banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Yanlış ilaç kullanımı uyarısı

Tüm dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı çeşitli boyutlarda sorunlara neden olmaktadır. Konuya ilişkin bilgi veren Batman Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği Akılcı İlaç Kullanımı Temsilcisi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı İrem Akdemir Kalkan önemli açıklamalarda bulundu.

Yanlış ilaç kullanımın neden olduğu sorunlar hakkında bilgi veren Dr. İrem, “Bu etkiler arasında hastalık ve ölüm oranlarında artış olması,  ilaçların yan etki riskinin artması, kaynakların yanlış tüketilmesiyle sonuçta temel ilaçlara bile ulaşılabilirliğin azalması, acil ve temel ilaçlara karşı gelişebilecek dirence dayalı olarak, tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin artması sayılabilir. Bu nedenlerden dolayı çeşitli çözüm yolları üretilmeye, geliştirilmeye çalışılmış ve dünyada “Akılcı İlaç Kullanımı (AİK)” çalışmaları başlatılmıştır.” dedi.

İlaçların yarısından fazlası uygun olmayan şeklide reçetelenmekte

Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, ilaçların yüzde 50’sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçetelenmekte, temin edilmekte veya satılmaktadır. Tüm hastaların yarısı da ilaçlarını doğru şekilde kullanamamaktadır diyen Kalkan şöyle devam etti: “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uygunluğunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, advers olay görülme sıklığının artmasına ve tedavi maliyetlerinin artmasına neden olur.”

Etkililik, güvenlik, uygunluk ve maliyet kriterleri dikkate alınmalı

Uygun ilacın kriterlerine vurgu yapan Kalkan, “Bir endikasyon için uygun ilacın, etkililik, güvenlik, uygunluk ve maliyet kriterleri dikkate alınmışsa akılcı olarak seçilebilir. Akılcı ilaç kullanımının sağlanması konusunda farkındalığın oluşturulması ve toplum bilincinin artırılmasında hekim, eczacı,  hemşire, diğer sağlık personeli, hasta-hasta yakını, sektör, düzenleyici otorite, meslek örgütleri ve diğer (Medya, Akademi vb.) gruplar sorumluluk sahibi taraflar olarak sayılabilir. Bu noktada hepimizin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi; hem kendimiz hem de gelecek nesillerimiz için oldukça önemli bir sorumluluktur.” şeklinde konuştu.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.