banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Diyarbakır

AK Parti 3 Dönem İçin Yeni Formülü Buldu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Her uzun metinde sınırlamaları çözecek anahtar düzenlemeler vardır. Türkiye'nin ihtiyacı olması durumunda 152'nci madde anahtar olabilir" dedi. 152'nci madde yetki ve görev devrini içeriyor.

 

AK Parti'nin önemli kurmaylarından Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı , siyasetten ekonomiye kadar birçok konuda soruları cevapladı. Sabah Gazetesi'nin haberine göre, Yazıcı 3 dönem kuralına ilişkin olarak "Her uzun metinde sınırlamaları çözecek anahtar düzenlemeler vardır. Burada da 152'nci madde anahtar olabilir" dedi.

 

TÜRKİYE'DE HÂLÂ DARBE İHTİMALİ VAR MI?

 

Gen değişimi uzun zaman ister. Bu bir zihniyet meselesidir. 12 Eylül'ün 33'üncü yıldönümü. Aynı zamanda da referandumun 3'üncü yıldönümü. Darbeyi önde görünen silahlı kuvvetler yapar. Onlara silahlar düşmana karşı sınırları korumak için verilir. Ama darbede o silahlar milletin seçtiği yöneticilere yöneltilir. O kadar ağır bir şey ki… Yönetime el koyan asker, millete 'Sizi korumak için yaptım' der. AK Parti'ye açılan ikinci kapatma davası da darbe girişimidir.

 

İKİNCİ DAVA MI?

 

Evet… Herkes kapatma davasının 14 Mart 2008'de açıldığını sanıyor. Ama ilk dava parti kurulduktan bir hafta sonra dönemin Yargıtay Savcısı Sabih Kanadoğlu tarafından açılmıştı. 6 başı kapalı üye ile hüküm giydiği için Başbakan'ın kuruculuktan çıkarılması ve AK Parti'ye ihtar verilmesi istenmişti. Anayasa Mahkemesi benzer konularda farklı kararları olmasına rağmen bize 6 ay süre verdi ve Recep Tayyip Erdoğan'ın kuruculuktan çıkarılmasını istedi. 2001 yılı sonunda başbakan kuruculuktan ayrılıp, genel başkan olarak kaldı. Mahkeme kararına uyulmadığı gerekçesiyle dava açıldı. İlk kapatma davası odur. 2008'de de ikinci dava açıldı. Türkiye 6 ay kadar bu davayla uğraştı. Davanın maliyeti 20 milyar dolar. 2008'de yatırım bütçemiz 12 milyar TL. Bu zararı kim ödeyecek?

 

ANAHTAR MADDE

AK Parti tüzüğünde bir değişiklik olur mu?

 

Yazan kişi benim. Başbakanımızın bu konuda hassasiyeti var. Ona rağmen farklı bir düzenleme olmaz. Ama adaylık şartlarına ilişkin maddede birden fazla fıkra vardı. Biri "Merkez yoklaması usulüyle aday gösterilip seçilen kişi, bir daha aynı yöntemle aday gösterilemez" fıkrasıydı. Yani ön seçim yaparak aday gösterilebiliyordu. Diğer fıkra ise üç dönem şartıyla ilgiliydi. 2003'te merkez yoklaması fıkrasını kaldırdık. Üç dönem şartını da tartıştık ama "Daha 15 yıl var" denildi. Tüzüğü iyi biliyorsun ihtiyaç doğarsa ne olur derseniz… Her uzun metinde sınırlamaları çözecek anahtar düzenlemeler vardır. Burada da 152'nci madde anahtar olabilir.

Köşk seçimleri sırasında AK Parti'de kırılma yaşanır mı?

 

Bizde kırılma olmaz. Çatlama hiç olmaz.

 

152'NCİ MADE NE DİYOR?

 

Parti organ veya makamları, kanunun devrine olur vermedikleri dışında kalan bütün konulardaki yetki ve görevlerini, belirleyeceği esas ve usuller çerçevesinde geçici veya sürekli olarak alt kademe organ veya makamlarına devredebilir. Yetkili organ veya makamın, alt bir organ veya makama görev vermiş olması, o görevi yapmak için gerekli olan yetkinin de devri anlamına gelir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.