banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl Sanlıurfa Haber Uluslararası Robot Yarışması nedir? ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry

AK Parti; Kentsel dönüşümü polemik için getiriyorlar

AK Parti Şanlıurfa Belediye meclis grubundan belediye meclisinde görüşülen kentsel dönüşüm maddeleri ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. İşte o açıklama;

Şanlıurfa Belediye Meclisi Kasım ayı oturumunda gündemindeki konuları görüşmüştür. Bu konulardan 300 Evler Bölgesinin Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı olarak ilan edilmesi, Kızılkoyun Bölgesinin Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı olarak ilan edilmesi ve Eski Sanayi Sitesinin Kentsel dönüşüm ve Gelişim Alanı olarak ilan edilmesi ile ilgili konularda komisyonlar oluşturulmuştur. Komisyon Üyesi arkadaşlarımız edindikleri bilgileri AK Parti Belediye Meclisi Grubunda paylaşmıştır.

 

300 Evler Bölgesinin Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı olarak ilan edilmesi :

           

300 Evler Bölgesinde yer alan konutların büyük bir çoğunluğunun mülkiyeti, kamu kurum ve kuruluşlarına aittir. Şu anda resmi lojman olarak kullanılmaktadır.

           

24 Haziran 2010 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 5998 sayılı Belediye Kanununda Değişiklik Yapılmasına ilişkin kanunun 73. maddesinin 1. fıkrasında “Ancak kamunun mülkiyetinde veya kullanımında olan yerlerde kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edilebilmesi ve uygulama yapılabilmesi Bakanlar Kurulu kararına bağlıdır.” ibaresi yer almaktadır.

            Bu nedenle 300 evler bölgesinin Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı olarak ilan edilmesi Şanlıurfa Belediye Meclisinin yetkisi dahilinde değildir.

            Belediye Başkanlığı gerekli araştırmaları yapmadan, hukuki dayanaktan yoksun bu teklifi siyasi polemik konusu yaratmak için Belediye Meclisine getirmiştir.

            Bu nedenlerle 300 Evler Bölgesinin Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı olarak ilan edilmesine onay vermedik.

Kızılkoyun Bölgesinin Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı olarak ilan edilmesi :  

            Şanlıurfa Belediye Meclisinin Haziran ayı oturumunda Kızılkoyun Bölgesindeki 328 adet evin istimlaki için 20.000.000 TL (Eski para ile 20 trilyon) , bölgede gerekli düzenlenmenin yapılması amacıyla da 15.000.000 TL (Eski para ile 15 trilyon) kredinin İller Bankası’ndan  alınmasına onay verdik.

Bölgedeki 328 adet evin istimlak çalışmaları sürdürülmektedir.

Bu bölge turizm bölgesidir. Balıklıgöl Külliyesine yakındır. Tarihi mozaiklerin bulunduğu alanın hemen yakınındadır.

Arkeolojik Sit alanının bulunduğu bölgedir.

Bölge dik bir yamaç şeklindedir, heyelan tehlikesi olabilir.

Yukarıda saydığımız nedenlerle bu bölgede yapılaşma olmamalıdır.

Kızılkoyun Bölgesinin Kentsel Dönüşüm ve Gelişim alanı olarak ilan edilmesi bu bölgenin yapılaşmasının önünü açacak ve Kızılkoyun Bölgesi bir beton yığınına dönüşecektir.

Bu bölge Şanlıurfa’ya layık, Şanlıurfa Turizmine hizmet edecek şekilde düzenlenmelidir.

AK Partili Belediye Meclisi Üyeleri olarak Kızılkoyun Bölgesinin Şanlıurfa Turizmine kazandırılmasını istiyoruz.

Kızılkoyun Bölgesinin turistlerin ve Şanlıurfa’da yaşayan insanların gezip dolaşacakları, piknik yapacakları, dinlenecekleri, REKREASYON ALANI olarak düzenlenmesi gerekmektedir.

Şanlıurfa Belediye Meclisi olarak İller Bankasından alınmasına ve kullanılmasına onay verdiğimiz toplam 35.000.000 TL (Eski para ile 35 trilyon) para düzenlenecek Rekreasyon alanı için yeterlidir.

 

Eski Sanayi Sitesinin Kentsel dönüşüm ve Gelişim Alanı olarak ilan edilmesi

Şanlıurfa Belediye Meclisi olarak Mart 2010 toplantısında Yeşildirek Bölgesinin Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı olarak değerlendirilmesi için TOKİ ile görüşmelerde bulunmak üzere Belediye Başkanına kayıtsız şartsız yetki verdik.  Ancak bugüne bu çalışmalardan hiçbir sonuç alınmamıştır. Yeşildirek Bölgesindeki mülk sahipleri çaresiz durumda beklemektedir.

Eski Sanayi Sitesi için daha önceki yıllarda bir imar planı hazırlanmış. Ancak şimdiye kadar uygulanamamıştır. Esnaf 2008 yılında onaylanan imar planının bile uygulanamadığını ve kendilerinin yerlerinden edilerek mağdur edildiklerini beyan etmektedir.

Belediye Başkanlığı Sanayi Sitesi ile görüşmelerde bulunmamış ve esnafın görüşünü almamıştır. Belediyenin teknik kadrolarının herhangi bir hazırlığı yoktur. Varsa da bu hazırlıklardan Belediye Meclisine bilgi verilmemiştir.

Kentsel Dönüşüm o bölgedeki esnafın mağduriyetine ve geçen yıllarda olduğu gibi Şanlıurfa’nın gerilmesine sebep olacaktır.

Eski Sanayi Sitesindeki dükkanların çoğunluğu özel mülkiyettir. Mülk sahiplerinin hukuki zorlamalarla değil de anlaşma yoluyla katılacağı bir çözümden yanayız.

Kentsel dönüşüm ve gelişim alanı olarak ilan edilmek istenen 3 bölge içinde taslak halinde bile bir proje getirilmemiş ve Belediye Meclisi Üyeleri bilgilendirilmemiştir.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.