banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD MHP Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Ekonomi Başkanı Hıdır Toprak

Zayıflama çaylarına dikkat!

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent Doktor Tahsin Celepkolu, günümüzde kullanımı hızla artan bitkisel çayların sağlık açısından durumu hakkında bilgi verdi.

Allah’ın (cc) tabiatı adeta bir eczane olarak yarattığını vurgulayan Celepkolu, modern tıpta kullanılan ilaçların çoğunun bitkilerden üretildiğini söyledi.

Bitkilerin her ne kadar doğal olsa da aşırı tüketilmesinin sakıncalı olabileceğini belirten Celepkolu, “Kullanacağımız bitki bilinen bir rahatsızlığa iyi gelebilir. Ancak bireysel durumumuz için zehirli olabilir.” dedi.

“Çocuklarda, hamilelerde, yaşlılarda bilinen bir böbrek veya karaciğer sorunu olanlarda dikkatli davranmak gerekir.” diyen Celepkolu, “Ayrıca sürekli tıbbi ilaç kullananlarda bazı bitkiler bu ilaçlarla etkileşim içine girip yan etkileri artırabilirler. Örnek olarak verirsek; isim vermeden, internetten sipariş verilip zayıflamak için kullanılan bazı çayların karaciğer yetmezliği yaptığını biliyoruz. Zayıflamak için kullanılan bazı Çin bitkileri de böbrek yetmezliği yapabilmektedir.” dedi.

Bitkisel ilaç kullanan hastalara önerilerde bulunan Celepkolu, özellikle hamilelerde bitki çayı kullanımına dikkat edilmesinin önemli olduğunu dile getirdi.

Bitkisel çayların hamilelerde düşüğe neden olabileceğini aktaran Celepkolu, “Örneğin adaçayı, sinameki, fesleğen, keten tohumu, ahududu çayı gibi çaylar, hamilelikte sıkça tüketildiğinde düşük yapma riskini, gebelikte kanama riskini ve rahim kasılmalarını artırarak erken doğum yapma riskini artırabiliyor.” ifadelerini kullandı.

(İLKHA)                                                                                              

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.