banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Onur Bilgen

CHP, Başkanlık sistemine karşı

Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Ferhat Karataş, “AKP’nin niyeti ortadadır. Ancak AKP’nin önerdiği Başkanlık sistemi çok kısa bir süre sonra başlayacak sorunların kaynağının ta kendisidir. Bunun için biz vatandaşlarımıza gerçekleri sunarak AKP’nin başkanlık sisteminin ne olduğunu anlatmak zorundayız” dedi.

Önceki gün düzenlenen konferansta konuşmacı,  Doç. Dr. Adnan Küçük; “Başkanlık sistemi bizim geleneklerimize ve tarihimize uygun olan bir sistemdir. Osmanlıdaki Padişahlıkla Başkanlık sistemi bir birine benziyor ancak fark var. Padişahlık veraset yoluyla gelir, başkanlık sisteminde ise seçimle gelinir. O açıdan tarihi devamlılığın sağlanması için mümkün olacaktır” sözlerini hatırlatan CHP’li Başkan Ferhat Karataş, “İşin vahameti Adnan Küçük’ün bu sözlerindedir. Bu önerdikleri sistemin amaç seçimle gelen bir padişahlık yaratmaktır. Konferansın amacı AKP’nin her zaman yaptığı gibi topluma yanlış bilgiler aktarıp adeta insanlara narkoz vererek uyutmayı amaçlanmaktadır. Tüm bu görüşler yeni bir diktatör ve aynı zamanda padişahlık özleminin bir göstergesidir. Bu göstergede sayın başbakandan kaynaklanıyor” diye konuştu.

 

‘SENATO VE KONGRE HUSUSLARI DÜŞÜNÜLMELİDİR’

CHP İl Başkanı Ferhat Karataş AKP’nin önerdiği başkanlık sistemiyle Amerika’daki başkanlık sistemi arasındaki farkı şu cümlelerle aktardı: “Amerika başkanlık sistemi demokrasiye uygun bir modeldir, bu modelde Senato ve Kongre vardır. Bütün yapılacak uygulamalarda başkanın senato ve kongreden izin alma zorunluluğu ve onların denetimine tabidir. Birkaç Latin Amerika Ülkesinde Başkanlık sistemi uygulanmaktadır bu ülkelerde uygulanan bu model süper başkanlık modelidir. AKP’nin önerdiği sistemin Latin Amerika ülkelerine yakın model olduğu görülmektedir. AKP önerisinde Demokrasiye aykırı olan Başkana Parlamentoyu fesih etme yetkisini ve kanun gücünde kararname ile ülkeyi yönetme yetkisi vermektedir. Ve işte asıl sorun buradadır. Yani Amerika’daki başkanlık sisteminin aksine Erdoğan parlamentoyu feshedebilir ve istediği kanunu çıkarabilir. Bu demokrasi adına çok yanlıştır.”

 

‘MEVCUT BAŞBAKAN ZATEN DİKTATÖR GİBİ DAVRANIYOR’

Türkiye’de başkanlık sürecinde asıl ele alınması gereken konuların ‘Neden başkanlık sistemine ihtiyaç var?, Başbakanın yetkileri yetersiz mi ?, hangi Ülkelerde uygulanıyor, Demokrasiye uygun mu?’ olduğunun tartışılması gerektiğinin altını çizen CHP’li Başkan Karataş, “Bu günkü durumda mevcut başbakan zaten diktatör gibi. Dediğim dedik bir yapıdadır ve bunun aksi konuşulamaz. İstediğini yapan, gece uyurken hatırına geleni sabah kanunlaştırabilen, hiçbir Milletvekili, Bakan ve Parti yetkilisinin kendisini eleştiremediği bir yapıdadır sayın Başbakan. Böylesine bir yapıya sahip Başbakan var iken demek ki başkanlık sistemine ihtiyacın bu olmadığı bariz ortadadır” diye konuştu.

 

‘AKP’NİN BAŞKANLIK SİSTEMİ İLE İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ KISITLANABİLİR’

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Ferhat Karataş konuşmasının sonlarına doğru AKP’nin önerdiği başkanlık sisteminin toplumda çatlaklara yol açacağını ve bir takım sıkıntıların kaynağı olabileceğini belirtti. Demokrasiye uygun olmayan AKP Başkanlık Sistemi ile birlikte insan hak ve özgürlüklerinin kısıtlanabileceğini vurgulayan CHP’li Ferhat Karataş, “Bugünkü sistemde Anayasa değişikliği özgür ve çoğulcu bir yapıyla sağlandığında demokrasi istemiyle de barış sağlanır. Hatta barış kalıcı olur. Ancak AKP’nin önerdiği başkanlık sisteminde bütün yetkiler başkanda olacağından özgürlükler insan hakları bağlamında Kürtlere ve diğer etkin yapıların kazanımlarını istediği anda yok sayıp eskiye dönüşe neden olabilecektir. Buna da bir engel yoktur. Yani böylelikle barışın devamı daha da risk altına alınmış olur. Bu nedenle de AKP’nin önerdiği başkanlık sistemine karşı olmak gerekir. Ve son olarak şunu söylemek istiyorum. Başkanlık sistemine karşı olduğumuz anlaşılmamalıdır biz sadece buradaki amacın ne olduğunu bildiğimiz için AKP’nin önerdiği ve dünyada benzeri olmayan bu başkanlık sistemine karşıyız” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.