banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

19,20,21 ve 22. maddeler kabul edildi

TEKLİFİN 22. MADDESİ 335 OYLA KABUL EDİLDİTBMM Genel Kurulu'nda Anayasa değişikliği teklifinin 22. maddesi 335 oyla kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu, Anayasa'nın Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun Teklifi'nin 22. maddesi üzerindeki görüşmelerini tamamladı. Genel Kuruldaki gizli oylamaya 407 milletvekili katıldı. Oylamada 335 kabul, 70 ret oyu kullanıldı. 1 üye çekimsen kalırken, bir oy da boş çıktı.
Teklifin 22 maddesiyle Anayasanın 157. maddesi değiştirilerek, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi üyeleri için de hakimlik teminatı getirilmesi öngörülüyor. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, 22. maddenin oylama sonuçlarının açıklanmasından sonra birleşimi bugün saat 15.00'de toplanmak üzere kapattı.


TEKLİFİN 21. MADDESİ 338 OYLA KABUL EDİLDİ
TBMM Genel Kurulu'nda Anaysa değişikliği teklifinin 21. maddesi 338 oyla kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu, Anayasa'nın Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun Teklifi'nin 21. maddesi üzerindeki görüşmelerini tamamladı. Genel Kuruldaki gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. Oylamada 338 kabul, 70 ret oyu kullanıldı. Teklifin 21 maddesiyle Anayasanın, Askeri Yargıtaya ilişkin düzenleme içeren 156. maddesinde değişiklik yapılıyor. Buna göre, Askeri Yargıtay üyelerinin disiplin ve özlük işlerinde askerlik hizmetinin gereklerine bakılmayacak. Bunun için hakimlik teminatı esasları
dikkate alınacak.
TEKLİFİN 20. MADDESİ, 338 OY İLE KABUL EDİLDİ TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin, Anayasa Mahkemesi'nin görev ve yetkilerini düzenleyen 20. maddesi, 338 oyla kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu, Anayasanın Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmelerini sürdürüyor. Teklifin 20. maddesi üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Maddenin gizli oylamasına katılan 408 milletvekilinden 338'i kabul, 70'i ise ret oyu kullandı. Oylamada çekimser, boş ve geçersiz oy çıkmadı.
Teklifin 20. maddesiyle Anayasa Mahkemesi'nin çalışma ve yargılama usulünü düzenleyen 149. maddesinde değişiklik yapılıyor. Buna göre, Anayasa Mahkemesi iki bölüm ve Genel Kurul halinde çalışacak. Anayasa Mahkemesi'nin bölümleri, başkanvekilinin başkanlığında 4 üyenin katılımı ile toplanacak. Genel Kurul, mahkeme başkanının veya başkanın belirleyeceği başkanvekilinin başkanlığında en az 12 üye ile toplanacak. Bölümler ve genel kurul, kararlarını salt çoğunluk ile alacak. Bireysel başvuruların kabul
edilebilirlik incelemesi için komisyonlar oluşturabilecek. Siyasi partilere ilişkin dava ve başvurulara, iptal ve itiraz davaları ile Yüce Divan sıfatıyla yürütülecek yargılamalara, Genel Kurul bakacak. Bireysel başvurular ise bölümlerce karara bağlanacak.
Anayasa Mahkemesi, anayasa değişikliğinde iptale, siyasi partilerin kapatılmasına ya da devlet yardımından yoksun bırakılmasına karar verilebilmesi için toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çokluğuyla karar alacak. Şekil bozukluğuna dayalı iptal davaları, Anayasa Mahkemesi'nce öncelikle incelenip karara bağlanacak. Anayasa Mahkemesi, Yüce Divan sıfatıyla baktığı davalar dışında kalan işleri, dosya üzerinde inceleyecek. Ancak, bireysel başvurularda duruşma yapılmasına karar verilebilecek. Mahkeme,
ayrıca gerekli gördüğü hallerde sözlü açıklamalarını dinlemek üzere ilgilileri ve konu üzerinde bilgisi olanları çağırabilecek ve siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin davalarda, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'ndan sonra kapatılması istenen siyasi partinin genel başkanlığının veya tayin edeceği bir vekilin savunmasını dinleyecek.

OYLAMA SIRASINDA TARTIŞMA
Öte yandan, gizli oylama sırasında AK Parti ve MHP'li milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. Oy kullanıldığı sırada AK Parti'li iki milletvekilinin oy kullanmaları için isimlerinin anons edildiğini savunan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, milletvekillerinin kendi iradeleriyle oy kullanmaları gerektiğini söyledi. AK Parti'li vekillerin baskı ile oy kullandıklarını öne süren Vural, duruma tepki gösterdi. AK Parti'li vekiller ise, kendi iradeleriyle oy kullandıklarını söyledi.
TEKLİFİN 19. MADDESİ 337 OYLA KABUL EDİLDİ
TBMM Genel Kurulu'nda Anaysa değişikliği teklifinin 19. maddesi 337 oyla kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu, Anayasa'nın Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun Teklifi'nin 19. maddesi üzerindeki görüşmelerini tamamladı. Meclis Başkanı, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan'da yargılanmasını öngören 19. maddenin gizli oylamasına 407 milletvekili katıldı. 337 milletvekili kabul oyu kullanırken 69 milletvekili ret oyu verdi. Oylamada 1 çekimser oy kullanıldı.
Teklifin 19. maddesine göre Anayasa Mahkemesinin görev ve yetkilerini düzenleyen Anayasa'nın 148. maddesinde değişiklik yapılarak Anayasa Mahkemesi'ne kişisel başvuru hakkı tanınıyor. Düzenlemeye göre Meclis Başkanı, Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ile Jandarma Genel Komutanı da görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi'nde yargılanacak. Yüce Divan kararlarına karşı yeniden inceleme başvurusu yapılabilecek. Genel Kurulun yeniden inceleme sonucu verdiği kararlar
kesin olacak. Herkes, Anayasada güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki Anayasal hak ve özgürlüklerden birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiasıyla ve kanun yollarının tüketilmiş olması şartıyla Anayasa Mahkemesine başvurabilecek. Bireysel başvuruda, kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlarda inceleme yapılamayacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.