banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Diyarbakır

Bel ağrısı deyip geçmeyin!

 Bel fıtığı toplumun önemli bir bölümünde görülen ve korkutan bir hastalık. Uzun çalışma saatleri, çeşitli fiziksel kazalar ya da yanlış fiziksel hareketler ve bilgisayar karşısında geçirilen uzun saatler bel sağlığını tehdit ediyor. Günümüzde yetişkinlerin yüzde 80’i, bel ağrısı çekiyor. Bel ağrısından şikâyet eden hastaların bir bölümünde de bel fıtığı gelişiyor. Bel ve bacak ağrılarının önemli bir nedeni olan bel fıtığı, ilerleyen yaşla birlikte artış gösteriyor.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Suat Boyacı, konservatif tedavi yöntemleri olarak belirtilen fizik tedavi, ilaç tedavisi, istirahat gibi tedavilerin uygulanmasına rağmen hastanın iyileşmediği durumlarda cerrahi tedavi uygulanabildiğini belirtti.

Dr. Boyacı, “Hastada ilerleyici nörolojik bulgular görülmesi örneğin ayağında düşüklük olması, ürolojik problemler ve ağrılarının tedaviye rağmen düzelmemesi gibi durumlarda da cerrahi tedavi gerekebiliyor” şeklinde konuştu.

Açık ameliyatlar sonrasında özellikle iyileşme süresinin uzun olması hastaları tedirgin ettiğini ifade eden Dr. Boyacı,  “Son yıllarda kullanılmaya başlayan endoskopik yani kapalı yöntemle yapılan bel fıtığı ameliyatları da bu noktada tercih ediliyor. Endoskopik bel fıtığı ameliyatları iyileşme süresini kısaltıyor.”diye konuştu.

Endoskopik cerrahi fıtık tedavisinde nasıl uygulanıyor?
Son yıllarda “minimal invaziv” yöntemleri olarak adlandırılan bir takım cerrahi yöntemlerin pek çok tıp dalında kullanılmaya başlandığını kaydeden Boyacı, “Endoskopik girişimler de bu yöntemlerden biri. Temel özelliği, normal dokulara zarar vermeden gerekli cerrahi işlemin yapılabilmesi. Hastada 1-2 santimlik bir cilt kesisi yapılıyor. Endoskop bu kesiden fıtıklaşmış bölgeye sokuluyor. Endoskop içinde girilen bölgeyi aydınlatan bir ışık kaynağı, görüntüyü kaydeden bir kamera ve içinden aletlerin geçmesini sağlayan bir kanal bulunuyor. Cerrah endoskobun içindeki kamera aracılığıyla ekrandan omuriliği, sinirleri ve fıtıklaşmış diski görerek fıtıklaşmış diski özel aletlerle çıkarıyor. Diskin tümü bozulmamışsa sadece fıtıklaşmış ve bozulmuş bölüm çıkartılıyor. Böylece kalan diskin fonksiyonlarının devam etmesi sağlanıyor.”ifadelerine yer verdi.

Endoskopik yöntemlerin beyin cerrahisinde de pek çok ameliyatta kullanılmaya başlandığını dile getiren Dr. Boyacı, “ Bu ameliyatlardan bir tanesinin de bel fıtığı ameliyatları. Halk arasında kapalı bel fıtığı ameliyatları olarak bilinen endoskopik disk cerrahisi ameliyatı her yaş grubuna uygulanıyor.” diye konuştu.


Kronik hastalığı olanlarda iyileşme süresi önemli
“Özellikle yaşlılık, diyabet ya da hipertansiyon gibi başka sorunları olan hastalarda ameliyat sonrası iyileşme süresinin çok kısa olması önemli.”diyen Dr. Boyacı,  “Endoskopik cerrahide girişime bağlı ek anatomik hasara yol açmaksızın fıtıklaşmış disk parçası alındığından hastaların hastanede kalma ve işe dönüş süreleri kısalıyor. Operasyon sonrasında kan kaybı, enfeksiyon ve ameliyat sahasında oluşabilecek kan birikimi gibi riskler de önlenebiliyor” şeklinde konuşarak sözlerini noktaladı. (Zeki Aras –İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.