banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Urfa İsot Çömleği Beştepe Millet Camii

CHPde dinmeyen fırtına

Bu senaryoların en dikkat çekeni Baykal-Kılıçdaroğlu yakınlaşması iddiası. CHP eski lideri Deniz Baykalın, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğluna destek veren, ancak Genel Sekreter Önder Sav yönetimini hedef alan değerlendirmeleri, dar kadroda sessiz şekilde dile getirilen senaryonun açıkça konuşulmasına neden oldu.
Kulislerde dile getirilen sürpriz senaryo; Baykal ve Kılıçdaroğlu yakınlaşmasını öngörüyor.

Hem Baykal cephesi hem de bir süre önce partisinden istifa eden Ankara Milletvekili Eşref Erdemin de aralarında bulunduğu Sav karşıtı grupların, Genel Başkan Kılıçdaroğlu ismi ile ilgili bir tartışma söz konusu değil, parti yönetimi değişmeli şeklindeki ortak mesajlarının, bu senaryoyu desteklediği ifade ediliyor.

BAYKAL YALNIZ BIRAKMADI

Savın sürpriz bir kararla, Antalya mitingine beraber giden eski ve yeni genel başkanın gezisine katılmasının, bu senaryodan kaynaklandığı iddia ediliyor. İstanbulda örgüt programı planlanırken, ani bir kararla Antalya gezisine katılan Sav, kendisine yakın isimleri de şaşırtmıştı.

SAV SENARYOSU

Bu senaryoya karşılık Savın da, Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay ya da diğer Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koçu genel başkanlığa hazırladığı iddia ediliyor. İki isim etrafında dile getirilen bu iddia, Okay ve Koç cephesinde destek görmüyor.

DELEGE İŞARETİ ÖNEMLİ

Öte yandan Baykal, Kılıçdaroğlunun kurultay çağrısı ile ilgili Delege karar verir şeklindeki sözlerini de önemsiyor. Kurmayları ile yaptığı değerlendirmede Baykalın, Kılıçdaroğlunun baştan retçi anlayış içinde olmamasına ve delegeyi işaret etmesine dikkat çektiği belirtiliyor.

Ancak bu noktada kurultayın önünde imza barajı bulunuyor. Kurultay toplanması için tüzüğe göre, delegelerin beşte birinin (yaklaşık 250 imza) noter onaylı imzası gerekiyor. Olağanüstü kurultay için imza toplansa da gündemin seçim olmasını Genel Başkanın belirlemesi gerekiyor. Kılıçdaroğlunun onayı durumunda bu barajın rahatlıkla aşılacağı belirtiliyor.

Ancak Kılıçdaroğlunun seçim öncesi partiyi kurultay sürecine sokmak istemediği, bunun yerine revizyona gidebileceği belirtiliyor. Kılıçdaroğlunun olası revizyonda, referandum sonuçlarını dikkate alması bekleniyor.

KARTTAN SERT ÇIKIŞ:
KOMİTACI GENEL MERKEZ


Referandum sonrası parti yönetimi ile ilgili sıkıntı, milletvekilleri tarafından artık açıkça dile getirilmeye başlandı. Dikkat çeken çıkışlardan birisini partinin hukukçu milletvekillerinden Konya Milletvekili Atilla Kart yaptı.

Kart, TBMMde düzenlediği basın toplantısında, Genel Başkan Kılıçdaroğluna destek verirken, isim vermeden Önder Savı eleştirerek, CHPnin geçmişten bugüne sirayet eden genel merkez yapılanmasındaki, yönetim yapısındaki komitacılığın ve yanlış anlayışların sona erdirilmesi gerektiği düşüncesindeyim dedi. Kart, Komitacılıkla suçladığınız kişi Sav mı? sorusuna, Kişilere yönelik bir değerlendirme yapmadım. Yönetim yapısındaki sakatlıktan söz ediyorum yanıtını verdi.

İSTİFA ÇAĞRISI

Kart, BUGÜNe yaptığı değerlendirmede ise sözlerine açıklık getirerek, CHPnin temel sorunu, kurultay kazanmaya yönelik örgüt yapısı. Eskiden beri devam eden yapı ve yönetim anlayışı, maalesef varlığını korumaktadır. Yönetim anlayışı ve yapısı nedeniyle il yapılanmaları, genel başkanın temposuna ayak uydurmayan gerekli ve yeterli katkıyı sağlamayan yapı ve yönetim anlayışı. Bu yönetim anlayışını halen birileri sürdürmeye korumaya devam ediyor. Yanlış olan bu dedi.

Bunun aşılması gerektiğini söyleyen Kart, şöyle devam etti:
Kişisel ve siyasi kaygılarla bu nitelikli yapıya sahip çıkılmaması gerekiyor. Kurultaya ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum. Kurultay partiyi yoruyor. Genel başkana fırsat tanınmalı. Genel merkez ve il yapılanmasındaki değişim için genel başkana ortam yaratılmalı. Yönetim mevkiinde olanlar, buna genel merkez yönetimi dahil sorumlulukların hakkını ve gereğini yapmalı.

Bu çağrının istifa anlamına gelip gelmediğine ilişkin soru üzerine Kart, Söylediklerim çok açık. Kişisel ve siyasal hesap ve beklentiler üzerine ve dışına çıkılmalı. Herkes genel başkanın elini rahatlatmalı. Kişisel hesaplara kimse tenezzül etmemeli. Cumhuriyet tarihinin en kritik döneminde herkes gereğini yapmalı dedi.

bugün


Etiketler:  Referandum CHP Baykal Kılıçdaroğlu Önder Sav  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.