banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Urfa Haberleri Şanlıurfa Balıklıgöl Yetim Der

AK Parti yükselişte muhalefet düşüşte
Yasin DOĞAN'ın yazısı...

AK Parti yükselişte muhalefet geriliyor...

Türkiye, gündemin çok hızlı değiştiği, sarsıcı olayların ard arda geldiği nadir ülkelerden biridir. Son haftalarda deprem felaketinden Dersim tartışmalarına, KCK operasyonlarından gemi korsanlığına, Suriye ile iplerin gerilmesinden Başbakan'ın ameliyatına kadar bir çok olay yaşadık. Tam tansiyon düştü derken yeni bir olayla hop oturup hop kalkıyoruz. Neredeyse yüksek tansiyonla yaşamaya alışmaya başladık.
Deprem, terör ve bölgesel gerilimler aslında hükümetleri yıpratan, iktidar partilerini sıkıştıran konulardır. Böyle çalkantılı dönemlerde iktidar partilerinin oy kaybetme ihtimali daha yüksektir. Bugüne kadar krizleri başarıyla yönettiğini gördüğümüz AK Parti iktidarı, içinden geçtiğimiz süreçte de gelişmelerden olumsuz etkilenmek yerine kamuoyu desteğini artırmış görünüyor.
Önümde duran en son kamuoyu araştırmasına göre AK Parti 12 Haziran seçimindeki oyununun üzerine çıkmış durumda. ANAR'ın Kasım ayının ilk yarısında 26 ilde 5.019 denekle yaptığı ankete göre AK Parti'nin oyu yüzde 53.5'e ulaşmış. CHP 3 puanlık bir düşüşle yüzde 22.9, MHP ise 1 puanlık düşüşle yüzde 11.9 oy oranında.
Liderlik sorunu yaşayan CHP'nin seçimden sonra kan kaybetmeye başladığı açık bir şekilde görünüyor. Popülist vaatlerle oyunu yüzde 26'lara çıkaran CHP, ülkenin gerçek gündemi karşısında gerilemeye başlamış. Bu oranlarda hem hükümetin süreci iyi idare etmesi ve sorunlarla eskiye göre daha iyi baş etmesi etkili, hem de muhalefetin ümit verici bir söylem ortaya koyamaması...
Van depreminin ardından gerçekleştirilen anket, hükümetin depremle ilgili çalışmalarının kamuoyu tarafından nasıl algılandığını da ortaya koyuyor.
"Van'daki depremden çok kısa bir süre sonra Başbakan ve çok sayıda bakanın bölgeye ulaşması olumlu bir davranıştır" kanaatini paylaşanların oranı yüzde 82.8.
Hükümeti, Van'a en hızlı şekilde müdahale etmekte ve yardımları ulaştırmakta başarılı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 73.6.
Deprem sonrası 'çadır' meselesi ve bir kısım sıkıntılar gündemi meşgul etmişti. Hükümetin deprem sonrası oluşan sıkıntıları çözmek için gerekenleri yapmakta başarılı olduğuna inanların oranı yüzde 72.8.
Artık vatandaşlar, devletin afet durumunda geçmişe göre daha hazırlıklı olduğunu düşünüyor. Nitekim bu kanaati paylaşanların oranı yüzde 75.1.
Van depreminin kışın zor şartlarında meydana gelmesi, doğal olarak ülke genelinde daha büyük bir hassasiyet oluşturmuştu. Hemen her bölgeden insanlar az çok demeden ellerinden gelen yardımlarla bölge halkını kucaklamaya çalıştılar. İnsani olduğu kadar önemli bir siyasi mesajdı bu... Birlik ve kardeşlik fikriyatını perçinleyen yardımlaşma olgusu, ankette de kendisini gösteriyor. Deneklerin yüzde 89.4'ü ülke genelinde vatandaşların yardım için üzerine düşeni yaptığı kanaatinde.
Farklı şirketlerin yaptığı anketlere göre AK Parti'nin ezici üstünlüğü devam ediyor. Seçimden gereken mesajı çıkarmadığı anlaşılan muhalefet partilerinin hiç değilse bu anketlerden dersler çıkarması gerekir.
AK Parti, doğru bildiğini yaparak girdiği 5 seçimden de zaferle çıktı. Muhalefet ise bildiğinin doğru olduğunda ısrar ederek her seçimden kayıpla çıkıyor. Muhalefetin ısrarcı hali 'mağlubiyet'te istikrara dönüşüyor.
YENİ ŞAFAK

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.