banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Harran Üniversitesi Urfa Haber haber

Başbakan Binali Yıldırım'dan flaş İsrail açıklaması

Siyonist İsrail’in Mayıs 2010'da Gazze'ye doğru yola çıkan Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda gerçekleştirdiği ve 9 Müslüman’ın şehit olduğu saldırı sonrası Türkiye-İsrail ilişkileri gerilmişti. Dün Roma’da iki ülke arasında yapılan müzakereler sonucunda bir mutabakata varıldı.

Başbakan Yıldırım düzenlediği basın toplantısında varılan mutabakata ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gelinen aşamayı değerlendiren Başbakan Yıldırım, “Bu noktaya nasıl gelindi, anlatmakta fayda var. 31 Mayıs 2010 tarihinde Mavi Marmara gemisine yapılan baskın sonrası İsrail ile diplomatik ilişkilerimizi askıya almıştık. Sayın Netenyahu Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ı arayarak özür dilemişti. Bu ilişkilerin düzelmesi için atılan ilk adımdı. Ama Türkiye'nin şartı sadece özür değildi. Şartlarımızdan bir tanesi özellikle Filistin'e uygulanan ambargoların hafifletilmesi ve insani yardımların, yatırımların önünün açılması. Diğer konu da Mavi Marmara baskınında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza tazminat ödenmesi.” dedi.

Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine 20 milyon dolar tazminat ödeneceğini söyleyen Yıldırım şöyle konuştu: “Mutabakatın bu kadar uzun sürmesinin asıl maddesi ise Gazze'de yaşayan Filistinlilerin günlük yaşamında karşı karşıya kaldıkları zorluklardır, izolasyondur ve dış dünyadan gerekli yardımları, desteği İsrail'in engellemesinden dolayı elde edememeleridir. Bu hususta uzun görüşmeler yapıldı ve nihayet burada bir karara varılmış durumda. Bu amaca yönelik olarak önümüzdeki cuma günü ilk gemimiz İsrail'in Aşdod Limanı'na 10 bin tonu aşkın insani yardımla hareket edecek”

Gazze’ye yapılacak yardımlara da değinen Başbakan Yıldırım, “Gazze bölgesi başta olmak üzere elektrik ve su ihtiyacı için çalışmalara başlanacak. Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi'nin hizmete alınması için anlaşılan diğer bir husus. TOKİ'nin Gazze'de konut projesinin önü de açılmış oluyor. Sanayi bölgesinin hızlandırılması için mutabakata varıldı.” diye konuştu.

Netenhayu: Gazze'nin denizden ablukası devam edecek

Öte yandan aynı saatlerde terör rejimi Siyonist İsrail başbakanı Benyamin Netanyahu da yaptığı açıklamada, "Gazze'deki halkın koşullarının iyileşmesi bizim de çıkarımıza. Türkiye ile anlaşmamız sonrasında da Gazze'nin denizden ablukası devam edecek.” dedi.

Türkiye ile yapılan anlaşmanın önemli olduğunu söyleyen Netanyahu, anlaşmanın Ortadoğu'ya istikrar getireceğini söylemesi ise dikkat çekti. (İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.