banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Aday adaylara uzmanından öneriler

İlk kez mi aday adayı görüşmesine gidiyorsunuz? Peki, ne giyeceğinizi biliyor musunuz? İşte size bu ilk görüşmesinde yardımcı olacak önemli ipuçları…

 

12 Haziran'da yapılacak genel seçimler yaklaşırken,  partiler milletvekili aday adayı başvuruları nedeniyle hareketli günler yaşıyor.

Aday adayı başvurusu sonrasında Aday adaylarının iki zorlu sınavı daha var. ilki 19-20 Mart’ta gerçekleştirilecek teşkilat “temayül” yoklamasında sınav verecek olan AK Parti milletvekili aday adayları, ikincisi de diğer tüm partilerde yaşanacak mülakat aşaması...

İş hayatını siyasi hayattan ayıran en önemli özelliklerden biri kuşkusuz serbest kıyafet. İş hayatı boyunca gardırobumuzu rahat ve spor giysilerle doldururuz: Kot pantolonlar, t-shirtler, rengârenk spor ayakkabılar, kocaman ve renkli boncuklardan yapılmış kolyeler, küpeler, bilezikler…

"İLK İNTİBA SON İNTİBADIR"

Partilerin aday adayları bu zorlu süreçte nasıl davranmalı ne giymeli, hangi rengi kullanmalı beden dillerini nasıl kullanmalı…

Strateji İletişim Uzmanı Psikolog Ertan Şimşek, mülakatım var ama ne giyeceğimi bilmiyorum diyen milletvekili aday adaylarına yardımcı olmak amaçlı şu bilgileri verdi : 

 

 Aday adayı olacaklara uzmanından öneriler Haber7

“İlk intiba son intibadır.” sözü aslında bu soru için verilebilecek en güzel cevaptır. İlk görüşmede verdiğiniz izlenim çok önemlidir ve bu izlenim aday olma  şansınızı da büyük oranda etkileyecektir. Bu ilk görüşmede de kendiniz hakkında her şeyi bir anda gösteremeyeceğiniz için dış görünüşünüz büyük önem kazanır. Dış görünüşünüz, karşınızdaki insanın sizin hakkınızdaki izlenimlerinin %55’ini oluşturur.”

Günümüzün meşgul insanının, karşısındakini uzun uzun incelemek yerine onun bir anlık resmini çektiğini ve bu ilk izlenimden yola çıkarak onun hakkında kararlar verildiğini ifade eden Ertan Şimşek: "Bir başka deyişle; görünüşünüz, kim olduğunuzdur. Giyim tarzınız, o kıyafetleri taşıyışınız ve dış görünüşünüzün temiz ve düzgün oluşu; geldiğiniz yer, statünüz, ruh haliniz, zevkleriniz ve kültürel alt yapınızı ortaya koyar." dedi...

MÜLAKAT İÇİN NEDEN FARKLI GİYİNMELİ?

Mülakata giderken resmi giyinmek uygun olacaktır.

Kadınlar

Erkekler

Siyah, lacivert, gri gibi koyu renklerde etek-ceket /pantolon-ceket takımı

Lacivert, gri gibi koyu renklerde pantolon-ceket takımı

Takıma uygun tercihen beyaz, mavi ya da pembe, düz renkli gömlek

Beyaz uzun kollu, ütülü gömlek

Takıma uygun koyu renkli, kısa topuklu, burnu kapalı ayakkabılar

Koyu renk çorapla giyilmiş, temiz, deri ayakkabılar

Sınırlı sayıda takı, bijuteri
Gömleğe uygun, pastel renkli kravat

Hafif makyaj ve parfüm
Hafif parfüm ya da tıraş losyonu Düzgünce taranmış, temiz saçlar

Düzgünce taranmış ya da toplanmış temiz saçlar

Düzgün şekil verilmiş ya da tamamen tıraş edilmiş sakal, bıyık

Bakımlı, temiz tırnaklı eller
Temiz tırnaklar

Evrak çantası ya da portföy

Strateji İletişim Uzmanı Ertan ŞİMŞEK'ten DIŞ GÖRÜNÜŞÜNÜZLE İLGİLİ DİĞER ÖNEMLİ İPUÇLARI :

Ayakkabı ve çoraplarınıza dikkat edin: Özellikle yukarıda belirtilen mülakata giderken çorapla beraber burnu kapalı ayakkabılar giymeye özen gösterin.

Hafif ama özenli bir makyajınız olsun: İyi yapılmış, özenli ve abartısız makyaj kendine güven ve bakımlılığın işaretidir. Aynı zamanda mülakat görüşmesine gösterdiğiniz özeni ortaya koyar. Giysilerinizle uyumlu, pastel renklerde yapacağınız hafif ama belirgin bir makyaj görünüşünüzü tamamlayacak, size başarılı ve profesyonel bir ifade verecektir.

Kıyafetlerinizi önceden deneyin: Mülakatta giymeyi düşündüğünüz kıyafetleri mutlaka önceden deneyin. Böylece uyumsuz bulduğunuz ya da içinde kendinizi rahatsız hissettiğiniz kıyafetleri önceden değiştirme şansınız olacaktır.

Aksiliklere karşı hazırlıklı olun: Bayanların günlük hayatta başına gelen en korkunç şeylerden biri çoraplarının kaçmasıdır. Eğer siz de iş görüşmesine giderken ince çorapla etek giymeyi tercih ettiyseniz yanınıza mutlaka aynı çoraptan bir tane daha alın. Böylece yolda başınıza bir aksilik gelir de çorabınız kaçarsa görüşmeden hemen önce çorabınızı değiştirme şansınız olacaktır.

Aşırılıktan kaçının: Unutmayın; oraya kıyafetinizi değil, kendinizi ve kişisel özelliklerinizi beğendirmeye gidiyorsunuz. Bu yüzden çok parlak, frapan, süslü ve dikkat çeken kıyafetler giymeyin. Bu tip kıyafetler bu ilk görüşmede kişiliğinizin önüne geçecek, mülkatta profesyonel özelliklerinizin değil, frapanlığınızın izini bırakacaktır.

BEDEN DİLİ ile ilgili ÖNEMLİ AYRINTILAR

"Sorulan sorulara eller acık yukarıya doğru konuşarak cevap verin çünkü hem mülakatta sizi rahatlatacak hem  de karşıya güven duygusu vermiş olacaksınız.

Dik omuzlu ve de baş nesağa ne de sola eğik olmamalı. Beden dili düşüncenin dışa yansımasıdır.Eğik baş huzursuz bir içsel yapının dışa vurmuş durumudur."

BAŞARI ARTIK ADIMLARINIZDA

"Temiz, özenli ve profesyonel görünümlü kıyafetlerle ve beden diliyle  mülakatta başarıya giden ilk basamağı geçtiniz. Dış görünüşünüzle puan topladıktan sonra iş size düşüyor. Şimdi kıyafetlerinizi ve nasıl göründüğünüzü aklınızdan çıkarın. Sadece mülakatınıza ve sorulara verdiğiniz yanıtlara odaklanın. Kendiniz olun. Milletvekilliğini  ne kadar istediğinizi ve kişisel özelliklerinizi en iyi şekilde ifade etmeye çalışın. Kendinize güvenin; siz kendinize güvenip bunu çevrenize yansıtırsanız, mülakatı yapanlara da güven aşılarsınız ve o çok istediğiniz hedefinize siyasette olsa  bir adım daha yaklaşırsınız"

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.