banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD MHP Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Twitter 140 kareter sınırını kaldırıyor mu? Twittera fotoğraf eleince kaç karekter kalıyor?

Baydemir, Siverek'te konuştu

DTK Eş Başkanı Ahmet Türk kendisinin de İzol aşiretinden olduğunu belirterek, "Kirli siyaseti boşa çıkartacak bu kutsal mücadelede yanımızda olun" dedi.

Urfa'nın Siverek ilçesi Girêsor Köyü’nde 1993 yılında biri Rojavalı ve biri Diyarbakırlı 2 PKK'linin yaşamını yitirmesi ve ardından köydeki İzol ailesinin korucu olmasına yol açan husumet, Kürt siyasetinin temsilcilerini ve Siverek'in büyük ailelerini Demokratik Ulus Projesi kapsamında bir araya getirdi. Urfa BDP il örgütünün öncülük ettiği buluşma yemeğine DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, BDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP'nin bölge belediye başkanları, PM Üyeleri Mehdi Aslan ve Sait Üçlü, HDP Parti Meclisi üyesi Ali Oruç ile İzol, Bucak, Tüysüz, Karavar, Ağaçkan, Üzeyranlı, Geyikler, Bablılar, Karageçili ailelerinin kanaat önderleri katıldı. Paris Düğün Salonu'nda verilen yemekte, "Barış siyaseti en kazanımcı siyasettir", "Bireysel barış toplumsal barıştan geçer" ve "Kürt barışı gerçekleşmeden Ortadoğu barışı gerçekleşemez" pankartları asıldı. 

İç barışta kararlıyız

BDP Siverek İlçe Başkanı İbrahim Ayyıldız ve İl Eş Başkanı Celalettin Erkmen'in açılış konuşması ile başlayan programda, İzol ailesi adına konuşan İbrahim Çetinbay, barış adına Kürt siyasetinin attığı adımları selamladı ve emeği geçenlere teşekkür etti. Daha sonra BDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Kürt siyasetinin barışta kararlı olduğunu, bu yüzden de Kürtlerin kendi iç barışını sağlamak adına Siverek buluşmasının çok anlamlı olduğunu belirtti.

Gelecek yarının özgürleşmesinden geçer

DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, halkın emeği ile Kürtlerin özgürlük aşamasına geldiğini ifade etti. Barış ve demokrasi paydasında Kürtlerin birleştiğini belirten Türk, Ortadoğu coğrafyasının acıların yaşandığı, demokrasi özleminin zirve yaptığı bir coğrafya olduğunu dile getirdi. Türk, "Ortadoğu'da Kürtlerin demokrasi mücadelesi belirleyici olacaktır. Kürt meselesi Ortadoğu'nun birincil meselesidir. Kürtler açısından kaçırılmaması gerek bir yüzyıl içerisindeyiz" diye konuştu. Geçmişte Kürtlerin çok acılar yaşadığını söyleyen Türk, "Bugün birlik ve beraberliğimizi sağlarsak Kürdistan ve Kürtleri özgürleştiririz. Kürt Halk Önderi Sayın Öcalan 'Herkesle kucaklaşalım' diyor. Sistem bizi bölmeye çalışıyor. Gelecek yarının özgürleştirilmesinden geçer. Bugün yeni sayfa açıyoruz. Halkımız çocuklarını, torunlarını düşünmeli ve demokrasi özgürlük mücadelesinde birleşmelidir" şeklinde konuştu. Kendisinin de İzol ailesinden olduğunu söyleyen Türk, "Akrabalarımı özgür yarınlar için birlikteliğe davet ediyorum. Bu topraklarda bizlerle Süryaniler, Ermeniler, Araplar ve diğer halklar da özgürleşecektir. Bizim mücadelemiz yüzyıllık kirli siyasete 'dur' deme siyasetidir" dedi. 

Büyük alkışlarla sahneye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Mezopotamya toprağı, Kürdistan toprağı, aslanların yurdu Siverek. Hepinizi tüm kalbimle, Rojava güneşinin sıcaklığıyla selamlıyorum" diyerek halkı selamladı.

Kürt halkının ittifakı barışı getirir

"Allah’a şükürler olsun ki bugün Kürdistan toprağındaki bir ittifaka, bir barışa şahitlik etmekteyim" diyen Baydemir, "Tüm isteğimiz, kendi topraklarımızda halkımıza hizmet edebilmektir. Ve tek arzumuz, halkımızın da diğer tüm halklar gibi, barış, refah ve bereket içinde yaşadığını görebilmektir" diye konuştu. Baydemir, Kürt halkının tarih boyunca hiçbir zaman başka bir halka zulmetmediğini, dilini, kimliğini, inancını yasaklamadığını anımsattı.

Bugünün dünden daha iyi olduğunu belirten Baydemir, bu ittifakı güçlendirip yarının bugünden daha iyi olmasını sağlamak gerektiğini söyledi. Baydemir, özgürlük mücadelesinde emek veren Mustafa Barzani, Şeyh Said, Seyid Rıza, Beziuzzeman, Mazlum Doğan, Necmettin Büyükkaya, Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan'ı anarak "Bugün  kendi dilimizde konuşuyorsak onların emeği büyüktür" diye konuştu. "Kardeşliğine inandığım Türk halkı, Arap halkı, Fars halkı bilsin ki Kürt halkının ittifakı tüm halklara barışı getirecektir" diye konuşan Baydemir, "Kürt halkının ittifakından korkanlar, risk olarak görenler Kürt halkının dostları olamazlar" dedi.

 

40 milyonluk aileyiz

Ahmet Türk'ün Kürtlerin bilge kişilerinden olduğunu belirten Baydemir, "Ahmet Abi sen sadece İzollu değilsin. Benim de bir yanım İzoldür ama bir yanım Bucaklıdır, Kırvarlıdır, Karakeçilidir, Tırkanlıdır, Kejilidir, Kalenderdir, Karakoyundur, Karahandır, Çamıkanlıdır, Dersimidir, Bablıdır, Ağaçhanlıdır. İsmini zikredemediğim tüm ailelerle birlikte hepimiz tek bir aileyiz." dedi. Kürtlerin 40 milyonluk bir aile olduğunu ifade eden Baydemir, şöyle konuştu:

"Bir yanımız Halepçe'ye, Hewler’e, Süleymaniye'ye dayanıyor, diğer yanımız Qamışlo'ya, Afrin’e, Mahabad’a uzanıyor, bir yanımız Antep'e diğer yanımız ise Serhad'a Botan’a uzanıyor. Bu 40 milyonluk aileden daha kalabalık bir aile yoktur. Gelin bu ailenin gölgesinde birleşelim. Ve dünyada barış, kardeşlik ve özgürlüğe maya çalalım. Bir yanım Kurmanci ile konuşur, diğer yanım Dımılkî, Sorani ve Gorani konuşur. Hepimiz Kürdistanlıyız. Ölene kadar sizin hizmetinizde olacağız.”

Konuşmaların ardından buluşma yemekle devam etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.