banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Urfa İsot Çömleği Beştepe Millet Camii

Bakan Çelik; “Vaadlerimizi gerçekleştiriyoruz”


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik, beraberinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Celalettin Güvenç ve AK Parti İl Başkan Vekili Erkan Sözen ile Esnaf Sanatkârlar Oda Başkanlarıyla kahvaltılı toplantıda buluştu. Bakan Çelik ve beraberindekiler, Esnaf Sanatkârlar Odaları Başkan Vekili Mustafa Arslan tarafından karşılandı.
Toplantıda konuşan Bakan Çelik, vadettikleri ‘4 yılda 400 proje’yi ve daha fazlasını bir bir gerçekleştirmeye devam ettiklerini ve 2014 yılının rehberlik yılı olacağını belirtirken, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Güvenç, ise Başbakan tarafından 12 yılda yapılan hizmetlerin açıklandığı kitapçığı göstererek, ‘12 yılda Şanlıurfa’ya 17.8 milyar TL yatırım ve destek’ sağlandığını söyledi.
Sorunlarımızın çözüleceğine yürekten inanıyoruz
Toplantının açılışında konuşan Esnaf Sanatkârlar Odaları Başkan Vekili Mustafa Arslan, Şanlıurfa’nın ekonomik ve sosyo ekonomik durumunun çok büyük önem arz ettiğini belirterek, “Evren Sanayi Sitemize baktığımızda şu an imar planında Bin 500 işyeri ve bu iş yerlerimizin bazıları da 2’ye, 3’e bölünmüş. Normalde 2 bin 500 iş yeri. Evren sanayi Sitemizde yaklaşık 10 bin nüfus var. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Evren sanayi sitemiz karşısındaki alanda yaklaşık 5 bin 500 konut yaptı. Bu konuda Başbakanımıza, Bakanımıza, hükümetimize teşekkür ediyoruz. Sayın Bakanımızın, Valimizin, şu anda Belediye başkan adayı olan Belediye Başkanımızın önümüzdeki süreçte de sorunlarımızı çözeceklerine yürekten inanıyoruz. Şu anda sizi burada bulmuşken bir talebimiz var; Şanlıurfa’nın imar planının büyütülmesi, çevre yollarının tamamlanması gerek şehircilik açısından ve gerekse Evren sanayi Sitesi açısından büyük önem arz etmektedir. 2 yıl iş yeri sağlığı ve güvenliği ile ilgili sürenin uzatılması yada kolaylaştırılmasını arzu ediyoruz. Köprülü kavşak yapılması da mal ve can güvenliği açısından büyük önem arz etmektedir. Bu köprülü kavşak kısa sürede tamamlanırsa gerek TOKİ’de oturan vatandaşlarımız, gerekse Evren sanayide çalışan insanlarımız rahatlayacaktır. Sayın Bakanımızdan özellikle ricamız, arzumuzdur” dedi.
İnancımız gereği bu gün göreve başlayacakmışız gibi yapacağımız işleri planlıyoruz
Daha sonra konuşan AK Parti Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Celalettin Güvenç ise, 30 Mart seçimlerinin yaklaştığını belirterek, “Biz AK Parti olarak seçime hazırlanıyoruz. Bir yandan yaptığımız ve yapacaklarımızla ilgili halkımızı, medyamızı, sivil toplumu bilgilendiriyoruz. Diğer yandan da halkımıza olan sonsuz inancımız gereği bu gün göreve başlayacakmışız gibi yapacağımız işleri planlamaya, projelerini hazırlamaya gayret ediyoruz. Öncelikle Şanlıurfalılara, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcilerine, siz meslek odaları başkanlarına gösterdiğiniz teveccühten, ilgiden, alakadan dolayı sonsuz minnetlerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz. İçinde bulunduğumuz siyasi hareketin tüm Türkiye’de olduğu gibi Şanlıurfa’da da kamu vicdanında bu kadar geniş yer bulması, takdir ve destek görmesi Urfa’mız için de, ülkemizin geleceği açısından da bizleri ümitlendirmekte, ülkeye ve geleceğe olan inancımızı arttırmaktadır” dedi.
Terör ve şiddet konusunda çok şükür silahlar sustu
Her toplantıda 30 yıl devlet hizmeti olan bir insan ve bu coğrafyanın bir çocuğu olarak bu günleri gördüğü için Allah’a hamdettiğini belirterek, “Bu coğrafyada devlet ve milletin kaynaşmasına şahit olduk. Barışı, kardeşliği, kucaklaşmayı, huzuru, devletle milletin birleşmesini gördük. Bu yurtda devlet anlayışı ile halkını kucaklayan, halkının dertleriyle dertlenen devlet anlayışını gördük. Şairlerin sözlerine konu olan ‘çatık kaşlı zat’diye tabir edilen devlet yerine geleceği planlamaya, gençliği, çocukları, kadınları, ülkeyi kucaklamaya çalışan devlet anlayışını gördük. Ülkemizin büyümesi gerekiyor. Kadim sorun haline gelen terör ve şiddet konusunda çok şükür silahlar sustu. Çözüm adına çok şey yapıldı. Ama daha nihai nokta konulmadı. Artık Türkiye; dirayetli bir hükümete sahip, sorunları çözmek arzusunda olan, halkın gündemini sürekli takip etmeye çalışan, ekonominin konuşulmasını isteyen, sanayinin gelişilmesini isteyen bir hükümete ve anlayışa sahip. Bu inancın, bu anlayışın, bu desteğin sürmesi için elbette 30 Mart seçimleri son derece önemli, son derece kıymetli. Bu seçim; inşaallah bir kırılma olmadan Başbakanımıza, Hükümetimize devam seçimi olduğu an, hiç şüphesiz bizde onun önderliğinde, Bakanımızın liderliğinde Şanlıurfa’mızı daha yaşanılır kent haline getirmeye, cazibe merkezi haline getirmeye gayret edeceğiz, çalışacağız. Bunun için de her zaman ifade ettiğim bir şey var; bu kadim kent potansiyeli en fazla olan kentlerden birisidir. Cenab-ı Hakk bu kente inanılmaz servetler vermiş. Türkiye’nin sulanabilir arazilerinin % 11’i bizde. 900 küsur bin hektar. Bir ticaret merkezi tarihte İpek yolu güzergahı üzerinde ve tarihin en kıymetli kültürel hazineleri bu şehirde, turizmi geliştirmek bakımından. Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapısı, Bağdat’la Ankara’ya, Tahran’la İstanbul’a aynı uzaklıkta olan güzel bir kent.
Kürtçe ve Arapça Televizyon bu dönemde halkımıza sunuldu
Güvenç, “Sayın Başbakanımız; entrikalara, düzmece montajlı ses kayıtlarına, operasyonlara rağmen neden halkımızın kalbinde yer bulduğu, bu anlattığım satır başlarında gizli. Geçenlerde Sayın başbakanımızın huzurunda seçim beyannamesini dinledik. Dediki; ‘halkımıza selam söyleyin, halkımıza şunu anlatın. 12 yılda 676 katrilyon lira bu millete, bu coğrafyaya yatırım götürebilen bir hükümetin temsilcilerisiniz’. Yol, su, okul, hava alanı ve üniversite olarak değerli kardeşlerim. Sosyal, siyasal anlayış tamamıyla değiştirildi. Başbakanımızın tabiriyle, ‘olağanüstü hal kaldırılırsa bize yeter’denilirken 2001’de, Başbakanımız 2002’de Kasım ayında seçimden, hükümet kurulduktan 13 gün sonra OHAL’i kaldırmayı başaran biridir. Üniversitelerde Kürtçe Enstitüleri, okullarda Kürtçe eğitimi, Kürtçe ve Arapça Televizyon bu dönemde halkımıza sunuldu. En önemlisi; milli iradenin Ankara’daki temsilcisi, ‘ben kefenimi aldım, yola çıktım, artık bu milleti birbirine kırdıramazsınız, kavga ettiremezsiniz, savaştıramazsınız, siz bizleri savaştırırken, kaynaklarımızı silaha aktarırken bu ülkeyi soydunuz, bölgeyi fakirleştirdiniz, biz artık halkımızla helalleşiyoruz, kucaklaşıyoruz, ötekileştirme yok, ayrılık-gayrılık yok, çalışma dönemi var, eğitime, sağlığa, ekonomiye, teknolojiyeyatırım dönemi başlamıştır’ demesiyle bu iradeyi ortaya koymasıdır” diyerek AK Parti Genel merkezi tarafından ülke genelinde yapılan hizmetlerin yer aldığı kitapçığı göstererek, 12 yıl zarfında AK Parti Hükümetlerinin neler yaptığını satır başlarıyla anlattı ve hizmetlerin gerçekleşmesinde ilçe belediyelerinin de önemli olduğunu, milletimizin istikrara, kalkınmaya devam demesi gerektiğini belitti.
Şanlıurfa’nın mutlaka bir merkezden planlamaya ihtiyacı var
Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise, Şanlıurfa’nın geleceği açısından yalnız bugün değil, göreve geldikleri günden beri geleceğin Şanlıurfa’sının inşası konusunda el birliği ve gönül birliği içerisinde olduklarını belirterek, “Gerek Sivil Toplum Kuruluşları ile gerekse siyasiler olarak bizler tüm Oda Başkanlarıyla hep diyalog halinde olduk. Hep birlikte karar almaya çalıştık. Çok büyük bir toprak parçasına sahip Şanlıurfa’nın mutlaka bir merkezden planlamaya, ciddi bir ele alınmaya ihtiyacı olduğunu düşündük. Buranın büyükşehir olması konusunda karar kıldık. Şimdi mühim olan iş yapmak” diyerek genel seçim sırasında hazırladıkları ‘4 yılda 400 proje’ kitapçığını göstererek şöyle devam etti;
“Neydi sözümüz; şu kitapçıkta daha en başta belirttiğimiz ‘Şanlıurfa büyükşehir olacak’ demişiz 2012’de ve hemen 2012’de de Büyükşehir yasasını çıkardık ve bugün çok daha rahat konuşuyoruz. 1. OSB tamam, 2. OSB’de iyiden iyiye bacalar yükselmeye başladı, o da tamam. Alt yapısı, köprülü kavşakları tamam. Acaba 2,5 yıl önce bunları hayal edebilir miydik? Ben 2,5 yıl önce yani 2011’in Nisan ayında, Nisan’ın 7’sinde ben Şanlıurfa’ya gelip hemen gidelim dediğim zamanı keşke o fotoğraflar şimdi olsa görsek. Ve o günden bu güne Organize Sanayi Bölgelerimizin geldiği tabloyu görmemiz açısından katettiğimiz mesafe son derece önemli. Şimdi büyükşehir anlayışı çerçevesi içerisinde planlamayı yapmamız gerekiyor. Organize Sanayi Sitelerini gerçekleştiren ve küçük sanayi siteleriyle ilçelerde yaygınlaşan bir Şanlıurfa anlayışını bu önümüzdeki 5 yıllık dönem içerisinde planlamamız, oturtmamız ve geliştirmemiz gerekiyor. Çok şükür 2,5 yıl içerisinde,değerli dostlar sizler en yakın şahidimizsiniz. Laf üretmedik. Gece gündüz hem Şanlıurfa’da iken, hem Ankara’da iken Şanlıurfa hayali ile yattık, kalktık ve ufkumuza koyduğumuz veya hayal ettiğimiz Şanlıurfa için ne varsa onların takipçisi olduk. Bunu şurda söylemek kolay, 273 okulun temelini attık, nasıl attık? 400 milyar lirayı nasıl temin ettik? Hemen arkamızda, Haleplibahçe ne güzel oluyor. Nasıl oluyor? 50 trilyon lirayla oluyor. Eski parayla 50 trilyon nasıl çıkacak. Yani hangi projeyi alırsanız alın, hangi konuyu ele alırsanız alın trilyonlar aktı. 17.8, ilave edilmeyenlerle 20 katrilyon 12 yılda, 8 katrilyon son 3 yılda gelen imkanlar. Bunlar yalnız hayal etmek değil, bu işin delisi olmak, hizmetin delisi olmak ve ben bunu başaracağım anlayışı ile inancıyla bir takım ruhu halinde çalışmaktan geçiyor. Bu takım ruhu Şanlıurfa’da oluşmaya başladı, en çok sevdiğim konu da bu. Bireysellikten Şanlıurfa’nın çıkması gerekiyor. Ticarette, sanayide, ticarette nisbeten dayanışma başladı. Ama biraz da siyasette inşaallah olursa çok daha güzel olacak” dedi.
Sen, ben mühim değil, Şanlıurfa’nın menfaati önemli
Siyasete baktığında herkesin aday olduğunu hatırlatan Bakan Faruk Çelik, “Ben yok, siyaset te yok. Bu da yanlış. Ben listede yokum, ben yokum gibi bir siyaset anlayışı değişen bir ilde olmaz. Sen, ben mühim değil, Şanlıurfa’nın menfaati var mı, oradayım arkadaşlar. Şanlıurfa’nın geleceği mi, ordayım arkadaşlar. Ben anlayışını da inşaallah siyasette de oturtmamız gerekiyor. Hem siyasette, hem ticaretteki bu dayanışma Ankara’da açılmayan kapıları acır. Niye? Birlik var. Ankara’ya gidiyor muyuz gidiyoruz. İnşaallah web bağlantısı da gündemimizde. Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanımız da Urfa’da bir toplantı yapalım dedik, daha önce bir toplantı yapmıştık ve onun semeresini aldık. Şimdi bir toplantı daha yapalım diyoruz; Urfa’nın diğer illere ve yurt dışına uçuşuyla ilgili de çalışmalarımızı biz Türk Hava Yolları ile başlatmış bulunuyoruz. Urfa bunları hak ediyor. Potansiyel arttıkça, bu birikim arttıkça Urfa’nın hinterlandı da değişecek. Ulaşıma, turizme yapılan, yapılacak olan yatırımlar son derece önemli. Bu alt yapılar, bütün bu mücadeleler bunun için gerçekleştiriliyor. Karaköprü-Evren sanayi yolunun Karayolları ağına alınması önemli bir gelişmedir. Biz yalnız bunu değil Bozova’dan Halfeti’ye kadar olan yolu da karayolları ağına aldık ve iki taraftanda çalışma devam ediyor. Aynı şekilde Bazda Mağaraları, Soğmatar’la ilgili yol çalışması da yine Karayolları tarafından gerçekleştiriliyor. Göbeklitepe ilgili yol çalışmasını bizzat Ankara’dan tahsis edilerek gerçekleştirdik.Turizm alanlarının ayağa kalkması ve Ankara’daki Bakanlık kaynaklarının Şanlıurfa’ya aktarılması konusunda sizlerden gelen değerler bir bir değerlendirilmiş ve yerine getirilmesi konusunda da Allah’a şükür bir aksama da olmamıştır. Biz insanımızı seviyoruz, insanımızı seviyoruz ve sevdiklerimizi de eserlerimizle ortaya koyuyoruz” diye konuştu.
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası Türkiye'nin eksiğiydi
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasına değinen Bakan Faruk Çelik, şöyle konuştu;
“Bu yasa, Türkiye'nin eksiğiydi, çıktı. Bu yasa için 2014'ü uygulama yılı ilan ettik. Yani 'geldim, baktım, cezayı yazdım' anlayışı yok. İş sağlığı ve güvenliği bilincini hem iş yerlerimizde hem de hem işçimizde oturtmak için 2014 rehberlik yılı olacak. Siz ve işçi kardeşlerim eksiklerini giderecek, 2014 yılında herhangi bir sorun yaşanmadan iş sağlığı ve güvenliği açısından bütün sistemi iş yerlerinde oturtmuş olacağız. 2015'ten sonra biraz daha müeyyideler gündeme gelecek. Onun için bir yıllık süre önemli.”
Bakan Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 10 kişinin altındaki tehlikeli çok tehlikeli iş yerlerinde çalışanlarla ilgili ücretlerin ödendiğini hatırlattı.
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın 10 kişinin üzerinde çalışan bu tür iş yerlerinde bazı değişiklikler getirdiğini ifade eden Çelik, yasanın sadece 10 ila 49 işçi arasında işçi çalıştıran tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerleri için bazı değişiklikler taşıdığını belirtti.
Yasanın işveren için ciddi bir yük ve sıkıntı taşımaması gerektiğini vurgulayan Çelik, “Benim sizlere tavsiyem özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinde olumsuzlukların olmaması, bir canın kaybolmaması, bir meslek hastalığının olmaması, bir işçimizin uzuvlarını kaybetmemesi adına daha dikkatli ve güvenilir iş yerlerine sahip olmanızdır” dedi.
Çelik, konuşmasının ardından katılımcı iş adamlarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.