banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Onur Bilgen

Ankara'dan Tel Aviv'e ikinci Fidan resti

Levy, tekrar Dışişleri'ne çağrılarak İsrail çok açık ve sert bir dille uyardı.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın Milli İstihbarat Teşkilatı'nın yeni Müsteşarı Hakan Fidan'ın İran yanlısı olduğu ve Tahran'ın İsrail'in sırlarına ulaşmasından endişe ettiği yönündeki iddiası, iki ülke ilişkilerinde yeni bir gerilim unsuru oldu.

İsrail Savunma Bakanı Barak'ın Türkiye'nin ikazına rağmen MİT Müsteşarı Fidan hakkında "İran'la bağlantısı var." diye ikinci kez konuşması Ankara'yı kızdırdı. İsrail Büyükelçisi Levy tekrar Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak "Hâlâ neden konuşuyorsunuz?" diye acil izahat istendi. Ankara, İsrail'i "Susun yoksa biz de konuşuruz." diye uyardı.

Ankara ile İsrail arasındaki MİT Müsteşarı Hakan Fidan krizi giderek büyüyor. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Türkiye'nin tepkisine rağmen Fidan'ın İran ile bağları bulunduğunda ısrar edince Ankara bu kez daha sert tepki gösterdi. İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy ikinci kez Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak Tel Aviv yönetiminden "Derdiniz ne?" diye izahat istendi. İsrail'e sert bir dille, "Susun, yoksa biz de konuşuruz." mesajı verildiği öğrenildi.

Mavi Marmara geriliminin aşılmaya çalışıldığı bir dönemde MİT Müsteşarı Hakan Fidan konusundaki çıkışıyla ilişkileri geren İsrail Savunma Bakanı Barak, Ankara'nın tepkisine rağmen söylediklerini önceki gün tekrar savundu.

Barak, Fidan'ın İran ile bağları bulunduğuna dair eleştirilerinin haklı olduğunu ve iddialarının arkasında olduğunu belirterek, "Bizim haklılığımız, eleştirilerimizin doğru olmasından kaynaklanıyor." dedi. İsrail Savunma Bakanı, daha önce basına kapalı bir toplantıda, MİT'in başına "İran'ın dostu" olarak nitelendirdiği Hakan Fidan'ın atanmasından endişe duyduklarını belirterek, İsrail'in istihbarat sırlarının İran'la paylaşıldığından endişe ettiklerini ifade etmişti. Türkiye, İsrailli bakanın sözlerinin ortaya çıkmasının ardından İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy'yi Dışişleri'ne çağırarak konuyla ilgili rahatsızlığını kendisine iletmişti. Türkiye'nin rahatsızlığını açıkça ortaya koymasına rağmen Ehud Barak'ın yine aynı yönde konuşması bu kez Ankara'yı kızdırdı. Haber duyulur duyulmaz İsrail'in Ankara Büyükelçisi Levy, tekrar Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. İlk rahatsızlığı müsteşar yardımcısı iletirken bu kez Bakanlık Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu bizzat Gaby Levy ile görüştü. Edinilen bilgiye göre Sinirlioğlu, İsrailli sefire "Uyarmamıza rağmen neden hâlâ konuşmaya devam ediyorsunuz? Amacınız nedir?" diye sordu. Müsteşar Sinirlioğlu bu konuda Tel Aviv'den acil izahat istediklerini bildirdi.

İsrail, MİT Müsteşarı Fidan hakkında bir kez daha konuşmaya kalkarsa Ankara da buna cevap verecek. Tel Aviv yönetimine diplomatik bir dille "Susun, yoksa biz de konuşuruz." mesajı iletildi.

Servet Yanatma / ZAMAN

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.