banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Haliliye Belediyesi Akçakale

Binici'den Uzlaşma çağrısı

Bağımsız vekillerden anayasa mesajı: Meclis'te sorumlu hareket edeceğiz, uzlaşmaya hazırız

AK Parti ve CHP'nin yeni anayasa konusunda karşılıklı 'uzlaşma' mesajlarına BDP içerisinden de katkı geldi. BDP'nin desteğiyle bağımsız olarak Meclis'e giren bazı vekiller, "Uzlaşmanın tarafı olacağız. Herkes sorumluluğunun bilincinde olmalı." açıklaması yaptı.

 

 Bu isimler, Kürt sorunundan kaynaklanan uzlaşmaz tablonun sonsuza kadar süremeyeceğine işaret etti.'Sivil Anayasa için uzlaşma çağrılarına' BDP'den de olumlu karşılık geldi. Darbe anayasasının Türkiye'ye yakışmadığını meydanlarda dile getiren BDP'nin desteklediği bağımsız vekiller, yeni süreçte uzlaşmacı bir tavır benimseyeceklerini, verdikleri sözün gereğini yerine getireceklerini söylüyor. Bu isimlerin başında Şerafettin Elçi (Diyarbakır), Ertuğrul Kürkçü (Mersin) ve İbrahim Binici (Şanlıurfa) geliyor. Kürt sorunundan kaynaklanan uzlaşmaz tablonun sonsuza kadar süremeyeceğine işaret eden Kürkçü, "Bu mesele çözülürse Cumhuriyet tarihinde ilk olacak." diyor. Şerafettin Elçi de toplumun çoğulcu yapısını yansıtan bir anayasa istiyor: "Kürtlerin isteklerini anayasal güvence altına alacak ve bu konuda uzlaşmacı tavır sergileyecek bir Meclis tablosu hayal ediyorum."

 

Şanlıurfa milletvekilliğine yeniden seçilen İbrahim Binici de arkadaşları gibi düşünüyor ve önceliklerinin özgürlükçü, demokratik bir anayasa olduğunu vurguluyor. Herkesin kendisini bulabildiği bir anayasa metni istediğini anlatan Binici, "Ülkesini seven, demokrasiden dem vuranlar, mutlaka demokratik bir Türkiye için mücadele vermelidir." görüşünü dile getiriyor. Kürt sorununu çözecek demokratik bir anayasanın artık kaçınılmaz olduğunu hatırlatan Binici, yeni süreci hep birlikte inşa edeceklerini ifade ediyor. Bunun için de bütün partilere 'samimiyet' çağrısı yapıyor.

 

Aksi takdirde mesafe alınamayacağını düşünüyor. Binici şunları kaydediyor: "Öncelikle başta kaosun son bulduğu, Kürt, Türk, Laz, Çerkes ya da inanç özgürlüğü bağlamında ötekileştirilen bütün herkesin kendini bulabildiği bir anayasa gerekiyor. Halk bu konuda bize tam yetkiyi vermiştir. İnkâr ve yok etme politikalarıyla bir yere varılmaz."

 

Binici, bununla birlikte 'demokratik cumhuriyet' taleplerinden hiçbir zaman vazgeçmeyeceklerini ve Kürt sorununun çözüm sürecine Öcalan'ın da dahil edilmesi gerektiğini öne sürüyor.

 

Şerafettin Elçi, yeni anayasa sürecinde uzlaşma tarafından yer alacaklarını vurgularken şunları kaydediyor: "Elimizden geldiği kadar uzlaşı içinde, Türkiye'nin diğer sorunları dâhil Kürt sorununun çözülmesi için çalışacağız. Bunu barışçıl bir yöntemle çözmek istiyoruz. Halk düzenden bıkmış ve değişmesini istiyor. Bu düzene karşı tavır alanları da yürekten destekliyor."

 

Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de Kürt sorunundan kaynaklanan uzlaşmaz tablonun sonsuza kadar süremeyeceğine işaret ediyor. Bu mesele çözüldüğü takdirde Cumhuriyet tarihinde ilk kez bu kadar önemli bir icraata imza atılmış olacağını savunuyor. Kendisinin de bu sürece katkıda bulunmak istediğini belirten Kürkçü, "Parti liderlerinin görüşlerinin deklare edildiği ve milletvekillerin de bunu noter gibi onayladığı bir işleyişi istemiyorum." sözleriyle Parlamento'da nasıl hareket edeceğinin ipuçlarını veriyor. Ardından şu uyarıyı da yapıyor: "İnsanları ayrı tutan, kimliklerini tanımayan, reddeden bir yaklaşımın devam etmesi halinde bu Meclis'in ömrünün uzun olmayacağını düşünüyorum."

 

Herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini isteyen bağımsız milletvekilinin yeni anayasa çalışmalarına ilişkin görüşleri ise şöyle: "Devlet halkın hizmetinde olacak, halkın bu haklarını anayasa güvence altına alacak, bütün inançlara eşit mesafede duracak. Olması gereken budur. 'Ama'ların 'fakat'ların hiç olmadığı bir anayasa metni görmek isterim. 'Bütün herkes özgürdür ama...' demek 12 Eylül'ün devamı anlamına gelecektir. Sürece darbe anayasasını çöpe atmakla başlayabiliriz. Bütün vaktimizi bu işe ayıracağız. Halk bizi bunun için vekil tayin etti."

 

Öte yandan Haber Türk gazetesine konuşan BDP'nin eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yeni anayasada, 1982 Anayasası'nın değiştirilemez tüm maddelerinin değiştirilmesini istedi. Demirtaş, "Anayasa'nın başlangıcı ve ilk 3 maddesi değişmeyecekse 82 Anayasası kalsın, çünkü yapılacaktan çok daha iyi olacağı kesin." dedi.

 Tanju Özkaya / Zaman

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.