banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Beyaz Saray

CHP Anayasa paketi için mahkemede

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Anayasa değişikliğinin iptali için bugün 111 imzayla Anayasa Mahkemesine başvurduklarını söyledi.

Dilekçelerinde gerekçelerin çok somut olduğunu, öncelikle yönteme ilişkin itirazlarının bulunduğunu ifade eden Okay, değişikliğin, bir Hükümet tasarısı gibi geldiğini savundu.

Okay, oylamalarda gizlilik kuralına uyulmadığını, ilk teklifteki imzaların bazılarının sonradan geri çekildiğini, bu teklifin göz ardı edildiğini, içtüzük ihlali yapıldığını öne sürdü.

vedilik" tartışması olduğuna işaret eden Okay, "Meclis İçtüzüğünün 93. maddesinin 3. fıkrası ile Anayasanın 175. maddesinin 1. fıkrası arasında bir aykırılık var. İçtüzük, 2. turda o madde üzerinde değişiklik önergesi varsa görüşülür diyor. Anayasada ise 2 kez görüşme yapılır hükmü var. Ancak 2. turda 2 kez görüşme yapılmamıştır, sadece değişiklik önergeleriyle ilgili görüşme olmuştur. Bu bağlamda ivedilik kuralı yerine gelmemiştir. Bir anayasa ihlali vardır. HSYK ve Anayasa Mahkemesi ile bunlara ilişkin bağlantılı maddeler, Anayasanın değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez, 2. maddesinde yer alan demokratik hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğunu ifade edeceğiz. Kuvvetler ayrılığı ilkesi, yargı bağımsızlığı, yargıç teminatı ortadan kaldırılıyor. Kuvvetler ayrılığı, kuvvetler birliği haline dönüştürülüyor" dedi.

Okay, imzaların 111'e ulaştığını, bunlar arasında DP Rize Milletvekili Mesut Yılmaz'ın da imzasının yer aldığını belirtti.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın, MYK öncesi açıklamalarını da değerlendiren Okay, "Gayriciddi, bir grup başkanvekiline yakışmayan üslupta, incitici, kaba, yaralayıcı bir açıklaması var" dedi.

"Siyasetin nezaketinin unutulduğunu, AK Partililerin bunu alışkanlık haline getirdiğini" ileri süren Okay, "Elitaş'a, bu konuda, hukuk bilgisinden yoksun kimliğine, cevap vermeye gerek dahi görmüyorum. Kendisine bir tavsiyede bulunuyorum: Bir milletvekili ağırlığı, ciddiyeti, bir grup başkanvekili sorumluluğu içerisinde açıklama yapmaya çalışsın. Eğer böyle kelimeleri bulamıyorsa, çenesini kapasın, bilip bilmediği konulara karışmasın" görüşünü savundu.

Deniz Baykal'ın, CHP Genel Başkanlığından istifasına ilişkin soruları da yanıtlayan Okay, CHP'lilerin, Deniz Baykal'ı yeniden başlarında görmek istediğini dile getirdi.

Kurultayda genel başkan adaylarına ilişkin bir soru üzerine Okay, "CHP'lilerin öncelikli talebi bu. Biz, Sayın Genel Başkan'ın, bu konudaki tasarrufundan, iradesinden vazgeçmesi umudu içerisindeyiz" dedi.

İHA


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.