banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Valiliği urfahaber Sanlıurfa Urfa

BDP-nin Bağımsız adayları netleşti
Seçimlere bağımsız adaylarla katılma kararı alan BDP’de isimler netleşmeye başladı.

12 haziran seçimlerine bağımsız adaylarla katılma kararı alan BDP’de, bir çok adayın ismi şimdiden netleşmeye başladı.

Eşbaşkanlar Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak’ın yanı sıra Sırrı Sakık, Hasip Kaplan, Bengi Yıldız ile Ayla Akat’ın dışındaki mevcut vekillerin aday gösterilmeyeceği iddia edilirken, KCK sanıkları Hatip Dicle, Fırat Anlı ve Selma Irmak’ın adaylığına kesin gözüyle bakılıyor.

Newroz’da tanıtılacak

Taraf muhabiri Burhan Ekinci'nin haberine göre
BDP, seçimlere bağımsız adaylarla katılma kararı almasının ardından, aday belirleme çalışmaları da başladı. Kurulan Seçim Komisyonu, adaylar için her ilde seçim platformu oluşturacak. Bu platformların eğilim yoklaması ve ön seçim yaparak belirleyeceği adaylarda aranacak öncelikli özellik ise Kürtçe’nin herhangi bir lehçesini bilmek olacak. Komisyon, belirlediği isimleri Diyarbakır’daki Newroz kutlamasında tanıtarak gövde gösterisi yapacak.

Milletvekilliklerini riske atmamak için illerdeki mevcut oy potansiyeline göre aday sayısını belirleyecek olan parti, Iğdır, Kars, Tunceli, Bingöl, Bitlis, Siirt, Elazığ, Ağrı, Ardahan, Adıyaman, Ankara, İzmir, Gaziantep, Konya, Mersin ve Adana’da birer kişiyi aday gösterecek. Batman, Şırnak, Hakkari, Mardin, Muş ve Şanlıurfa’da iki, İstanbul’da üç, Diyarbakır’da ise dört aday gösterilecek.

Türk ve Tuğluk’un durumu net değil

Kulislere yansıyan bilgilere göre Eşbaşkanlar Demirtaş ve Kışanak ile Sırrı Sakık, Hasip Kaplan, Bengi Yıldız ve Ayla Akat yerini koruyacak. Osman Özçelik, Hamit Geylani, Pervin Buldan, Sabahat Tuncel ve İbrahim Binici'nin isimleri de konuşuluyor. Bu isimler dışında mevcut diğer vekillerin aday gösterilmeyeceği öne sürülüyor. Kulislerde Demokratik Parti Kongresi'nin (DTK) eş başkanları Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk'un aday olmak istedikleri konuşuluyor. DTK'nın boş bırakılarak işlevini yitirmemesi için Türk ve Tuğluk'un yerlerinde kalacakları belirtiliyor. Bu iki ismin adaylığına soğuk bakılmasının diğer nedeni ise, siyasi yasaklı oldukları için milletvekili seçilmeleri durumunda bile Meclis Grubu'na katılamayacak olmaları.

Aday profiline farklı çevreleri k atacağı da konuşulan
BDP, gayrimüslim, sol ve dindar çevrelerden de kimi isimleri aday gösterecek. Eski Mazlum Der Başkanı Ayhan Bilgen'in Konya, Ermeni gazeteci Hayko Bağdat, cezaevinde bulunan SHP Genel Başkanı Rıdvan Turan ve Ertuğrul Kürkçü'nün adı İstanbul için geçiyor. İstanbul için gazeteci Cengiz Kapmaz ve İl Başkanı Mustafa Avcı ile Sabahat Tuncel de konuşulan isimler arasında.

BDP, en fazla kontenjanı ise KCK tutuklularına ayırdı. Hatip Dicle'nin, Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak ve Eşbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ile birlikte Diyarbakır'dan aday gösterileceği belirtiliyor. Fırat Anlı Bingöl, Selma Irmak ile Altan Tan'ın ismi Mardin için geçiyor.

Tuncer Bakırhan Van, Abdullah Öcalan'ın avukatlarından İrfan Dündar'ın ise Siirt'ten aday gösterileceği belirtiliyor. Barış Grubu üyesi Aysel Doğan Tunceli, Mahmut Alınak Kars, İbrahim Ayhan Şanlıurfa, Ahmet İnan ise Adıyaman'da ağır basan isimler. İsmi geçen  diğer adaylar ise şunlar: Orhan Doğan'ın kızı Ayşegül Doğan, Esat Canan, Doğan Erbaş, Kemal Avcı, Demir  Çelik, Leyla Güven ve Nazmi Gür.

Kaynak : http://www.internethaber.com/bdpnin-bagimsiz-adaylari-netlesiyor--330680h.htm#ixzz1ExO3QbZr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.