banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Yakın gözlüklere 15 saniyede veda

yakını görme kusurları 15 saniyelik bir operasyonla düzeltiliyor.

Göz kusurlarının tedavisinde lazer cerrahisinin yeni yöntemlerinden ''Intra-cor Presbiyopi'' yöntemiyle yakını görme kusurları 15 saniyelik bir operasyonla düzeltiliyor.

Aralarında Türk doktorların da bulunduğu bir ekip tarafından geliştirilen ''Intra-cor Presbiyopi'' yöntemi, uluslararası oftalmoloji (görme yolları hastalıkları ve cerrahisi) dünyası tarafından son 20 yılın en önemli buluşları arasında sayılıyor.

Yöntemin uygulayıcılarından Acıbadem Göz Hastanesi Medikal Direktörü Doç. Dr. Bozkurt Şener, korneanın ara tabakasına küçük bir müdahaleden oluşan yöntemin uzağı görme problemi gibi yan etkilere yol açmadan operasyondan sonra 1–2 saat içerisinde hastanın yakın görüşünü düzelttiğini kaydetti.

''Bu yöntem, diğer tüm yöntemlerden farklı olarak 15 saniye gibi kısa bir zamanda yakını görememe kusurunu ortadan kaldırıyor'' diyen Doç. Dr. Şener, uzun yıllar üzerinde çalışılan yaşa bağlı yakını görme kusurunun (presbiyopi) tedavisinde başarı oranı en yüksek tedavinin ''Intra-Cor Presbiyopi'' olduğunu vurguladı.

Doç. Dr. Şener, yöntemin uygulandığı cihazın modifiye edilmiş son haliyle hata riskinin çok azaldığını ve 40'lı yaşlardan itibaren pek çok kişinin yaşadığı yakını görememe sorununu tamamen ortadan kaldırdığını belirtti.

''Korneanın iç tabakasına işlem yapmak'' anlamına gelen Intra-cor tedavisinde diğer yöntemlerin aksine korneanın dış tabakasına kesi, flap kaldırma ya da tıraşlama gibi müdahaleler yapılmadığı için hastanın ağrı ya da enfeksiyon gibi yan etkileri yaşamadığını belirten Şener, yöntemin ayrıca hastanın multifokal (uzağı ve yakını gösteren) lens takılmış gibi uzağı ve yakını aynı anda net görmesini sağladığını da vurguladı.

Doç. Dr. Şener, intra-cor tedavisinin, çizme tekniği ile bugünkü femtosecond (göze dokunmadan kesi yapabilen) tekniğin bir karışımı olduğunu belirterek, yöntemin ayrıntılarını şöyle anlattı:

''Gözün tam ortasına, yani merkezine hava kabarcıklarıyla 5 tane ince çizik yapılıyor. Bu çizikler gözle görülemeyecek ince çizgiler haline geldikten sonra, aralarına gözün kendi sıvısı doluyor. Arasına sıvı giren çizikler sayesinde, gözün iç basıncı gözün yüzeyini hafif şekilde yukarı itiyor ve bombeleştiriyor. Göz yüzeyinin yukarı kalkmasıyla da 2 derecelik bir yakın düzeltme elde ediliyor. Göze yapılan bu müdahaleyle kendiliğinden oluşan bombelerin kalıcı olmasından dolayı yakın görme problemi bir daha yaşanmıyor.''

LAZER VE KATARAKT AMELİYATI OLMUŞ KİŞİLERE DE UYGULANIYOR

Doç. Dr. Şener, ''Intra-cor presbiyopi'' uygulanmaya başlandığından bu yana önemli sonuçlar elde ettiklerini de ifade ederek, ''Presbiyobi gibi bu zamana kadar lazer cerrahisini bu kadar heyecanlandıran ve başarı oranı bu kadar yüksek bir yöntem yoktu. Yalnızca Femtosecond lazer cihazıyla yapılan bu yöntem, korneanın ara tabakalarına uygulanıyor. Kornea dıştan kesilmediği için dokunun zamanla kendisini iyileştirmesi söz konusu olmuyor. Doku kendini iyileştirmediği için de eski haline dönme riski yok. Böylece yakını görememe problemi ileri dönemlerde tekrar etmeden kalıcı olarak ortadan kalkıyor'' diye konuştu.

Tüm lazer teknikleri içerisinde göze en az müdahalenin bu teknikle yapıldığını ifade eden Şener, yöntemin daha önce lazer tedavisi olmuş kişilere de uygulanabileceğini aktardı.

Doç. Dr. Şener, ''Intra-cor Presbiyopi kornea içi bir uygulama olduğu için daha önce katarakt ameliyatı olmuş kişilerde de başarıyla gerçekleştiriliyor. 15 saniyede damla anestezi ile yapılan uygulama için sadece korneanın çok ince olmaması gerekiyor. Herhangi bir yan etkisi olmayan ve acı vermeyen yöntemle yakını göremeyen hastalar operasyonun ertesi günü net bir şekilde görmeye başlıyor'' dedi.

Doç. Dr. Bozkurt Şener, bu yeni uygulamanın göz tedavisinde bir çığır açtığını ve çok önemli bir gelişme olduğunu da sözlerine ekledi.

Haber7

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.