banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Sanlıurfa Haber Balıklıgöl Uluslararası Robot Yarışması nedir? ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry

Çiftçi; Belde gelirleriyle ilçe hizmeti yapıyoruz

Olay Gazetesinin her hafta rutin olarak düzenlediği “Fikir Kulübünün bu haftaki konuğu Şanlıurfa Karaköprü Belediye Başkanı Nihat Çiftçi oldu. Başkan Çiftçi, 3 yıllık Belediye Başkanlığı döneminde ilçede neler yapıldığını ve ileride ilçeye neler yapabileceklerini masaya yatırdı.

 

 

İşte o söyleyişi:

 

Celal ÇİFÇİ: Kendinizi tanıtabilir misiniz?

 

Nihat ÇİFTÇİ: 1975 yılında Şanlıurfa Merkez Karaköprü’de doğdum. İlk ve ortaokulu Şanlıurfa’da, lise tahsilini Ankara Bahçelievler Deneme Lisesinde okudum. 1993-1994 yıllarında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde üniversite eğitimine başladım. 1 yıl sonra Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesine geçiş yaptım ve 1998 yılında mezun oldum. 1998 ila 2000 yılları arasında Sosyal Sigortalar Teftiş Kurulu Başkanlığında SSK Müfettişi olarak çalıştım. Daha sonra Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Bölümünde tezli yüksek lisans yaparak bilim uzmanlığına hak kazandım. 2004 ile 2005 yılında askerlik görevimi kısa dönem olarak Muğla İl Jandarma Komutanlığında yaptım. 29 Mart 2009 tarihine kadar Şanlıurfa BARO’suna kayıtlı serbest avukat olarak çalıştım. 29 Mart 2009 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Karaköprü Belediye Başkanı seçildim. İyi derecede Almanca bilmekteyim. Evliyim ve 3 çocuğum var.

 

Celal ÇİFTÇİ: Karaköprü ilçe oldu, bununla ilgili ne gibi çalışmalarınız var?

 

Nihat ÇİFTÇİ: Ben Mart 2009’da göreve geldiğimde Karaköprü’nün ilçe olacağını, Urfa’nın da Büyükşehir olacağını tahmin ediyordum. Zaten Başbakanımızda konuşmalarında her zaman deklare etmiştir. Karaköprü zaten gelişen büyüyen bir ilçe. Urfa Büyükşehir olmasaydı bile ben ilçe hazırlığımı yapmıştım. Hazırlıklar nedir, onlardan bahsedeyim; Kurumların ilçeye gelebilmesi için onlara yer tahsisinin yapılması gerekiyordu, şuanda her kurum Karaköprü’ye gelebilir, yerleri hazırdır. Diğer çalışmalar ise yerel çalışmalardır. Alt yapı, içme suyu, kanalizasyon çalışmaları tamamlanmış bir ilçemiz var. İlçemizin kadrosu tamamdır. Kadromuzun hepsi oturmuştur. Yinede eksiklerimizi tamamlama fırsatımız olacaktır. Biz teknik olarak kötü değiliz. Urfa’nın birçok belediyesinden teknik anlamda iyi olduğumuzu düşünüyorum. Teknik ekibime de her anlamda güveniyorum.

 

Mehmet ASLAN: Karaköprü’de geçen yıl taşmış bir dere vardı. Dere ıslah çalışmaları devam ediyor diye açıklamalarınız olmuştu. Benim sorum dere alanlarında imarı verilen binaların iptali söz konusu mu? Tekrar meydana gelecek taşmalarda yapılar etkilenecek mi?

 

Nihat ÇİFTÇİ: Dere ıslah çalışması konusunda biz, DSİ ile bir proje gerçekleştirdik. DSİ kontrolünde proje yapıldı. Duvar ve alt bölümünü DSİ yapıyor. Biz burada kamulaştırma, alt yapı, köprü geçişleri ve çevre düzenlemelerini üstlendik. 26 bin m2’lik bir alan kamulaştırıldı. Bunun ilk planlaması 1983 yılında yapılmış. 1997 yıllında GAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı Karaköprü’nün planlamasını revize ediyor. Biz burada ne yapabiliriz dedik. Kamulaştırma olacak yerleri kamulaştırdık. Kamulaştıramadığımız dereye yakın olan yerlerde100 metre sağda100 metre solda olmak üzere 2 tane tedbir kararı aldık. Biri, yapı dere alt kotunun altına inecek. Diğeri de, dere üstü kotunun üstünde2 metre sonraya iskân vereceğiz. Beton istinat duvarı yapacaklar. Müteahittlere getirdiğimiz şart bu. Meclisimiz tedbir kararlarını aldı. Proje 500’lik bir debiye göre hesaplanmış. Biz dere problemini çözdüğümüzü düşünüyoruz. Benim dönemimde yapılan yapıların hepsi sağlam. Ne gerekiyorsa onu yapmalarını istiyoruz.

 

Tiviter üzerinden başkana gelen sorular:

 

1: İmar’da kat fazlasında çok olduğu iddiası var. Buna ne diyeceksiniz?

 

2: 200 dönümlük araziyi kaplayan yerde, 270 konut yapılacakmış. Park, sağlık ocağı ve camii için yer ayrılmamış bununla ilgili bilgi verebilir misiniz?

 

3:  İlçe olmanızın artıları ve eksileri neler olacak, size Mahalleden çok Köy verilmiş, birde Cavsak Deresi de size bağlanmış. Bu konuyla ilgili neler söyleyeceksiniz?

 

Nihat ÇİFTÇİ: Kat yüksekliği ile ilgili kesinlikle bir bilgi kirliliği var. Kat yüksekliği neden kaynaklanıyor. Emsaliniz sabit 1.50’dir. Biz 2009 yılında Karaköprü’de siteye gidelim kararı aldık. Yani Bahçelievler gibi 5 kat yapmayalım. Çünkü yoğunluk çok fazla. Bu kararı da ben vermiş değilim, imar planında veriliyor. Ben verilen hakkı geri alamam. Sadece  Karaköprü jeolojik zeminine göre 5 ile 13 arasına gidebilir. Bende birleştirme olsun, siteleşme olsun demişim. Nitelikli konut çıksın, yeşil alanı, oto parkı ve çocuk oyun alanları yapılabilsin. Ama aynı emsali veriyoruz. Biz yoğunluğu yukarıya veriyoruz. Jeolojik raporu 13 kata kadar. Bu karar da benden önceki dönemde alınan karardır. Karaköprü’de yapılaşan noktalara dikkat edin, bloklar birbirinden ayrık ve geniş kullanım alanlı siteler ve yapılar oluşmuştur.

 

Bilal BEBE: Hafif raylı sistem gelecek mi ?

 

Nihat ÇİFTÇİ: Hafif raylı sistemi plana işletiyorum. Uygulamasına geçeceğim.

 

KARAKÖPRÜDE 1 MİLYON İNSAN YAŞACAK

 

Celal ÇİFTÇİ: Neden hafif raylı sistem projesini yüzde 40’lık bölümde düşündünüz?

 

Nihat ÇİFTÇİ: Karaköprü’de 500 bin planlı nüfusumuz var. Bizim sağ taraftaki dağ eteğinde 250 bin kişi yaşayacak. Maşuk bölgesinde 150 ile 200 bin arasında insanımız yaşayacak. Toplamda Karaköprü’de 1 milyon insan yaşacak. Bu nedenle Karaköprü’nün toplu taşıma ağına ihtiyacı var. Bu alanın bir ucu Havaalanına diğer ucu 1700 yataklı hastaneye gidiyor.  Oradan üniversite hastanesine gidiyor. Bu aksı kapatırsak ileride telafisi olmaz. Bu nedenden dolayı ben İl Genel Meclisinin kararına karşı çıktım. Onlar konut diyordu, ben hafif raylı sistem ve ticari alan yaptım.  Benim kamuoyundan ricam var. Herkes gelip bizden bütün belgeleri isteyebilir.

 

Yasin YAŞUK: Derede binalar yapılmış nasıl izin veriliyor?

 

Nihat ÇİFTÇİ: İmar hakkı verilmiş. Nasıl yok dersiniz. Ben mühendisleri topladım. Eğer bana yapılamaz dense ben yine mülkiyeti kamulaştırırım. Yapılabilir diyor. Ama sağlam yapılabilir diyor. Bizde sağlam yapılmasına dikkat ediyoruz.  Tüm yapı tedbirlerini aldık.

 

Yasin YAŞUK: Geçenlerde Karaköprü’de patlama oldu... Petrolun hemen yanında yine bina yapılıyor. Tehlike arz etmiyor mu?

 

Nihat ÇİFTÇİ: Ben Nihat Çiftçi olarak kendi dönemimde bir petrol ruhsatı vermiş isem beni yargılayın. Ben vermemiş isem benden önce verildiği dönem sorgulanmalıdır. O dönem yazılıp çizilmeliydi. Petrollerin denetimini EPDK sağlar, bizimle bir ilgisi yok. Ben petrol istasyonu izni vermedim.

 

Yasin YAŞUK: Geçmişe dönük geri çevrilme imkânı yok mu?

 

Nihat ÇİFTÇİ: Hayır yok. Konut içerisinde de petrol verilebilir. Tüm illerde konut içerisinde petrol vardır. Ben keyfi uygulama yapamam. Şimdi ben red ediyorum, ne kadar da adamın hakkı olsa ben izin vermiyorum. Mesela biri geldi, petrol hakkı var. Ben vermiyorum dedim. Adam bana diyor ki hakkım var. Evet, var diyorum ama vermiyorum. Kendisine anlatıyorum, ikna ediyorum. Kendisine de söylüyorum ben hukukçuyum, dava açarsan kazanırsın diyorum. Ama ikna ediyorum. Burada petrol yapma konut yap diyorum.

 

İbrahim TORU: Hayvanat bahçesi yapacak mısınız?

 

Nihat ÇİFTÇİ: Atatürk Ormanının çevresi buna en uygun bir yerdir.  Oranın devri bize verildiği zaman orada ilk düşüncemiz bir Hayvanat Bahçesi açmak olacak.

 

Bilal BEBE: Atık sularlı nereye gidiyor?

 

Nihat ÇİFTÇİ: Atık sular ve katı atık ile ilgili Urfa Belediyesi ile aynı sistemi kullanıyoruz. Karaköprü’nün Urfa ile ayrı bir katı atık yeri yok. Aynı katı ve sıvı atık merkezini kullanıyoruz.

 

Bilal BEBE17 ay sonra belediye seçimleri var, tekrar aday mısınız?

 

Nihat ÇİFTÇİ: 17 ay çok uzun bir süreç, birçok projemiz devam ediyor. Ben şunu net söyleyeyim; Partim ve Vatandaşlarım benden memnun ise aday olurum. Karaköprü’de adayım.

 

PARTİMİZ BİR ANKET ÇALIŞMASI YAPTI

 

Bilal BEBE: Siz bu konuda bir anket çalışması yaptınız mı yaptınız ise sonuç ne oldu?

 

Nihat ÇİFTÇİ: Partimiz bir anket çalışması yaptı. Sonuçlar genel merkezde, vatandaşlarımızın memnuniyeti çok yüksek. Yüksek oranda bir memnuniyet olduğunu biliyorum.  Şuan vatandaş benden memnun ve bunu bildiğim için giriyorum. Yoksa girmem.

 

Halil KOÇAKOĞLU: Apartmanlara yönetici getirme ile ilgili bir hukuksal yaptırım var mı?

 

Nihat ÇİFTÇİ: Belediye mevzuatlarında böyle bir yetkiniz yok. Apartman yönetimine karışma gibi bir yetkiniz yok. Kapıcı tutar yada tutmaz, o onların bileceği bir şey. Kat mülkiyetleri kanununda var, o malikleri ilgilendirir, belediye ile ilgisi yok. Belediye binanın rengine karışabilir ama kapıcısına karışamaz.

 

Hüseyin GÜZEL:  Ahmet Bahçivan’ın su projesi vardı. Sizinde böyle büyük devasa bir projeniz var mı? Siz olmasanız bile sizin damganızı taşıyacak bir projeniz var mı?

 

 

Nihat ÇİFTÇİ: Var. Ben hafif raylı sisteme önem veriyorum. Urfa’da onun adımını atacağım. Plana işledim. Kent ormanını bize verirlerse orayı kamp alanına dönüştürmeyi de düşünüyorum.

 

Celal ÇİFTÇİ: Urfa Belediyesinin yapamadığı raylı sistemi siz nasıl yapmayı düşünüyorsunuz?

 

Nihat ÇİFTÇİ: Ben bugün yapamam. Neden mi? Şuanda metroyu karşılayacak nüfus yoğunluğu yok. Ama gelecekte bunun yapılması gerekiyor. Ben şimdiden bunun hazırlığını yapıyorum. Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu’da olmayan en büyük kamp merkezini Karaköprü’de yapmayı düşünüyorum. Atatürk ormanı havuzları, sahaları ile bir takımın gelip orada kamp yapacak şekilde düzenlenecek.

 

A. Kadir İKBAL: Gelecekte 1 milyon nüfus dediniz Karaköprü bunu taşıyabilir mi? Alt yapı olarak neden eski sistemi kullanıyoruz? Neden alt yapı çalışmaları kaldırımların altından geçmiyor?

 

Nihat ÇİFTÇİ: Baks, En doğru alt yapı modeli Türkiye’nin hiçbir yerinde uygulanmayan sistem. Şuanda bizim kullandığımız sistem Türkiye’nin her ilinde kullanılan sistem ben bunu inceledim. Benim kafamda ki düşünce alt yapısız hiçbir caddeyi açmıyorum. Açıldığı zaman tüm alt yapısı hazır olsun, ondan sonra açıyorum. Baks sistemini kullanamıyoruz, çünkü maliyeti çok yüksek. Türkiye’nin hiçbir ili kullanmıyor.

 

 

A. Kadir İKBALKöyler size geçti, köylerin atık suları nerelere gidecek?

 

Nihat ÇİFTÇİ: Ben şöyle düşünüyorum. Samimi söyleyeyim 86 köyü bir merkezde toplamak ideal bir şey ama kolay değil. Burada yapılacak nedir, büyük fosseptik çukurlar, yılda bir tahliye edebileceğiniz bir sistem kurmalısınız. Bunun başka bir yolu yok.

 

Recep AKYOL: İlçe olduğumuz için hal pazarı, küçük sanayi ve otogar gibi alanlara yer ayırdınız mı?

 

Nihat ÇİFTÇİ: İlçe olma ile birlikte sizin sınırlarız genişliyor bu paralelde sizin yeni bir imar alanı yapmanız gerekiyor. Sanayi ve hal pazarı neresi olacak, onu ilerleyen zamanlarda yapılacak planlarla ortaya koyacağız. Büyük ihtimalle seçimden yani 2014’ten sonra olur.

 

Doktor Şerif KURTULUŞ: Üniversite halktan kopuk, Halk üniversiteden çok kopuk, rektörümüz geçen hafta Metro konusunu söylemişti. Metro 2 yıl içinde kendini kapatacaktır. Hem de kültürel anlamda bir köprü oluşturacaktır. Ayrıca; Karaköprü’de yapılan yollar ve kaldırımlar neden tekrar yapılmak zorunda?

 

Birde; yaşanabilir şehirlerarasında Urfa’nın yeri 60’ların üstünde, 80 küsür il arasında sonlarda, ilk sıralarda olamadık. Bunu karşılayan 37 kriter var, düşünüldüğü zaman hep arkadayız. Yaşanabilir bir şehirde 37 kriteri ilk 30’a ya da ilk 10’a alabilir miyim diyebiliyor musunuz? Bu konuda tespitleriniz var mı? Ne yapabiliriz bu konuda?

 

Nihat ÇİFTÇİ: Aslında bizden sorgulanması gereken, biz bu kriterlerin neresindeyiz? Ben şu sorunuza cevap vereyim. Karaköprü’de yapılan veya bozulan asfalt ve parke en son teknik ile yapılıyor. Karaköprü gelişimini tamamlayan bir ilçe değil. Mikserler pompalar. Gidip kaldırımı yapıyoruz. Arkasında bir arsa var gelip pompayı oraya yerleştiriyor. Sonra yol çöküyor. Ben kilitli parkenin altına beton yaptım yine çöktü.  Yeni bir şehir olduğu için. Tüm yapılar bittikten sonra artık orada bir şey olmaz.  Yaşanılabilir kent konusunda kriterler var. Eğitim, sağlık, kültürel okuma yönü bir çok kriter var. fiziki kriterleri sağlayabiliriz. Bunun birde insani kriterleri var, bu biraz zaman ister. Süreç ister. Ben merkezi kütüphane yaptım, kadınlar için okuma merkezi Kadın Kültür Merkezi yaptım. Gençlerimiz için Spor Merkezi yaptım. Açık spor alanını yapıyorum. Yüzde 80’i bitti. Semt sahalarını, Basketbol sahalarını tenis kortlarını yapıyorum. Havuz yapıyorum. Okumayan bir topluma siz en iyi parkı teslim etseniz ne olacak. Eskiden vatandaşlar beni gördüğünde ‘parkı ne zaman yapacaksın’ diye sorardı. Şimdi tam tersi ‘ne zaman Kültür Merkezi ya da Okuma Merkezi açacaksın’ diyorlar. İşte bu Avrupa kriteri. Biz bir araya gelmeyi başaramıyoruz.

 

Doktor Şerif KURTULUŞ: Rektörümüz Üniversite ile kopukluğu metroya bağladı, siz buna katılıyor musunuz?

 

Nihat ÇİFTÇİ: Evet katılıyorum. Sonuna kadar desteklediğim için plana koydum. Eğer kısmet olurda ikinci dönemim olursa raylı sistemi Karaköprü’den üniversiteye bağlama yönünde uygulamaya geçeceğim.

 

 

 

Celal ÇİFTÇİ: Karaköprü’de siz belediye Başkan adayı olurken, sizin bir açıklamanız olmuştu. Siz Karaköprü liseye kavuşacak demiştiniz. Şuanda sizin dönemde Karaköprü’ye kaç eğitim yuvası, kaç lise yapıldı?

 

Nihat ÇİFTÇİ: 2009 yılına baktığımızda GAP Anadolu Lisesi yapılmıştı. Suyu, kanalizasyonu ve yolu olmayan bir yerdi, biz yaptık gündemden düştü. Hiç kimsede ‘teşekkür ederiz’ demedi. 10 yıldır yapılmış ama kimse sorunlarını çözemiyordu. Şuan Karaköprü’de Lise çeşidi olarak olmayan yok. Daha önce Karaköprü’de 8 okul vardı. Benim dönemimde 22 okul daha yapıldı. Şuanda Karaköprü’de 30 okul var. Eğitim olmadan olamaz. Karaköprü’de eğitim anlamında çok aşama kaydettik.  Özel okulları da getirdik. Okul yerlerini tahsis ettik.

 

Ömer Faruk DEMİRKOL: Bağımsız Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile bir araya gelebiliyor musunuz?  Kurumsal anlamda bir işbirliğiniz var mı? İşbirliği konusunda partinizin bir telkini yada yasaklaması var mı?

 

Nihat ÇİFTÇİ: Sayın Fakıbaba ile bir araya geliyoruz. Fakıbaba 2014’e kadar Belediye Başkanıdır. Bizim kurum olarak kimse ile küslüğümüz yoktur. Nihat Çiftçi olarak sevmiyorsam görüşmem ama kurum olarak böyle bir durum söz konusu değildir. Ben tüm kurumlarla ilişki içerisindeyim. Partimin de hiçbir zaman bir telkini olmamıştır.

 

Bilal BEBE: Amerika’da gökdelenlerin hemen yanında kerpiçten bir ev var. Kızıl derelilerden kalma. Karaköprü’de de böyle bir şey olamaz mı, işte Karaköprü bu halden bu şekli geldi diye?

 

Nihat ÇİFTÇİ: Kerpiç ev var Karaköprü’de, onunla ilgili düşüncemiz olabilir.

 

KARAKÖPRÜ 2 YILDA ŞAHA KALKTI

 

Bilal BEBE: Partiden 17 ay sonra Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olun dense ne dersiniz?

 

Nihat ÇİFTÇİ: Bu konuyu 17 ay sonra düşünelim. Ben açık söylüyorum. Karaköprü’de benim 1 buçuk yılım hep sistemle mücadele ile geçti. Ama son 2 yılda Karaköprü şaha kalktı. AK Parti Şanlıurfa için birini belirleyecek.  Ben ile ilgili böyle bir teklif olursa ben Karaköprü’yü düşünüyorum. Urfa Belediyesi adaylığına vizyonu, ufku geniş, abi tarzında biri gelmeli...

 

Yasin YAŞUK: Trafik lambaları abartılı değil mi ?

 

Nihat ÇİFTÇİ: Hayır abartılı değil. Sadece 2 tane birbirine yakın. Onu biz bir kavşakla çözüyoruz. 2 tane trafik lambasını teke düşüreceğiz.

 

 

M.Kemal UĞUZLUDünyadaki ekolojik dengenin sağlanması acısından da şehircilik açısından da deniliyor ki, gerek belediyeler gerekse Orman Bakanlıkları yerel ağaçlara daha önem versinler. Karaköprü’deki yolların orta refüjünde neden zeytin ağacı olmasın. Öte yandan nar Karakörü’nün simgesidir. ‘Karaköprü narlı dere derler’ ama karaköprü’de pek fazla nar ağacı yok.

 

İkinci sorum ise; Bazı sosyal etkinlerin olabilmesi için Karaköprü’de STK’lar merkez binası kurulamaz mı? Böyle bir çalışmanız var mı, yoksa olabilir mi? Şanlıurfa’da sadece Harran Üniversitesi var. Nüfusumuza baktığımız da, şimdiye kadar şehrimizde 3. üniversite yapılması lazım değimliydi?

 

Nihat ÇİFTÇİ: Karaköprü’de STK merkez binasının kurulması konusunun üzerinde çalışacağım. Çok güzel bir fikir gerçekten. Karaköprü’deki yolların orta refüjlerine dut ağacı kullanıyoruz. Karaköprü’deki dere peyzajına çok sayıda nar ağacı diktik. Tüm ağaç çeşitlerinden faydalanıyoruz.

 

 

Harran Üniversitesi Uygulama otelinde düzenlenen Fikir Kulübü, toplantısına Olay Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Celal Çiftçi, Köşe Yazarlarından M.Kemal Uğuzlu, Bilal Bebe, A.Kadir İkbal, Yasin Yaşuk, Recep Akyol, Mehmet İnat, Halil Koçakoğlu, Dr.Şerif Kurtuluş, Hüseyin Güzel katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.