banner2
Öne Çıkanlar ABD MHP PapeAlioune Ndıaye Kökünü Kurutma Operasyonu Örenköy Köyü

AK Parti'nin Meclis başkanı adayı belli oldu
Kulisler hareketlenince Başbakan Erdoğan duruma el koydu, Çiçek resmen aday gösterildi.

AK Parti'de yeni dönemde Meclis Başkanlığı için aday belli oldu.. Mehmet Ali Şahin ve Bülnet Arınç aday olmadıklarını açıklamasının ardından aday isim netleşti.

AKP, Meclis Başkanlığı'na Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'i aday gösterdi. AKP'nin TBMM'deki sayısal üstünlüğü ile Çiçek, pazartesi günü TBMM'nin 25'inci Başkanı olacak.

AK Parti Genel Sekreteri İdris Naim Şahin ve genel başkan yardımcılarının imzasını taşıyan dilekçe ile AK Parti'nin geçen yasama dönemindeki Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Bekir Bozdağ, Suat Kılıç, Ayşenur Bahçekapılı ve Nurettin Canikli'nin de aralarında bulunduğu bazı milletvekillerinin imzasını taşıyan dilekçe, saat 20.35'de TBMM Genel Sekreter Yardımcısı İrfan Neziroğlu'na teslim edildi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, dün sabah saatlerinde AKP Grubu'nu toplayarak, yeni döneme ilişkin yol haritasını konuştu. Erdoğan, parti genel merkezindeki toplantıda, isim telaffuz etmedi ancak, "Uzun yıllar siyasette ve kabine bulunmuş, uzlaşmacı yönüyle bilinen, herkes tarafından kabul görebilecek bir arkadaşımızı aday göstereceğiz" diyerek Çiçek'i işaret etti.

Ancak bu saatlerde AKP içinde Çiçek'e karşı tavır olduğu iddiası kulislere yansıdı. Toplantının ardından Cemil Çiçek'in AKP'den ayrılırken garaj kapısını tercih etmesi, iddiaların yayılmasını hızlandırdı. Bunun üzerine Erdoğan, kurmaylarına talimat vererek, Çiçek'in aday gösterilmesini istedi. Çiçek'in aday gösterildiğine ilişkin dilekçe ve imzaların yer aldığı dosya akşam saatlerinde AKP Genel Sekreteri İdris Naim Şahin başkanlığında ve Grup Başkanvekillerinin tamamının yer aldığı heyet tarafından TBMM Başkanlığı'na sunuldu. TBMM Başkanlığı adaylığı için başvurular Cumartesi günü saat 23:59'da bitecek. CHP'nin aday çıkarmayacağı, MHP'nin ise kendi adayını çıkaracağı kaydediliyor.

18 YAŞINA KADAR "EFENDİ" DİYE ÇAĞRILDI

1946 Yozgat doğumlu olan Cemil Çiçek, nüfus cüzdanında Efendi olarak yer alan adını 18 yaşına geldiğinde Cemil olarak değiştirdi. Hukuk fakültesini bitirdikten sonra hakim olmak isteyen ancak mülakatta elenen Çiçek, siyasete Yozgat Belediye Başkanlığı ile başladı. Özal'ın prensleri arasında yer alan Çiçek, 18'inci Dönem'de Yozgat Milletvekili, 20,21,22,23 ve 24'üncü Dönem'lerde Ankara milletvekili olarak Parlamento'da yer aldı. Turgut Özal, Yıldırım Akbulut ve Mesut Yılmaz hükümetlerinde Devlet Bakanlığı yapan Çiçek, Yılmaz'la ters düşünce ANAP'tan ayrılıp FP'de siyaset yaptı. AKP Hükümetlerinde önce Adalet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yapan Çiçek, siyaset dilini ustaca kullanmasıyla ve her kesimle diyalog kurabilen yapısıyla biliniyor.

Okan Haksever/ Dünya Bülteni

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.