banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

28 Şubat Duruşmasında MGK Tutanakları Okundu

Buna göre tarihi MGK toplantısında, cuntanın birinci tehdit olarak algıladığı irtica tehdidi masaya yatırılmış. 9 saat süren toplantının MİT Müsteşarı Sönmez Köksal’ın sunumuyla başladığı görülüyor. MGK tutanaklarında, toplantıda cumhuriyet rejimini yıkmaya yönelik faaliyetlerin gözden geçirildiği belirtiliyor. Aşırı dinci grupların oluşturduğu çok yönlü tehditlerin önlenmesi için alınacak tedbirlerin hükümete tavsiye edilmesi gerektiği dile getiriliyor. Askerlerin hükümet üzerinde psikolojik baskı kurmaya çalıştıkları anlaşılan MGK kararlarında, “Laiklik ilkesi büyük bir titizlikle korunmalı. Mevcut yasalar yetersiz kalıyorsa yeni düzenlemeler yapılmalıdır. Tarikat yurtları denetim altına alınmalı. 8 yıllık kesintisiz eğitim tüm yurtta uygulanmalı. Kur’an kursları Milli Eğitim Bakanlığı denetimine alınmalı. Bazı medya organlarının TSK’yla ilgili yayınları kontrol altına alınmalıdır. Kıyafetle ilgili kanunlar kamu kurum ve kuruluşlarında titizlikle uygulanmalı, Türkiye’yi çağdışı bir görünüme yöneltecek uygulamalara mani olunmalı. Büyük kurtarıcı Atatürk’e yapılan saygısızlıklara fırsat verilmemeli” deniliyor.

ÖNCE İRTİCA SUNUMU
MİT Müsteşarı Sönmez Köksal, MGK üyelerine irticaya karşı alınacak önemlerin neler olduğu konusunda bir sunum yapıyor. Toplantıda konuşan Genelkurmay Başkanı Org. İ. Hakkı Karadayı, kendilerinin de irticayla ilgili bir çalışma hazırladığını söylüyor. İstihbarata Karşı Koyma Daire Başkanı Tümgeneral Fevzi Türkeri, Genelkurmay çalışmasının sunumunu yapıyor.

DEMİREL: TARİKATLAR KAPATILSIN
Toplantıya başkanlık eden Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Erbakan ve dava arkadaşlarına ağır ithamlarda bulunurken, Genelkurmay’ın irtica tezlerini ise destekler mahiyette bir konuşma yapıyor. Sivil hükümet yerine cuntayla birlikte hareket eden Demirel, tarihi MGK toplantısında şu ifadeleri kullanıyor: “1982 anayasasında kutsal din duygularının siyasete karıştırılamayacağı belirtilmiştir. Genelkurmay’ın iddiası çok önemlidir. Cumhuriyetten bu yana irtica en önemli sorun haline gelmiştir. Devlet kendisine yöneltilen tehditlere karşı tedbirler alır. Yasalar gerekli uygulanmalıdır. 8 yıllık eğitim uygulanmalı, tarikatlar kapatılmalıdır. Ancak imam hatipler kapatılıyor imajı da verilmemeli. Partilerin eylemleri ve söylemleri aynı olmalıdır. Parti toplantılarına gitmek, zekatı partiye vermek cihat olarak gösteriliyor. Bunlar yanlış.”

“TÜRKÇE EZAN HUŞUSU HALA KULAKLARIMDA”
Şu an sanık sandalyesinde oturan ve masum olduğunu savunan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hikmet Köksal da, 28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantısında skandal açıklamalarda bulunuyor. İslam dininde reform yapılmasını isteyen Org. Köksal, “Muhafazakar bir aileden geliyorum. Ama bunları gördükçe acaba Müslüman mıyım diye kendime soruyorum. Toplumu Müslüman olan ve olmayan diye ikiye bölmeye çalışıyorlar. Laiklik olmazsa demokrasi olmaz. Laiklik Türkçe ezanla başlamıştır. Benim hala kulaklarımdadır; ezanın Türkçe okunduğu zaman duyduğum huşu ve heyecan. PKK da ilk çıktığında küçük bir örgüttü” değerlendirmesini yapıyor.

ERKAYA’DAN BAŞÖRTÜLÜLERE İFTİRA
İrticayla mücadelede yargının kullanılması görüşünü dillendiren
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya, tesettürlü bayanlara hakaret ederek, “Parayla kadınlara tesettür kıyafeti giydirip Atatürk Bulvarı’nda gezdiriyorlar Yurtdışında MEB laikliğe aykırı kitaplar dağıtıyor. Savcılar kendiliğinden harekete geçmiyor” diyor.

ERBAKAN’DAN TARİHE GEÇEN KONUŞMA
İrtica bahanesiyle mütedeyyin kesimi baskı altına almaya çalışan Cumhurbaşkanı Demirel ve asker kanadını dinleyen Başbakan Necmettin Erbakan ise ortaya konulan görüşlerin yanlışlığına vurgu yapıyor. Halkın dini inançlarına saygı gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Erbakan, MGK toplantısında şu tarihi konuşmayı yapıyor: “Dünya dine çok önem vermeye başladı. Materyalist anlayış yerini yavaş yavaş dine bırakmaya başladı. Çocuk Müslüman olursa vatanını ve milletini daha fazla sever. İşin aslına inmek gerek. Halk bir şeye inanmışsa ona güvenmek, verdiği karara saygı duymak gerek. Halk Partisi (CHP) zihniyeti laikliği din düşmanlığı olarak yansıtıyor. Baskıyla bu tedbirlerin alınması zor. Ekonomik tedbirlerle hükümetin geldiği olumlu nokta ortada. Dışarıda buradan çıkacak kararları bekleyen basın mensupları var. Özenle bir bildiri hazırlanmalı. Dışarıya da diğer ülkelere kaosvari açıklamalar yapılmamalı.”

ERBAKAN’A ONAYLATMAYA ÇALIŞMIŞLAR
Toplantı bitimine doğru Başbakan Erbakan’ın, asker kanadının hazırladığı 18 maddelik teklifi MGK kararı haline getirmek istemediği görülüyor. Asker ise Erbakan’a kararların biran önce imzalanması yönünde baskı yapıyor. Erbakan, “9 saatten sonra sağlıklı bir neticeye varılamaz. Ayaküstü incelenemez” diyor. Erbakan’a itiraz eden Genelkurmay Başkanı Org. Karadayı ise “10 dakikada hallederiz” cevabını veriyor. Erbakan’ın direnmesi üzerine Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, MGK kararlarının incelenmesinin sonraya bırakılmasına karar vererek toplantıyı sona erdiriyor.

Habervaktim.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.