ileri bir noktaya geçilerek, şehir hastaneleri döneminin başladığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık 3 bin 600 yataklı Bilkent'teki Ankara Şehir Hastanesi'nin çok yakın bir zamanda açılışının yapılacağını aktardı. Ankara Şehir Hastanesi’ne komşu hastanelerin taşınmaya ve hastanede hasta kabulüne başlandığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, sağlık alanında doktor, sağlık memuru ve hemşire sayısını artıracaklarını dile getirdi.

“TAHAMMÜLSÜZLÜK, BİZİM DEĞERLERİMİZE UYGUN DEĞİL”

Sanatçı Ferman Akgül'ün konser için gittiği Avustralya'da rahatsızlandığı ve orada aldığı sağlık hizmetinden memnun kalmadığı, bunun üzerine sosyal medyada Türkiye'nin sağlık sisteminin daha iyi olduğuna dair yaptığı sosyal medyada paylaşımının ardından kendisine yönelik bir linç kampanyasının yürütülmesine ilişkin görüşü sorulan ve “Sizinle toplantı yapan sanatçılar, sporcular, sinemacılar linç kampanyasına maruz kalıyorlar, şahsınız da öyle. Ne diyeceksiniz?” sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu noktada üzüldüğünü, ülkede eğer bir ayrımcılık varsa, bunun sanatçılardan veya siyasetçilerden kaynaklanmadığının ortaya çıktığını, tam aksine birilerinin düşünce dünyasına uymayacak hareketler içerisine girildiği zaman bunun yapıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu durumu 16-17 yıldır yaşadıklarını ifade etti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama kim ne derse desin sanatçı zaten sanatıyla, bir defa kendisine olan muhabbeti her zaman kazanacaktır ve biz de her zaman onların yanındayız. Nitekim bu son sinema yasasıyla ilgili attığımız adım da bunun bir emaresidir. Şunu bir defa bilmemiz lazım, bu nefret dili hiçbir zaman kazanamaz, bunu bileceğiz. Tahammülsüzlük, zaten bizim değerlerimize de uygun değil. Onlar istedikleri kadar tahammülsüzlük göstersinler. Şunu bilmemiz lazım, mahalle baskısı nerede ve nasıl yaşanıyor, herkesin çok iyi görmesi lazım. Şu anda benim milletim de işte bu mahalle baskısının nerelerden geldiğini, nasıl olduğunu görmek suretiyle de 31 Mart'ı buna göre değerlendirmesi lazım diye düşünüyorum.”

“ZİNCİR MARKETLERDE RAKAMLAR CİDDİ MANADA DÜŞÜŞ GÖSTERMEYE BAŞLADI”

Ekonomideki son duruma ilişkin değerlendirmesinin sorulduğu Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye kur, döviz ve enflasyon üzerinden operasyon çekilmeye çalışıldığını, son günlerde taze sebze ve meyve fiyatlarının yükseltildiğine değindi. Sektörü ve zincir marketleri, fiyatları geri çekmeleri konusunda uyardıklarını, uyarıları dikkate alınmadığı için de belediye tanzim satış noktalarını devreye soktuklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu adımın hemen ardından fiyatların yarı yarıya düştüğünü, zincir marketlerde rakamların ciddi manada düşüş göstermeye başladığını söyledi.

Seçim sonrası şartların düzelmemesi durumunda bunu daha yaygın hâle getireceklerini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konu ile ilgili açıklamalarına şöyle devam etti: “Bakkallarımıza, küçük marketlere varıncaya kadar onlarla da bunu konuşup, bu adımları atarak çok daha geniş bir satış ağını kurmuş olacağız. Bu tabii marketleri ciddi manada rahatsız edecek. Çünkü bunun arkasından ne gelecek? Eğer fiyatlarda uygun bir yere inmezlerse bu defa biz diğer ürünlere de gireceğiz. Ama bizim kesinlikle bu alanlarda da bulunmak diye bir derdimiz yok. Baktık ki her şey yerli yerine oturdu hemen biz anında çekiliriz, bizim orada kalmak diye bir derdimiz yok.”

CUMHUR İTTİFAKI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ‘zillet’, kendisinin ‘illet’ olarak tanımladığı millet ittifakının, ‘AK Parti ve Erdoğan karşıtlığı üzerinden bir yapılanma’ ve ‘yönetimde AK Partiyi alt edememenin bir neticesi’ olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhur İttifakı’nın temellerinin ise 15 Temmuz darbe girişiminden hemen 7 Ağustos'ta Yenikapı’da atıldığını vurguladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti'yle MHP'nin azami müştereklerinin olduğunun altını çizdi ve şunları kaydetti: “Yani bizim müşterek yanlarımız aramızda çok farklıdır. Geçmişten bugüne ve geleceğe... Ben şimdi soruyorum. Ey benim sevgili milletim, acaba bu CHP, HDP, İYİ Parti, Saadet Partisi, bu dörtlünün bırakın azami müştereğini acaba asgari müşterekleri var mı? Yani ‘en az şu konuda müşterek yanları vardır’ diyebileceğiniz var mı? Örneğin Saadet Partisi ile HDP arasında böyle bir birliktelik olabilir mi? Veya İYİ Parti ile HDP arasında olabilir mi? CHP ile HDP arasında müşterekler olabilir, orada da İYİ Parti ile onların arasında böyle bir müşterek yanların fazla olduğuna ihtimal vermiyorum fakat bunlar basit menfaatler uğruna terör örgütünün başındakileri bile savunur hâle geldiler.”

“MİLLETİN PARASINI, TERÖR ÖRGÜTLERİNİN SİYASETE SIZMIŞ TEMSİLCİLERİNE YEDİRTMEYECEĞİZ”

HDP'nin birçok ilde aday göstermeme kararının sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘AK Parti'yi nasıl Batı'da kaybettiririz, Doğu, Güneydoğu'yu da nasıl kazanırız?’ düşüncesiyle hareket edildiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Teröre mesafe koymayan bu dörtlü çeteye, şunu hatırlatıyorum, er veya geç eriyeceksiniz, biteceksiniz. Bu millet, sizin bu yaptıklarınızı affetmeyecek” ifadelerini kullandı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde belediyelerine kayyum atanan şehirlerde bölge halkının huzur ve belediye hizmeti gördüğünü, öncesinde bu şehirlerin hizmet almadığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ben vatandaşıma sesleniyorum; ey benim Kürt kardeşim, yine bu oyuna gelecek misin? Bütün bu hizmetler size boşuna verilmedi. Bütün bu hizmetler marifet iltifata tabidir anlayışıyla bunu ortaya koyanları herhalde yalnız bırakmayacaksın ki bu yolculuk 31 Mart'tan sonra da aynı şekilde devam etsin” diye konuştu. 31 Mart’ta seçilenler içinde teröre bulaşmış olanlara da asla göz açtırmayacaklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çünkü biz bu devletin, bu milletin parasını, vergisini bu terör örgütlerinin siyasete sızmış temsilcilerine bundan sonra yedirtmeyeceğiz. Bu konuda kararlılığımız var. Bunu da herkesin bilmesini istiyorum” vurgusunda bulundu. 

İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ

“Bu yıl istihdam seferberliği olacak mı?” şeklindeki soru üzerine bu konuda TOBB ile bir toplantı yaptıklarını, kendilerinden 2,5 milyon civarında bir istihdam seferberliği sözü aldıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Henüz onlardan atılmış ciddi bir adım yok ama Hazine ve Maliye Bakanımız da süreci takip ediyor, ben de süreci takip edeceğim. Çünkü bu adımların atılması olmazsa olmaz” dedi.

31 Mart seçimlerinde bütün büyükşehirler noktasında iddialı olduklarını ve hepsine de kalifikasyonu çok yüksek arkadaşlarını aday olarak koyduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Temennim odur ki 31 Mart akşamı, milletimizle beraber gülelim ve bütün hedefimiz özellikle memlekete, millete bir güven gelsin” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.