banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Siverek Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Türkiye Şanlıurfaspor

Çelik'ler ve Günay Urfa'ya Geliyorlar

AK Parti Şanliurfa Milletvekili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik,  Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik  Şanlıurfa Haleplibahçe'de yapılacak olan “Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi” Temel Atma töreni için Şanlıurfa'ya geliyorlar.

Şanlıurfa Haleplibahçede yapılacak olan müze için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a verdiği sözde durduğu için teşekkür eden Şanlıurfa Profesyonel Turist Rehberleri Derneği Başkanı Kamil TÜRKMEN
konu ile ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi:"Şanlıurfada bir dönem mozaik müzesinin yapılıp yapılamayacağı veya küçültüleceği dile getirildiği sırada Türkmen Ankara da makamında Bakan Günay’ı ziyaret eden ve burada savaşçı amazon kraliçelerinin av sahnesinin betimlendiği yağlı boya tabloyu takdim ettiğinde mutlaka müzenin yerinde yapılacağı sözünü aldıktan sonra temel atma töreni için Bakanımız söz verdi sözünü de yerine getirdiği için aramızda olmasından mutluluk duyacaklarını belirterek tüm Şanlıurfalılar ve Turizm çalışanları ve Rehberleri adına Rehberlik camiasına katkılarını ölünceye kadar unutmayacağız. Bakanımıza  minnettarız"

YAPILACAK MÜZE VE ARKEO PARK HAKKINDA TEKNİK BİLGİLER
Haleplibahçe’de 57.000 m² alanda mevcut arkeoloji müzesinin 10 katı büyüklüğünde 25.000 m²’lik kapalı alanda 3 katlı “Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi”, Haleplibahçe’de ortaya çıkan mozaiklerin yerinde sergilenmesi ve Urfa’ya ait mozaiklerin sergilenmesi amacı ile 10.000 m² alanda “Edessa Mozaik Müzesi” ve iki müze arası “Arkeo Park” yapılacak. Geri kalan 140.000 m² alanda “Arkeoloji Araştırma Merkezi ve Çok Amaçlı Tanıtım Merkezi”, “Anfi Tiyatro”, “Kültür ve Sanat Merkezi”, “Hediyelik Eşya Reyonları”, “Kafeterya” “Rekreasyon Alanı” ve “750 Araçlık Açık ve Kapalı Otopark” projeleri uygulama işini Şanlıurfa Beleyesi 30/03/2012 tarihinde ihale etti. Uygulama işine birlikte başlanılacak. Haleplibahçe projesi 2014 yılında tamamlandığında 200.000 m² alanda yapılan müze ve kültür konsepti ile Türkiye’nin ve bölgenin kültür ve inanç turizminde cazibe merkezi haline gelecektir.
Halepli Bahçe Mozaiklerini mozaik tekniği, sanatı ve 4 mm2ebadında Fırat Nehri’nin orijinal taşlarından yapılması ve benzeri özelliklerinden dolayı, dünyanın en kıymetli mozaiği olarak tanımlamaktadır.  Müzemiz tarafından tespit edilen il genelinde yer altındakiler ile  yurt içi ve yurt dışındaki mozaikler Şanlıurfa’da yapılacak “Edessa Mozaik Müzesi” dünyanın en kıymetli mozaiklerinin sergilendiği müze olacaktır. Yine yapılacak olan “Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi” ise dünyanın en eski eserlerinin orijinallerinin sergilendiği müze olacaktır.   

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.